Thursday, 18 Jul 2024
Josep Borrell, hoge vertegenwoordiger van de Europese Unie voor buitenlandse zaken en veiligheidsbeleid, legt een verklaring af op het hoofdkwartier van de EU in Brussel op 27 mei 2024. (Francois Walschaerts/ AFP via Getty Images)

EU legt nieuwe sancties op aan 19 entiteiten in China wegens hulp aan Rusland

De 19 in China gevestigde bedrijven behoren tot de 61 entiteiten die zijn gesanctioneerd vanwege 'directe steun aan het militaire en industriële complex van Rusland' in de oorlog met Oekraïne.

De Europese Unie (EU) heeft 19 Chinese bedrijven sancties opgelegd voor hun steun aan Rusland tijdens de oorlog tegen Oekraïne.

De 19 bedrijven die in het Publicatieblad van de Europese Unie worden genoemd, zijn gevestigd op het Chinese vasteland en in Hongkong en behoren tot de 61 entiteiten waaraan op 24 juni nieuwe sancties zijn opgelegd vanwege hun rol in de “directe ondersteuning van het militaire en industriële complex van Rusland” in zijn oorlog tegen Oekraïne.

De lijst bevat ook negen bedrijven in Turkije, twee in Kirgizië en één in India, Kazachstan en de Verenigde Arabische Emiraten.

Veel van de entiteiten zouden Rusland helpen om de sancties van het blok te omzeilen en “gevoelige producten” te kopen die gebruikt worden in drones of producten die de militaire operaties van het Kremlin ondersteunen, aldus de Europese Raad in een verklaring.

Brussel zal strengere handelsbeperkingen opleggen aan de in de lijst opgenomen entiteiten met betrekking tot goederen voor tweeërlei gebruik en producten die “kunnen bijdragen aan de technologische versterking van de Russische defensie- en veiligheidssector”.

Een van de entiteiten in de laatste sanctieronde van de EU is China Head Aerospace Group, een in Peking gevestigd bedrijf dat in april 2023 door het Amerikaanse ministerie van Financiën op de zwarte lijst werd gezet. Washington beschuldigde het Chinese bedrijf van het leveren van satellietbeelden van locaties in Oekraïne aan entiteiten die gelieerd zijn aan de militaire organisatie Wagner.

Een ander opvallend Chinees bedrijf dat wordt genoemd in het sanctiepakket is Shenzhen 5G High-Tech Innovation Company. In april werd het techbedrijf ook op de Amerikaanse sanctielijst geplaatst omdat het als Chinese tussenpersoon optrad voor Peleng, een Wit-Russisch defensiebedrijf dat volgens Washington vuurleidingsystemen levert voor Russische tanks.

In reactie op de laatste maatregel van het blok beloofde het Chinese communistische regime “noodzakelijke maatregelen” te nemen om de belangen van zijn bedrijven te verdedigen.

Tijdens een dagelijkse briefing op 25 juni verdedigde de woordvoerder van het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken, Mao Ning, de handel van Chinese bedrijven met hun Russische tegenhangers door te zeggen dat het om “normale uitwisselingen en samenwerking” gaat en dat deze niet “door een derde partij moeten worden beïnvloed”.

De nieuwe sancties van de EU werden opgelegd naar aanleiding van de hernieuwde bezorgdheid in het Westen over de steun van de Chinese Communistische Partij (CCP) aan de oorlogsinspanningen van het Kremlin.

Tijdens een ontmoeting in Parijs met de bezoekende CCP-leider Xi Jinping bekritiseerde Ursula von der Leyen, voorzitter van de Europese Commissie, het Chinese regime voor het leveren van materiaal aan Rusland voor zowel civiele als militaire doeleinden.

“Er zijn meer inspanningen nodig om de levering van goederen voor tweeërlei gebruik aan Rusland, die hun weg vinden naar het slagveld, te beperken”, vertelde mevrouw von der Leyen aan verslaggevers na een drieledig gesprek met de Chinese leider en de Franse president Emmanuel Macron in mei. “Gezien de existentiële aard van de bedreigingen die voortkomen uit deze oorlog voor zowel Oekraïne als Europa, heeft dit wel degelijk invloed op de betrekkingen tussen de EU en China.”

De Duitse vicekanselier Robert Habeck gaf een soortgelijke boodschap af tijdens een recent bezoek aan China.

“Het omzeilen van de sancties tegen Rusland is onaanvaardbaar”, zei Habeck op 22 juni tegen verslaggevers na een ontmoeting met hoge Chinese functionarissen in Peking.

Bewoners ruimen puin naast zwaar beschadigde huizen na beschietingen in Pokrovsk, in de oostelijke regio Donetsk in Oekraïne, op 24 juni 2024. (Roman Pilipey/AFP via Getty Images)

De handel tussen China en Rusland steeg in 2023 met meer dan 40 procent en volgens de heer Habeck was bijna de helft van de stijging te danken aan producten voor tweeërlei gebruik.

De Amerikaanse regering onthulde eerder deze maand nieuwe sancties tegen meer dan 300 entiteiten en personen, waaronder veel uit derde landen zoals China.

Tijdens een bezoek aan China in april zei minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken dat de CCP de oorlog van Rusland tegen Oekraïne “voedt”, waarbij hij opmerkte dat Moskou “zonder de steun van Peking moeite zou hebben om zijn aanval op Oekraïne vol te houden”.

Op 25 juni juichte het ministerie van Buitenlandse Zaken de nieuwe sancties van de EU toe.

“Helaas hebben we de afgelopen twee jaar gezien hoe Rusland zijn capaciteiten opnieuw opbouwt om meer wapens en nieuwe wapensystemen te produceren, zei John Bass, waarnemend onderminister voor politieke zaken van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken, tijdens een persconferentie.

“Ze kunnen dat vooral doen dankzij de steun van de industrie in de Volksrepubliek China,” zei hij.

“Dus we zijn blij met de sterke steun van onze Europese bondgenoten en partners in aanvulling op de Amerikaanse sancties om te proberen deze illegale stromen van technologie en andere middelen, die nodig zijn om de oorlogsinspanning van Rusland in stand te houden, te verstoren en om de kosten voor Rusland te verhogen als gevolg van de voortdurende voortzetting van deze illegale aanvalsoorlog.”

Gepubliceerd door The Epoch Times (26 juni 2024): EU Imposes Fresh Sanctions on 19 China-Linked Entities for Aiding Russia

Hoe u ons kunt helpen om u op de hoogte te blijven houden

Epoch Times is een onafhankelijke nieuwsorganisatie die niet beïnvloed wordt door een regering, bedrijf of politieke partij. Vanaf de oprichting is Epoch Times geconfronteerd met pogingen om de waarheid te onderdrukken – vooral door de Chinese Communistische Partij. Maar we zullen niet buigen. De Nederlandstalige editie van Epoch Times biedt op dit moment geen betalende abonnementen aan en aanvaardt op dit moment geen donaties. U kan echter wel bijdragen aan de verdere groei van onze publicatie door onze artikelen te liken en te her-posten op sociale media en door uw familie, vrienden en collega’s over Epoch Times te vertellen. Deze dingen zijn echt waardevol voor ons.