Sunday, 16 Jun 2024
Protesten tegen strenge COVID-19 beperkingen in de stad Urumqi, Xinjiang, China, in deze screenshot van een video uitgebracht op 25 november 2022. (Video verkregen door Reuters/via Reuters)

Enorme protesten in China’s Xinjiang over strenge zero-COVID maatregelen.

Vrijdag zijn in het uiterste westen van Xinjiang in China massale protesten uitgebroken. De frustraties over het strenge COVID-19-beleid van het land bereikten een kookpunt toen er online beweringen circuleerden dat de lockdown maatregelingen de ontsnapping uit een dodelijke appartementenbrand in de weg stonden.

In verschillende video’s die op sociale media zijn gedeeld en die afkomstig zouden zijn uit de hoofdstad van Xinjiang, Urumqi, wordt een beeld gegeven van inwoners die woedend zijn over het draconische “zero-COVID”-beleid dat door de Chinese Communistische Partij (CCP) is opgelegd.

De mensen schreeuwden “Stop de lockdown!” en staken hun vuisten in de lucht terwijl ze door een straat liepen, zoals blijkt uit video’s die op sociale media circuleren.

Op een video die uit een Oeigoerse wijk in de stad afkomstig zou zijn, klonken schoten.

Inwoners die de vlag van de CCP droegen, verzamelden zich buiten een lokaal overheidsgebouw in Urumqi en riepen op tot opheffing van de lockdowns, waarbij sommigen “laten we samen sterven” riepen, volgens een video die op sociale media werd gedeeld.

Protesten tegen strenge COVID-19 beperkingen in de stad Urumqi, Xinjiang, China, in deze screenshot verkregen uit een video vrijgegeven op 25 november 2022. (Video verkregen door Reuters/via Reuters)

Voor het regeringsgebouw in Urumqi kwam een ambtenaar naar buiten om met de mensen te praten, volgens een video gedeeld op Twitter door 247ChinaNews.

“Wanneer wordt de lockdown opgeheven?” vraagt een man in de video.

“We zullen de lockdown niet opheffen … het is allemaal voor de veiligheid van iedereen,” antwoordde Ma Zhijun, adjunct-secretaris van het gemeentelijke partijcomité van Urumqi, volgens de outlet.

The Epoch Times heeft de authenticiteit van de video’s niet onafhankelijk kunnen verifiëren.

Protesten tegen maatregelen tegen de uitbraak van het coronavirus (COVID-19) in de stad Urumqi, Xinjiang Uygur, China, in deze screenshot verkregen uit een video uitgebracht op 25 november 2022. (Video verkregen door Reuters/via Reuters)

Appartementenbrand doodt tien mensen

De protesten in Urumqi volgden op een brand in een hoog flatgebouw in de stad op donderdag waarbij tien mensen, waaronder drie kinderen, omkwamen.

Na de brand circuleerden op Chinese sociale media platforms beweringen dat de pandemiebeperkingen de tragedie hadden verergerd door de reactie te bemoeilijken en te verhinderen dat vrachtwagens snel ter plaatse konden zijn. Ook werd online beweerd dat bewoners het gebouw niet snel genoeg konden verlaten omdat de brandtrapdeuren op slot zaten.

Li Wensheng, hoofd van de plaatselijke brandweer, gaf een smalle steeg vol geparkeerde auto’s de schuld van de belemmering van de toegang voor brandweerwagens, terwijl hij ontkende dat de brandtrapdeuren van het gebouw op slot waren of dat de COVID-19 beperkingen op enige wijze een belemmering vormden.

“Het vermogen van sommige bewoners om zichzelf te redden was te zwak… en ze slaagden er niet in te ontsnappen,” zei Li, volgens The Washington Post.

Maar critici betwistten dit verhaal en voerden op online forums aan dat verkeersbeperkingen ertoe hadden geleid dat voertuigen op straat werden achtergelaten, terwijl ze daarnaast hun frustratie uitten over het strenge zero-COVID-beleid van het land.

Gebruikers op het Chinese Weibo-platform beschreven het incident als een tragedie die iedereen kan overkomen omdat China vasthoudt aan zijn zero-COVID-beleid. Sommigen betreurden de overeenkomsten met de dodelijke crash in september van een COVID-quarantainebus.

“Is er niet iets waarover we kunnen nadenken om wat veranderingen aan te brengen,” zei een artikel dat vrijdag viraal ging op WeChat, waarin het officiële verhaal over de brand in het appartement in Urumqi in twijfel werd getrokken.

Zero-COVID gaat door

De door de Chinese staat gecontroleerde media hebben het door de Chinese leider Xi Jinping ondertekende zero-COVID beleid verdedigd als levensreddend en noodzakelijk om te voorkomen dat het gezondheidszorgsysteem wordt overspoeld.

Ondanks de groeiende publieke weerstand tegen het strenge beleid en de toenemende tol die het eist van de economie, hebben de Chinese ambtenaren gezworen door te gaan met de lockdowns en andere beperkingen.

De regio Xinjiang, waar ongeveer 10 miljoen Oeigoeren wonen, is onderworpen aan de langste lockdowns van China. Veel van de 4 miljoen inwoners van Urumqi mogen hun huis al 100 dagen niet verlaten.

Westerse regeringen en mensenrechtengroeperingen beschuldigen Peking al lange tijd van misbruiken tegen de voornamelijk islamitische etnische minderheid in Xinjiang, waaronder dwangarbeid in interneringskampen. Het communistische leiderschap van China heeft dergelijke beweringen herhaaldelijk ontkend.

Reuters heeft aan dit verslag bijgedragen.

Origineel gepubliceerd op The Epoch Times (26 november 2022): Huge Protests Erupt in China’s Xinjiang Over Strict Zero-COVID Curbs

 

Hoe u ons kunt helpen om u op de hoogte te blijven houden

Epoch Times is een onafhankelijke nieuwsorganisatie die niet beïnvloed wordt door een regering, bedrijf of politieke partij. Vanaf de oprichting is Epoch Times geconfronteerd met pogingen om de waarheid te onderdrukken – vooral door de Chinese Communistische Partij. Maar we zullen niet buigen. De Nederlandstalige editie van Epoch Times biedt op dit moment geen betalende abonnementen aan en aanvaardt op dit moment geen donaties. U kan echter wel bijdragen aan de verdere groei van onze publicatie door onze artikelen te liken en te her-posten op sociale media en door uw familie, vrienden en collega’s over Epoch Times te vertellen. Deze dingen zijn echt waardevol voor ons.