Sunday, 23 Jun 2024
De Britse premier Boris Johnson zwaait als hij vertrekt van 10 Downing Street om deel te nemen aan de wekelijkse sessie van vragen aan de eerste minister in het Lagerhuis in het centrum van Londen op 19 jan. 2022. (Justin Tallis/AFP via Getty Images)

Engeland beëindigt alle COVID-paspoorten, mondkapjesverplichtingen en werkbeperkingen

Beperkingen zoals COVID-19 pasjes, mondkapjesmandaten en werk-thuis-richtlijnen zullen in Engeland worden opgeheven, zo heeft de Britse premier Boris Johnson woensdag aangekondigd.

Johnson suggereerde ook dat de regels inzake zelf-isolatie eind maart eveneens overboord kunnen worden gegooid, wanneer de pandemie van het CCP-virus (Chinese Communistische Partij) endemisch wordt.

Met onmiddellijke ingang vraagt de Britse regering mensen niet langer om thuis te werken.

Het COVID-pasjesmandaat voor nachtclubs en grote evenementen wordt niet verlengd wanneer het op 26 januari afloopt.

Vanaf 27 januari is het dragen van mondkapjes in binnenruimten in Engeland niet langer verplicht.

De verplichting voor leerlingen van middelbare scholen om tijdens de les en in gemeenschappelijke ruimten mondkapjes te dragen, wordt op 20 januari opgeheven. Verwacht wordt dat het ministerie van Onderwijs binnenkort zijn nationale richtlijnen zal bijwerken.

Minister van Volksgezondheid Sajid Jajid zal in de komende dagen ook plannen aankondigen om de beperkingen op bezoeken aan zorginstellingen te versoepelen.

In het Lagerhuis klonk gejuich van wetgevers na Johnson’s aankondigingen over mondkapjes.

Premier Boris Johnson spreekt tijdens Prime Minister’s Questions in het Lagerhuis, Londen, op 19 januari 2022. (House of Commons/PA)

Mensen die positief testen op COVID-19 en hun niet-gevaccineerde contacten zijn nog steeds verplicht om zichzelf te isoleren, maar Johnson zei dat hij “heel erg verwacht dat de regel niet wordt verlengd wanneer de relevante verordeningen op 24 maart aflopen.”

“Naarmate COVID endemisch wordt, zullen we de wettelijke voorschriften moeten vervangen door advies en begeleiding, waarbij mensen met het virus worden aangespoord voorzichtig te zijn en rekening te houden met anderen”, aldus de premier.

Gevraagd naar het schrappen van de testvoorschriften voor gevaccineerde reizigers die naar het Engeland reizen, zei Johnson dat de regering de testregelingen voor reizigers opnieuw bekijkt en dat in de komende dagen een aankondiging kan worden verwacht.

Maar hij weigerde de vaccinatieplicht voor gezondheidswerkers in de eerste lijn te heroverwegen en hield vol dat het duidelijk is dat gezondheidswerkers zich moeten laten vaccineren.

Johnson vertelde parlementsleden dat het kabinet woensdagochtend had besloten de zogenaamde “Plan B”-maatregelen te schrappen omdat uit gegevens bleek dat de Omicron-golf op nationaal niveau zijn hoogtepunt had bereikt. En hij schreef de stabilisering van het aantal ziekenhuisopnames toe aan “de buitengewone boostercampagne” en de naleving van de beperkende maatregelen door de bevolking.

De afschaffing van de “Plan B”-maatregelen tegen het CCP-virus kwam op een moment dat de premier te kampen kreeg met toenemende druk om af te treden wegens vermeende lockdown-feestjes op Number 10 Downing Street, de ambtswoning van de premier, tijdens de pandemie.

Dit gebeurde ook nadat Number 10 maandag een petitie had ontvangen die door meer dan 200.000 mensen was ondertekend en waarin werd opgeroepen een einde te maken aan vaccinpaspoorten en soortgelijke COVID-certificaten.

Een afzonderlijke petitie waarin wordt opgeroepen tot het terugdraaien van de vaccinatieverplichtingen voor gezondheidswerkers, werd maandag ook op Number 10 bezorgd en kreeg ongeveer 160.000 handtekeningen.

Ook de regeringen van Schotland en Wales hebben aangekondigd dat de Omicron-beperkingen zullen worden opgeheven, maar COVID-pasjes en het verplicht dragen van mondkapjes in binnenruimten zullen van kracht blijven.

Origineel gepubliceerd op The Epoch Times (19 januari 2022): England Ends All COVID-19 Passports, Mask Mandates, Work Restrictions 

Hoe u ons kunt helpen om u op de hoogte te blijven houden

Epoch Times is een onafhankelijke nieuwsorganisatie die niet beïnvloed wordt door een regering, bedrijf of politieke partij. Vanaf de oprichting is Epoch Times geconfronteerd met pogingen om de waarheid te onderdrukken – vooral door de Chinese Communistische Partij. Maar we zullen niet buigen. De Nederlandstalige editie van Epoch Times biedt op dit moment geen betalende abonnementen aan en aanvaardt op dit moment geen donaties. U kan echter wel bijdragen aan de verdere groei van onze publicatie door onze artikelen te liken en te her-posten op sociale media en door uw familie, vrienden en collega’s over Epoch Times te vertellen. Deze dingen zijn echt waardevol voor ons.