Wednesday, 17 Jul 2024
Voorzitter van de Europese Commissie Ursula von der Leyen (midden) zit de wekelijkse vergadering van het college van commissarissen voor op het EU-hoofdkwartier in Brussel op 28 september 2022. (Virginia Mayo/AP Photo)

EU-leiders verstevigen standpunt tegenover China en willen technologische afhankelijkheid doorbreken

Leiders van de Europese Unie hebben deze week gezamenlijk hun bezorgdheid geuit over de toenemende Europese economische afhankelijkheid van China.

De dienst buitenlands beleid van de EU zei in een voorbereide verklaring dat het communistische leiderschap van China moet worden beschouwd als een rivaal die “een alternatieve visie op de wereldorde” propageert.

De verhardende houding van de Europese leiders tegenover China komt voort uit de toenemende bezorgdheid dat de leider van de Chinese Communistische Partij (CCP), Xi Jinping, het land in een veel autoritairdere richting stuurt.

Xi hield op 16 oktober een toespraak waarin hij heeft gezworen nooit af te zien van het gebruik van geweld tegen Taiwan, dat volgens hem deel uitmaakt van China, en hij heeft ook opgeroepen tot grotere veiligheidsmaatregelen in China’s reeds immense staatscontroleapparaat.

Verwacht wordt dat hij deze maand een historische derde ambtstermijn krijgt, waarmee zijn heerschappij binnen de CCP op de tweede plaats komt na die van Mao Zedong.

EU-leiders willen de afhankelijkheid van China doorbreken

De EU-leiders zijn steeds meer op hun hoede voor de CCP sinds februari, toen Xi een “grenzeloos” samenwerkingsverband aankondigde met de Russische leider Vladimir Poetin, kort voordat deze het bevel gaf Oekraïne binnen te vallen.

De invasie van Rusland in Oekraïne heeft veel leiders in de EU gedwongen om meer rekening te houden met de afhankelijkheid van hun landen, aangezien een groot deel van de Europese gastoevoer uit Rusland komt. De EU-leiders menen nu dat zij één front moeten vormen om te voorkomen dat een soortgelijke situatie zich met China zal voordoen.

“In het geval van China gaat het om het risico van afhankelijkheid van technologieën en grondstoffen”, zei EU-Commissievoorzitter Ursula von der Leyen.

Zij voegde eraan toe dat de EU haar les uit Rusland heeft geleerd en zich zal inspannen om de productiecapaciteit van vitale technologieën te verhogen en de toeleveringsketens te verleggen naar meer betrouwbare leveranciers.

De Finse premier Sanna Marin hield buiten een vergadering in Brussel een soortgelijk betoog en zei dat de EU ervoor moet zorgen dat haar levering van cruciale technologieën niet door de CCP wordt gegijzeld zoals Rusland dat met gas heeft gedaan.

“Dat betekent niet dat er geen economische betrekkingen met China kunnen zijn, maar wel dat we niet dat soort strategische en kritische afhankelijkheden moeten opbouwen in een autoritair land,” zei Marin.

“Ik denk dat technologie hier de sleutel is. Vandaag is dit misschien nog geen probleem, maar in de toekomst zeker wel.”

Marin voegde eraan toe dat de EU in plaats daarvan sterkere samenwerking tussen democratische landen zou moeten bevorderen.

Expansie door de CCP wekt bezorgdheid over havenovereenkomsten

De discussie van de EU-leiders over de strategische problemen met de CCP volgt op een initiatief vanuit de Duitse regering om bepaalde aspecten van de handelsbetrekkingen tussen Duitsland en China te herzien.

De Duitse regeringscoalitie overweegt momenteel of zij het Chinese staatsbedrijf Cosco al dan niet zal toestaan gedeeltelijke controle te verwerven over een haventerminal in Hamburg, aan de kust van de Noordzee.

De Duitse regering is momenteel verdeeld over deze kwestie, die een soort windwijzer is geworden voor hoe ver Duitsland bereid is te gaan om zijn grootste handelspartner harder aan te pakken.

China heeft een aantal diepwaterhavens in het buitenland opgekocht als onderdeel van zijn inspanningen om de wereldwijde scheepvaartroutes onder controle te krijgen en om het bereik van zijn marine te vergroten. Een van die havens bevindt zich op de Salomonseilanden. Een andere ligt in Griekenland.

In tegenstelling tot die twee havens zou de overeenkomst met Hamburg er evenwel niet toe leiden dat China een meerderheidsaandeel in de hele haven krijgt.

De Franse president Emmanuel Macron zei hierover dat de eerdere besluiten van de EU om de verkoop van vitale infrastructuur aan China toe te staan “strategische fouten” waren.

Reuters heeft bijgedragen aan dit verslag.

Gepubliceerd door The Epoch Times (21 oktober 2022): EU Leaders Harden Position on China, Move to Break Technology Dependency

Hoe u ons kunt helpen om u op de hoogte te blijven houden

Epoch Times is een onafhankelijke nieuwsorganisatie die niet beïnvloed wordt door een regering, bedrijf of politieke partij. Vanaf de oprichting is Epoch Times geconfronteerd met pogingen om de waarheid te onderdrukken – vooral door de Chinese Communistische Partij. Maar we zullen niet buigen. De Nederlandstalige editie van Epoch Times biedt op dit moment geen betalende abonnementen aan en aanvaardt op dit moment geen donaties. U kan echter wel bijdragen aan de verdere groei van onze publicatie door onze artikelen te liken en te her-posten op sociale media en door uw familie, vrienden en collega’s over Epoch Times te vertellen. Deze dingen zijn echt waardevol voor ons.