Saturday, 25 May 2024
Sarah Liang, een verslaggeefster voor de Hongkong editie van The Epoch Times, spreekt op 11 mei 2021 de lokale media toe buiten het Queen Elizabeth Hospital in Hongkong. (Song Pi-lung/The Epoch Times)

Epoch Times verslaggever in Hong Kong aangevallen door man met knuppel

Een verslaggever voor de Hongkong editie van The Epoch Times werd op 11 mei aangevallen door een onbekende man met een aluminium softbalknuppel, in een aanval die vermoedelijk door het Chinese regime is georkestreerd in het kader van recente pogingen om de publicatie het zwijgen op te leggen.

Sarah Liang stond buiten haar woongebouw toen de aanval ‘s middags plaatsvond. De aanvaller sloeg haar meer dan 10 keer met de knuppel voordat hij vluchtte in een auto, Liang achterlatend met kneuzingen aan haar beide benen.

Sarah Liang, een verslaggeefster voor de Hongkongse editie van The Epoch Times, toont haar gekneusde benen buiten het Queen Elizabeth Hospital in Hongkong op 11 mei 2021. (Song Pi-lung/The Epoch Times)

Het incident is het laatste in een reeks aanvallen op Epoch Times faciliteiten en verslaggevers in Hongkong – allemaal vermoedelijk georganiseerd door de Chinese Communistische Partij (CCP) als onderdeel van haar campagne om de verslaggeving van de krant in de stad te dwarsbomen. De publicatie, een van de weinige onafhankelijke media kanalen in Hongkong, staat bekend om haar berichtgeving over corruptie, politieke machtsstrijd en schendingen van de mensenrechten door het communistische regime.

Liang werd in een ambulance naar het Queen Elizabeth Hospital vervoerd voor behandeling en rond 15.00 uur plaatselijke tijd arriveerde de politie om haar verklaring over de aanval op te nemen. Om 18.30 uur lag ze nog steeds in het ziekenhuis.

Sarah Liang, een verslaggeefster voor de Hong Kong editie van The Epoch Times, staat buiten het Queen Elizabeth Hospital in Hong Kong op 11 mei 2021. (Adrian Yu/The Epoch Times)

Een getuige met de achternaam Li zei dat hij uit een nabijgelegen restaurant kwam toen hij een vrouw hoorde schreeuwen: “Help me, ik word geslagen”.

Li zei dat hij toen een grote man van in de 40 met een knuppel in een auto zag springen en wegvluchten. Volgens Li was de vluchtauto van de aanvaller een zwarte Mercedes-Benz met het kenteken “TV3851”.

Hij suggereerde dat degene die achter de aanval zat, een waarschuwing wilde sturen naar The Epoch Times en wilde voorkomen dat de krant verslag zou uitbrengen. Hij noemde de aanslag wreed en onmenselijk en voegde eraan toe dat hij bereid zou zijn tegen de dader te getuigen.

In een gesprek met de lokale media buiten het ziekenhuis, rond 14.00 uur plaatselijke tijd, zei Liang dat ze dacht dat de aanval met voorbedachten rade was gepleegd, omdat een andere man op 8 mei plotseling op haar af was gekomen op dezelfde plek waar ze op 11 mei was aangevallen. Bij het eerdere incident liep de man uiteindelijk weg nadat hij zich realiseerde dat de knuppel die onder zijn kleren verborgen zat op de grond was gevallen terwijl hij aan het rennen was.

Liang zei dat ze denkt dat de aanvaller banden heeft met de CCP en dat het Chinese regime probeert haar met geweld te intimideren. In de afgelopen maand was zij ook het doelwit van twee afzonderlijke incidenten. Op 26 april werd ze buiten een plaatselijk metrostation gestalkt door een onbekende man. Twee dagen eerder kwam een man die beweerde een bestelling te doen haar woongebouw binnen en klopte op haar deur. Liang weigerde haar deur te openen nadat de man zich niet had geïdentificeerd.

Ze drong er bij de leider van Hongkong, Carrie Lam, op aan aandacht aan haar zaak te besteden nu de openbare veiligheid in de stad lijkt te verslechteren.

Op 12 april werd de drukkerij van de Hongkong editie van The Epoch Times ook al aangevallen door indringers met een hamer, waardoor de werkzaamheden enkele dagen stil kwamen te liggen. Minder dan twee jaar eerder werd dezelfde drukkerij door vier gemaskerde personen in brand gestoken. De aanvallers zijn nog niet gevonden door de politie. Er wordt algemeen aangenomen dat de CCP achter beide aanslagen zit.

Sarah Liang, een verslaggeefster voor de Hong Kong editie van The Epoch Times, toont haar gekneusde benen buiten het Queen Elizabeth Ziekenhuis in Hong Kong op 11 mei 2021. (Song Pi-lung/The Epoch Times)

June Guo, directeur van de Hongkong editie van The Epoch Times, zei dat er geen twijfel over bestond dat de CCP achter de aanslag op Liang zat. Guo riep de internationale gemeenschap op om de veiligheid van alle verslaggevers die in Hongkong werken te helpen garanderen.

Het doel van de CCP met deze en andere aanvallen is om The Epoch Times te dwingen haar activiteiten in Hongkong op te geven, zei Guo.

De veiligheid van het personeel in de drukkerij van de krant is een ander punt van zorg. Guo voegde eraan toe dat er de laatste tijd ongeïdentificeerde voertuigen en personen in de buurt van de drukkerij zijn gesignaleerd.

Het management van de Chinese editie van The Epoch Times drongen er bij de politie van Hongkong op aan hun plicht te vervullen en alle onopgeloste zaken waarbij het bureau in Hongkong betrokken is te onderzoeken.

“Wij roepen het grote publiek in Hongkong op om The Epoch Times te blijven steunen”, aldus een verklaring van de uitgeverij. “The Epoch Times zal niet terugkrabbelen en zal doorgaan met waarheidsgetrouwe berichtgeving en het beschermen van Hongkong.”

Ze vroegen ook de hulp van de internationale gemeenschap om “het escalerende geweld van de CCP tegen de media van Hongkong te voorkomen.”

Politieagenten van Hongkong arriveren bij het Queen Elizabeth Hospital in Hongkong op 11 mei 2021. (Song Pi-lung/The Epoch Times)

De voormalige Britse kolonie, ooit geroemd om haar burgerlijke vrijheden, heeft een drastische verslechtering van de persvrijheid en andere vrijheden gezien nu het Chinese regime zijn greep op de stad heeft verstevigd. Met name de draconische nationale veiligheidswet en andere maatregelen die Peking het afgelopen jaar heeft opgelegd, hebben ertoe geleid dat waarnemers zeggen dat de situatie in Hongkong binnenkort dezelfde zal zijn als in andere steden op het Chinese vasteland – wat een directe schending is van de belofte van Peking in het kader van een internationaal verdrag om de vrijheden en autonomie van de stad tot 2047 te behouden.

De Hong Kong Journalists Association (HKJA) veroordeelde in een verklaring op haar Facebook-pagina het geweld tegen Liang en drong er bij de politie op aan om de aanvaller snel voor het gerecht te brengen.

“Persvrijheid is een kernwaarde die Hongkong tot een succes maakt. We zullen nooit gewelddadige bedreigingen tegen de media of journalisten tolereren”, voegde HKJA eraan toe.

Origineel gepubliceerd door The Epoch Times (11 mei 2021): Epoch Times Reporter in Hong Kong Attacked by Bat-Wielding Man

Hoe u ons kunt helpen om u op de hoogte te blijven houden

Epoch Times is een onafhankelijke nieuwsorganisatie die niet beïnvloed wordt door een regering, bedrijf of politieke partij. Vanaf de oprichting is Epoch Times geconfronteerd met pogingen om de waarheid te onderdrukken – vooral door de Chinese Communistische Partij. Maar we zullen niet buigen. De Nederlandstalige editie van Epoch Times biedt op dit moment geen betalende abonnementen aan en aanvaardt op dit moment geen donaties. U kan echter wel bijdragen aan de verdere groei van onze publicatie door onze artikelen te liken en te her-posten op sociale media en door uw familie, vrienden en collega’s over Epoch Times te vertellen. Deze dingen zijn echt waardevol voor ons.