Sunday, 16 Jun 2024
Een werknemer met persoonlijke beschermingsmiddelen aan zit naast afvalmateriaal buiten een koortskliniek tijdens de COVID-19 pandemie in Peking, op 19 dec. 2022. (Noel Celis/AFP via Getty Images)

Enorme COVID-uitbraak in China wekt wereldwijde bezorgdheid over virusmutatie, toeleveringsketens raken ontwricht

Nu een massale golf van COVID-infecties door China raast, maken de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) en regeringen over de hele wereld zich zorgen over de mogelijke opkomst van een gevaarlijke nieuwe virusvariant die de wereldeconomie verder zou kunnen aantasten.

Nu Beijing in de greep is van het virus, heeft de variant zich ook snel over China verspreid. Van de noordoostelijke stad Shenyang tot de oostelijke stad Shanghai, tot Chongqing in het zuidwesten en Guangzhou en Shenzhen in het zuiden, heeft deze golf van COVID-19-infecties het Chinese gezondheidsstelsel overweldigd.

De straten in de Chinese steden zijn leeg, behalve de menigte mensen die in ziekenhuizen en apotheken behandeling zoeken en koortsmedicatie ophalen, en buiten mortuaria die in de rij staan om hun overleden geliefden die door COVID zijn overleden, te cremeren. Het lijkt griezelig veel op de situatie in Wuhan drie jaar geleden, toen die stad als eerste werd getroffen door de ernstigere oorspronkelijke vorm van het SARS-CoV-2-virus.

WHO ernstig bezorgd

De patiënten in deze golf van infecties lijden aan hoge koorts, hoesten en infecties van de lagere luchtwegen, die sterk lijken op de symptomen die in Wuhan in 2020 voorkwamen  en sterk verschillen van de milde symptomen die worden veroorzaakt door andere beschreven Omicron-varianten. Nu het virus zich snel door de grote bevolking in China verspreidt, bestaat de vrees dat er een gevaarlijke nieuwe virusvariant opduikt die de hele wereld kan treffen.

Op 7 december had Tedros Adhanom Ghebreyesus, hoofd van WHO, nochtans voorspeld dat de COVID-19 pandemie volgend jaar zou eindigen.

Werknemers in beschermende kleding hanteren een doodskist en bijbehorend deel van de kist in het Dongjiao Funeral Parlor, naar verluidt aangewezen om Covid-doden te verwerken, in Peking, China, op 19 dec. 2022. (Bloomberg)

Na de storm van infecties in China, die nog niet zijn hoogtepunt heeft bereikt, gezien te hebben, zijn WHO-functionarissen nu echter ernstig bezorgd en voegen zij eraan toe dat het nog te vroeg is om het einde van de pandemie af te kondigen.

“De vraag is of er van een post-pandemie kan gesproken worden als zo’n groot deel van de wereld eigenlijk net de tweede golf ingaat”, zei Nederlands WHO-adviseur Marion Koopmans op 20 december tegen de media.

Prognoses suggereren dat als er een explosie van gevallen rond 60 tot 90 procent van de Chinese bevolking wordt getroffen, dit begin volgend jaar tot miljoenen doden zou kunnen leiden.

“De WHO is zeer bezorgd over de ontwikkelingen in China”, zei Tedros tijdens een recente wekelijkse persconferentie. Hij riep het Chinese regime op om gedetailleerde informatie te verstrekken over de ernst van de ziekte, ziekenhuisopnames en de behoefte aan intensieve zorg, aangezien de lage aantallen die het regime officieel heeft gerapporteerd twijfelachtig zijn.

Meer lezen

China ziet tsunami van COVID-19 gevallen; medisch systeem onder immense druk

VS zijn bereid te helpen

Woordvoerder Ned Price van het ministerie van Buitenlandse Zaken spreekt tijdens de dagelijkse briefing op het ministerie van Buitenlandse Zaken in Washington op 25 februari 2022. (Nicholas Kamm/Pool via Reuters)

Woordvoerder Ned Price van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft twee dagen achtereen tijdens persconferenties zijn bezorgdheid geuit over de COVID in China.

“We willen dat de huidige uitbraak in China wordt aangepakt”, zei Price maandag tijdens een briefing. “We weten dat wanneer het virus zich in het wild verspreidt, het de potentie heeft om te muteren en een bedreiging te vormen voor de bevolking over de hele wereld.”

De fabriek van de wereld

China is de op één na grootste economie ter wereld en speelt als “de fabriek van de wereld” een belangrijke rol in de wereldwijde toeleveringsketens.

Price toonde zich ook bezorgd over de economische gevolgen van China’s COVID-situatie. “Het is niet alleen belangrijk voor de VRC (Volksrepubliek van China), maar ook in het belang van het verdere economische herstel van de internationale gemeenschap dat de VRC in de mogelijkheid moet zijn om deze uitbraak onder controle te krijgen.”

Wally Adeyemo, onderminister van Financiën van de VS, zei dinsdag dat de Verenigde Staten de economische gevolgen van deze ronde van China’s COVID-19-piek al aanvoelden aan de hand van de verstoring van de wereldwijde toeleveringsketen.

De Chinese bevolking is ingeënt met in China gemaakte vaccins, die minder effectief worden geacht dan westerse vaccins, waarvan de doeltreffendheid echter ook door sommige artsen in twijfel wordt getrokken.

“Het is belangrijk dat alle landen zich richten op het vaccineren van mensen en het gemakkelijk beschikbaar maken van tests en behandelingen”, zei Price dinsdag tegen verslaggevers over het standpunt van de Amerikaanse regering.

“De VS is de grootste donor van COVID-19 vaccins over de hele wereld. We zijn bereid om mensen over de hele wereld, ook in China, te blijven steunen met deze en andere COVID-gerelateerde gezondheidssteun,” zei Price.

Hij benadrukte: “Dit is zeer in het belang van de rest van de wereld. Onze COVID-19 vaccins zijn veilig en effectief, en we hebben ze geleverd aan landen over de hele wereld, ongeacht of ondanks politieke meningsverschillen.”

Meer lezen

4 opmerkingen uit het panel van Sen. Johnson over COVID-19 vaccins

Een flesje wordt getoond met de tekst “Vaccin COVID-19” en een spuit naast het logo van Pfizer en Biontech op 23 november 2020. (Joel Saget/AFP via Getty Images)

Op 21 december zei de Duitse regeringswoordvoerder Steffen Hebestreit dat het land een eerste lot BioNTech COVID-19-vaccins naar China heeft gestuurd om eerst aan ongeveer 20.000 Duitse expats te worden toegediend. Het is het eerste buitenlandse COVID-vaccin dat in China mag worden ingevoerd.

Tekort aan medicijnen tegen koorts

Het medische systeem in China is slecht voorbereid op pandemieën. Burgers worden nu geconfronteerd met een gebrek aan voorraden van geneesmiddelen, ICU-bedden, ventilatoren en andere gezondheidszorginstrumenten.

Apotheken in China kregen het bevel om de verkoop van verkoudheids- en griepmedicijnen te verbieden of te controleren in het kader van het “zero-COVID”-beleid, om te voorkomen dat inwoners vrij verkrijgbare geneesmiddelen zouden gebruiken om koorts te verminderen en te voorkomen dat de ziekte zou worden ontdekt, omdat de inwoners niet gedwongen wilden worden PCR-tests uit te voeren of naar gecentraliseerde quarantainevoorzieningen te worden gestuurd.

Mensen wachten in de rij om medicijnen te kopen bij een apotheek in Peking op 12 dec. 2022. (STR/AFP via Getty Images)

Inwoners konden thuis geen basismedicijnen inslaan voordat de regering haar nul-COVID-beleid ophief, hoewel de golf van infecties al vóór deze verandering was begonnen.

De abrupte verandering van het COVID-beleid van het regime, zonder voorbereiding of plan, heeft ook ziekenhuizen, klinieken en apotheken in het hele land verrast.

In de apotheken zijn de meest elementaire koorts- en verkoudheidsmedicijnen uitverkocht, terwijl ziekenhuizen ook zonder medicijnen zitten die de COVID-symptomen behandelen, evenals zonder zuurstof en beademingsapparatuur, omdat ze niet of nauwelijks zijn ingelicht over de noodzaak om voorraden aan te leggen.

Een Chinees medisch informatiemedium “Cyberland” publiceerde op 20 december een artikel waarin werd onthuld dat het huidige ernstige tekort aan koortswerende middelen rechtstreeks wordt veroorzaakt door de strenge controle van de koortswerende middelen onder zero-COVID in de afgelopen drie jaar, waaronder het meest gewilde “Ibuprofen”.

Tegelijkertijd is China ‘s werelds grootste producent en exporteur van Ibuprofen, goed voor een derde van de wereldproductie.

In het artikel wordt een werknemer van een farmaceutisch bedrijf geciteerd die zegt dat vanwege de overheidscontrole “patiënten in principe geen voorraad geneesmiddelen aanleggen en apotheken ze niet mogen verkopen”. Veel bedrijven en apotheken die de koortsmedicijnen maken en verkopen, kregen te maken met gebroken kapitaalketens en zijn de afgelopen drie jaar gesloten.”

Nu zijn de beperkingen van COVID-19 plotseling opgeheven, waarbij veel farmaceutische bedrijven van tevoren geen bericht hebben gekregen om zich op de productie voor te bereiden. “Plotseling ondervinden zij moeilijkheden om hun productie te verhogen,” zei de medewerker.

Ondertussen zijn enkele farmaceutische fabrieken die Ibuprofen maken, waaronder enkele leveranciers en opslagplaatsen, overgenomen door de plaatselijke autoriteiten in naam van “het verlenen van voorrang aan de levering aan plaatselijke ziekenhuizen en grote apotheken”.

Gepubliceerd door The Epoch Times (22 december 2022): Massive COVID Surge Across China Sparks Global Concern Over Virus Mutation, Supply Chain Breakdown

Hoe u ons kunt helpen om u op de hoogte te blijven houden

Epoch Times is een onafhankelijke nieuwsorganisatie die niet beïnvloed wordt door een regering, bedrijf of politieke partij. Vanaf de oprichting is Epoch Times geconfronteerd met pogingen om de waarheid te onderdrukken – vooral door de Chinese Communistische Partij. Maar we zullen niet buigen. De Nederlandstalige editie van Epoch Times biedt op dit moment geen betalende abonnementen aan en aanvaardt op dit moment geen donaties. U kan echter wel bijdragen aan de verdere groei van onze publicatie door onze artikelen te liken en te her-posten op sociale media en door uw familie, vrienden en collega’s over Epoch Times te vertellen. Deze dingen zijn echt waardevol voor ons.