Saturday, 25 May 2024
Eternal Spring in de Pathé Buitenhof in Den Haag (Gokhan Tunc/The Epoch Times)

‘Eternal Spring’, over heldhaftige Falun Gong-beoefenaars in China, in première in de Nederlandse bioscopen

Op 26 januari ging de internationaal bekroonde docufilm “Eternal Spring” in première in de Nederlandse bioscopen. De film won 13 prijzen op verschillende filmfestivals en kwam in aanmerking voor een Oscarnominatie in Canada. De Canadese filmmaker Jason Loftus werkte voor deze film samen met cartoonist en illustrator Daixong. Zes jaar lang werkten ze samen aan dit adembenemende meesterwerk dat animatie, live action en archiefbeelden combineert om het aangrijpende verhaal te vertellen van een groep Falun Gong-beoefenaars die er in het voorjaar van 2002 in geslaagd waren de Chinese staatstelevisie bijna een uur lang over te nemen om informatie te tonen over de vervolging van de spirituele groep Falun Gong.

Regisseur-schrijver-coproducent Jason Loftus (L) bespreekt enkele productie-uitdagingen met Daxiong, wiens tekeningen de basis vormden voor de animatie in “Eternal Spring”. (Lofty Sky Pictures)

Falun Gong (ook bekend als Falun Dafa) is een traditionele Chinese meditatiediscipline gebaseerd op de principes van Waarachtigheid, Mededogen en Verdraagzaamheid, die in de jaren negentig in China zeer populair werd. De praktijk werd in 1992 geïntroduceerd aan het grote publiek en eind jaren negentig was het aantal beoefenaars gestegen tot meer dan 100 miljoen. Maar vanwege deze enorme populariteit begon het Chinese regime in Peking zeer nerveus te reageren en Falun Gong werd zelfs het doelwit van een overweldigende publieke haatcampagne nadat de Chinese Communistische Partij de beoefening op 20 juli 1999 had verboden. Tot op heden is de vervolging van Falun Gong in China nog steeds niet beëindigd.

Eternal Spring laat zien hoe een groep Falun Gong-beoefenaars in 2002 probeerde de waarheid over de vervolging naar buiten te brengen en de leugens van de CCP te ontmaskeren. Ze besloten dat de enige manier om een effectief resultaat te bereiken het hacken van de Chinese staatstelevisie zou zijn! De film laat zien hoe zij hun plan uitvoerden en wat de tragische nasleep was. De titel van de film is de letterlijke vertaling van Changchun, de naam van de stad waar de gebeurtenissen plaatsvonden.

Jordy Spanjersberg woonde de vertoning op 29 januari bij in Pathé Buitenhof in Den Haag. Volgens hem hielp de combinatie van de animatie en de verhaallijn om de boodschap duidelijk over te brengen: “Ik vond het bijzonder mooi gedaan. Ik vond het heel intens. Het blijft triest dat mensen niet zichzelf kunnen zijn en dat je daarvoor gestraft wordt. Het is altijd heftig om [dat] te zien.”

Jeff de Zeeuw zag de film ook in Den Haag en voor hem was de film een eye-opener voor wat betreft de situatie in het huidige China: “Je krijgt een heel ander beeld van hoe de situatie werkelijk is. Eerlijk gezegd had ik nog nooit van deze situatie gehoord … Je voelt inderdaad wat die mensen je proberen te vertellen … Als je iets wilt zien waar je misschien ook iets van kunt leren [door] de dingen vanuit een ander perspectief te zien, ga dan zeker kijken.”

Jordy Spanjersberg en Jeff de Zeeuw na de vertoning van Eternal Spring op 29 januari in Pathé Buitenhof in Den Haag (Gokhan Tunc/The Epoch Times)

De vervolging van Falun Gong in China duurt ondertussen al meer dan twee decennia en heeft geleid tot de opsluiting van miljoenen Falun Gong-beoefenaars in verschillende instellingen, waar ze op grote schaal gemarteld, geïndoctrineerd en zelfs van hun organen beroofd worden. Een onnoemelijk aantal beoefenaars heeft door de vervolging het leven verloren.

De verstoring van de TV-uitzending in 2002 schokte het toenmalige regime zodanig dat dit leidde tot massale politie-invallen in Changchun waarbij duizenden beoefenaars werden gearresteerd, ongeacht of zij bij het complot betrokken waren. Volgens Minghui.org, een in de VS gevestigde website die dient als verzamelpunt voor de vervolging in China, werden ten minste zes van de betrokken Falun Gong-beoefenaars, in de eerste tien dagen na hun overname van de TV-uitzending, door de politie om het leven gebracht. Van de belangrijkste participanten slaagde uiteindelijk slechts één erin China te ontvluchten na 10 slopende jaren in de gevangenis. De meeste anderen stierven in de gevangenis of kort na hun vrijlating.

Daxiong, de tekenaar van de film Eternal Spring, is zelf een Falun Gong-beoefenaar. In 2002 woonde hij in Changchun en ook hij werd het doelwit van de politie-invallen die volgden op de TV-uitzending. Hij zag geen andere oplossing dan zijn woonplaats Changchun te ontvluchten naar elders in China, en uiteindelijk naar het buitenland.

Daxiong, de hoofdartiest van de film, tijdens een vertoning in Film Forum in Manhattan, New York City, op 14 oktober 2022. (Chung I Ho/The Epoch Times)

Daxiong belandde uiteindelijk in Canada waar hij een bekend striptekenaar werd. Hij werkte als illustrator voor onder andere de Justice League en Star Wars graphic novels. In deze documentaire is hij zowel de illustrator als de hoofdrolspeler. Het publiek volgt zijn reis terwijl hij probeert de gebeurtenissen van 20 jaar geleden te schetsen die zowel zijn eigen leven als het leven van talloze andere Falun Gong-beoefenaars in zijn woonplaats drastisch hebben veranderd: “Het tekenen zelf is niet moeilijk voor mij. Dat is gewoon wat ik doe. Maar de herinneringen weer ophalen, dat pijnigt mijn hart.”

De komende week zijn er nog voorstellingen te zien in diverse steden. Meer informatie over de locaties en tickets vind je hier.

Hoe u ons kunt helpen om u op de hoogte te blijven houden

Epoch Times is een onafhankelijke nieuwsorganisatie die niet beïnvloed wordt door een regering, bedrijf of politieke partij. Vanaf de oprichting is Epoch Times geconfronteerd met pogingen om de waarheid te onderdrukken – vooral door de Chinese Communistische Partij. Maar we zullen niet buigen. De Nederlandstalige editie van Epoch Times biedt op dit moment geen betalende abonnementen aan en aanvaardt op dit moment geen donaties. U kan echter wel bijdragen aan de verdere groei van onze publicatie door onze artikelen te liken en te her-posten op sociale media en door uw familie, vrienden en collega’s over Epoch Times te vertellen. Deze dingen zijn echt waardevol voor ons.