Sunday, 19 May 2024
Voorzitter van de Europese Commissie Ursula von der Leyen houdt een toespraak voor de pers bij de Franse vertegenwoordiging van de Europese Commissie in Parijs op 6 mei 2024. (Dimitar Dilkoff/AFP via Getty Images)

EU-leiders confronteren Chinese communistische leider met handelskwesties tijdens top in Parijs

'We staan klaar om volledig gebruik te maken van onze handelsbeschermingsinstrumenten als dat nodig is', zei Ursula von der Leyen, voorzitter van de Europese Commissie.

De Europese Unie heeft China onder druk gezet over zijn oneerlijke handelspraktijken toen de leider van de Chinese Communistische Partij (CCP), Xi Jinping, begon aan zijn officiële bezoek om de relaties met Europese leiders te versterken.

China’s gesubsidieerde producten – zoals elektrische voertuigen en staal – “overspoelen de Europese markt”, maar Peking “blijft massaal zijn productiesector steunen” in een tijd van zwakke binnenlandse vraag, vertelde de voorzitter van de Europese Commissie Ursula von der Leyen aan journalisten na een trilaterale ontmoeting met de Franse president Emmanuel Macron en Xi op 6 mei. “De wereld kan het productieoverschot van China niet absorberen.”

Xi landde op 5 mei in de namiddag in Parijs, het begin van zijn eerste Europese bezoek in vijf jaar. Waarnemers van buitenaf suggereerden dat Xi’s zesdaagse reis was ontworpen door Peking om verdeeldheid te zaaien tussen Brussel en Washington, omdat de twee partijen het momenteel eens zijn in hun aanpak van de bedreigingen die uitgaan van de CCP.

De trilaterale bijeenkomst op 6 mei vond plaats op een moment dat de spanningen tussen het 27 lidstaten tellende blok en China op meerdere fronten toenemen, gaande van de steun van Peking aan Rusland in de oorlog met Oekraïne tot de explosieve groei van de productie in groene energiesectoren, zoals elektrische voertuigen (EV) en hun batterijen.

In november 2023 kondigde von der Leyen aan dat de Europese Commissie – de uitvoerende macht van de EU – formeel een onderzoek was gestart om vast te stellen of elektrische voertuigen die in China worden gemaakt, profiteren van overheidssubsidies. In december 2023 opende Brussel een antidumpingonderzoek naar uit China geïmporteerde biodiesel nadat producenten in het blok hun bezorgdheid hadden geuit over de ernstige schade die de laaggeprijsde Chinese import de industrie berokkent.

In de maanden voorafgaand aan het bezoek van Xi heeft de EU bepaalde sectoren in China onder de loep genomen, zoals de productie van windmolens en zonnepanelen en, recentelijk, de Chinese inkoop van medische apparatuur.

Tijdens de briefing op 6 mei zei von der Leyen dat de EU bereid is actie te ondernemen om haar bedrijven te beschermen tegen de oneerlijke markttoegang van Peking.

“Wil handel eerlijk zijn, dan moet de toegang tot elkaars markt ook wederzijds zijn”, zei ze. “We staan klaar om onze handelsbeschermingsinstrumenten volledig in te zetten als dat nodig is.

“Europa kan geen marktverstorende praktijken accepteren die kunnen leiden tot deïndustrialisatie bij ons.”

Ursula von der Leyen beschreef de relatie tussen Peking en Europa als complex en benadrukte dat de Europese leiders deze relatie “helder, constructief en verantwoordelijk” benaderen.

“Tegelijkertijd zal Europa niet aarzelen om harde beslissingen te nemen als die nodig zijn om zijn economie en veiligheid te beschermen,” zei ze.

De Franse president Emmanuel Macron spreekt met de voorzitter van de Europese Commissie, Ursula von der Leyen, terwijl ze vertrekken na een trilaterale ontmoeting met de Chinese regeringsleider Xi Jinping, als onderdeel van het tweedaagse staatsbezoek van Xi, in het Elysee-paleis in Parijs, op 6 mei 2024. (Ludovic Marin/AFP via Getty Images)

Macron sprak later aan de zijde van Xi, nadat de twee elkaar overdag verschillende keren hadden ontmoet, samen troepen hadden geïnspecteerd en elkaar herhaaldelijk de hand hadden geschud voor de camera’s. Hij zei tegen verslaggevers: “De EU heeft vandaag de meest open markt ter wereld … maar we willen in de mogelijkheid zijn om die markt te beschermen”.

De meer robuuste houding van de EU ten aanzien van de handel met China sluit aan bij de aanpak van Washington. De Amerikaanse minister van Financiën, Janet Yellen, heeft China gewaarschuwd dat Washington niet zal accepteren dat nieuwe industrieën worden “gedecimeerd” door Chinese import.

Volgens een samenvatting van de ontmoeting die door het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken werd vrijgegeven, vertelde Xi aan von der Leyen en Macron dat dialogen nodig zijn om “economische en handelswrijvingen aan te pakken”.

De CCP-baas reageerde echter scherp op de kritiek over de industriële overcapaciteit en zei dat het probleem “niet bestaat vanuit het perspectief van comparatief voordeel of in het licht van de wereldwijde vraag”.

Propaganda verspreiden

Xi’s bezoek aan Europa komt op een moment dat het regime worstelt met een vertragende economie die gebukt gaat onder een aanhoudende vastgoedcrisis, een zwak ondernemersvertrouwen en oplopende schulden bij lokale overheden.

Te midden van de slappe economie van de CCP en de escalerende politieke strijd, wil Xi het Chinese publiek graag geruststellen. Waarnemers van buitenaf zeggen dat Xi’s reis door Europa, waarbij hij ook Hongarije en Servië aandoet, een perfecte gelegenheid is om thuis propaganda te verspreiden.

“Hongarije is het meest CCP-vriendelijke land in de Europese Unie, terwijl Servië het meest vriendelijke niet-EU-land in Europa is”, vertelde Cheng Chin-mo, een expert op het gebied van Europese veiligheid en internationale betrekkingen aan de Tamkang Universiteit in Taiwan, voorafgaand aan Xi’s reis aan The Epoch Times.

“Het is gemakkelijk voor Xi om een ontvangst op hoog niveau te krijgen in beide landen, die zal worden gebruikt voor binnenlandse propaganda-activiteiten en om te laten zien wat zij een ‘belangrijke verwezenlijking’ van Xi’s buitenlandse bezoek noemen.”

Terwijl de relatie tussen de EU en China onder druk blijft staan door de mensenrechtensituatie, het oneerlijke handelsbeleid en andere kwesties, onderhoudt Hongarije nauwe politieke en economische betrekkingen met de CCP. Boedapest is lid van het 16+1 platform van Peking, een initiatief dat de CCP heeft gebruikt om de banden met Midden- en Oost-Europese landen te versterken op allerlei gebieden, waaronder infrastructuur, economie en technologie.

Nadat Xi in 2013 zijn bekende Belt and Road Initiative (BRI) startte, was Hongarije een van de eerste EU-leden die zich aansloot bij het miljarden kostende infrastructuurproject. De Hongaarse premier Viktor Orban was de enige EU-leider die in november 2023 een forum in Peking bijwoonde om de 10e verjaardag van het BRI te vieren.

Een teken van de verregaande invloed van de CCP in Boedapest is dat Chinese politieagenten op verschillende plaatsen in Hongarije gezamenlijke patrouilles mogen uitvoeren als onderdeel van de veiligheidsdeals die de regering-Orban met de CCP heeft gesloten.

Wat Servië betreft, een kandidaat-lidstaat van de Europese Unie, heeft China miljarden dollars geïnvesteerd in het Balkanland, meestal in de vorm van voordelige leningen voor infrastructuur- en energieprojecten, als onderdeel van zijn BRI-initiatief om buitenlandse handelsbetrekkingen aan te knopen. Xi heeft Servië beschreven als een “ijzersterke vriend” van het regime.

Zelfs de datum van zijn Europese tournee is zorgvuldig gekozen. Cheng merkte op dat Xi waarschijnlijk een tussenstop zal maken in Servië rond de 25e verjaardag van de dodelijke Amerikaanse bomaanslag op een Chinese ambassade in Belgrado. Het incident, dat plaatsvond op 7 mei 1999 en waarbij drie Chinese journalisten om het leven kwamen, werd door de Chinese staatsmedia afgeschilderd als een opzettelijke aanval van het toenmalige Amerikaanse leger en leidde tot grote verontwaardiging in China. Duizenden demonstranten bestormden ook de Amerikaanse ambassade en consulaten in Peking en andere Chinese steden.

De beschadigde hoofdingang van de Amerikaanse ambassade in Peking op 10 mei 1999, tijdens een pauze in het protest tegen de NAVO-bombardementen op de Chinese ambassade in Belgrado. AFP FOTO (Foto door US EMBASSY / AFP) (Foto door -/US EMBASSY/AFP via Getty Images)

De Verenigde Staten beschreven de aanval als een “vergissing” en gaven de schuld aan verouderde kaarten. Toenmalig president Bill Clinton bood formeel zijn excuses aan. Maar de Chinese staatsmedia gebruiken de gebeurtenis vaak om anti-Amerikaanse sentimenten aan te wakkeren.

Tijdens Xi’s vorige bezoek aan de Balkan, in 2016, was zijn eerste stop de voormalige locatie van de Chinese ambassade, om eer te bewijzen aan de Chinezen die omkwamen bij de bomaanslag in 1999. Bij het verslaan van Xi’s reis noemde het officiële persbureau Xinhua het incident een “barbaarse raketaanval” op de Chinese ambassade die plaatsvond tijdens een “schaamteloze bommencampagne” van de door de VS geleide NAVO.

Missie om Europa te verdelen

Xi is er ook op gebrand om te voorkomen dat Brussel een verenigd front vormt met Washington, zei Cheng en noemde dit het “belangrijkste doel” van de reis van de CCP-leider.

De Franse president Emmanuel Macron (R) en zijn echtgenote Brigitte Macron wachten om de Chinese regeringsleider Xi Jinping en zijn vrouw Peng Liyuan te begroeten voor een officieel staatsdiner als onderdeel van Xi’s tweedaagse staatsbezoek aan Frankrijk, in het Elysee-paleis in Parijs, op 6 mei 2024. (Miguel Medina /AFP via Getty Images)

Maar Xi’s inspanningen zullen waarschijnlijk mislukken.

Hoewel China Europese bedrijven die door zijn markt worden aangetrokken, zou kunnen gebruiken om hun regeringen onder druk te zetten om de betrekkingen met Peking voorlopig voort te zetten, betekent de neergang van ‘s werelds op een na grootste economie volgens Cheng dat dergelijke tactieken in de toekomst misschien niet zullen werken.

“Hoewel Xi Jinping hard werkt om Europese partners voor zich te winnen door middel van dwang of aanmoediging, is de algemene trend op de lange termijn ongunstig voor hem,” zei Cheng.

Na hun diner in het Elysee-paleis neemt Macron Xi op 7 mei mee naar de Pyreneeën, een berggebied dat de Franse president dierbaar is omdat het de geboorteplaats is van zijn grootmoeder van moederskant.

Luo Ya en Reuters hebben bijgedragen aan dit rapport.

Gepubliceerd door The Epoch Times (07 mei 2024): EU Leaders Confront Chinese Communist Leader Over Trade at Paris Summit

 

Hoe u ons kunt helpen om u op de hoogte te blijven houden

Epoch Times is een onafhankelijke nieuwsorganisatie die niet beïnvloed wordt door een regering, bedrijf of politieke partij. Vanaf de oprichting is Epoch Times geconfronteerd met pogingen om de waarheid te onderdrukken – vooral door de Chinese Communistische Partij. Maar we zullen niet buigen. De Nederlandstalige editie van Epoch Times biedt op dit moment geen betalende abonnementen aan en aanvaardt op dit moment geen donaties. U kan echter wel bijdragen aan de verdere groei van onze publicatie door onze artikelen te liken en te her-posten op sociale media en door uw familie, vrienden en collega’s over Epoch Times te vertellen. Deze dingen zijn echt waardevol voor ons.