Wednesday, 12 Jun 2024
Voorzitter van de Europese Commissie Ursula von der Leyen spreekt in het Europees Parlement in Straatsburg, Frankrijk, op 8 juni 2021. (Jean-Francois Badias/Pool via Reuters)

EU plant 340 miljard als antwoord op China’s “Belt and Road”

De EU heeft een plan opgesteld om honderden miljarden dollars te investeren in wereldwijde infrastructuurprojecten in het kader van het “Global Gateway” programma, dat wordt gezien als een tegenhanger van China’s controversiële “Belt and Road Initiative” (BRI), dat wordt bekritiseerd als een middel om de invloed van Beijing over de hele wereld uit te breiden.

De Europese Commissie (EC), het uitvoerend orgaan van de EU, verklaarde op 1 december dat het plan tegen 2027 tot 340 miljard dollar aan investeringen zal omvatten om de verbindingen in de wereldwijde digitale, energie-, transport-, gezondheids-, onderwijs- en onderzoekssystemen te stimuleren.

“Global Gateway zal een op waarden gebaseerde optie bieden waaruit partnerlanden kunnen kiezen wanneer ze beslissen hoe ze aan hun behoefte aan infrastructuurontwikkeling tegemoet willen komen,” verklaarde de EC in een document (pdf) waarin het nieuwe programma, dat wordt aangekondigd als gebaseerd zijnde op democratische waarden en hoge normen, in detail wordt beschreven.

“Dit betekent dat de rechtsstaat moet worden gerespecteerd, dat hoge normen moeten worden gehanteerd op het gebied van mensenrechten, sociale rechten en werknemersrechten, en dat normen van internationale regels en intellectuele eigendom moeten worden nageleefd”, aldus het document. “Het betekent een ethische aanpak zodat infrastructuurprojecten geen onhoudbare schulden of ongewenste afhankelijkheden creëren.”

China lanceerde de BRI in 2013 om de handelsbetrekkingen met de rest van de wereld te stimuleren, en het heeft in een aantal landen veel geld uitgegeven aan infrastructuurprojecten. Maar critici zeggen dat de financieringsvoorwaarden die Beijing biedt vaak ongunstig zijn, transparantie ontberen en sommige landen via schulden afhankelijk maken van China.

In een recente studie van AidData, een onderzoekslaboratorium van het Global Research Institute van William & Mary, werden 13.427 door China gesteunde projecten in meer dan 165 landen geanalyseerd en werd vastgesteld dat 35 procent van de BRI-projecten te maken heeft gehad met uitvoeringsproblemen, waaronder corruptieschandalen, arbeidsovertredingen en milieurisico’s.

“Een groeiend aantal beleidsmakers in lage- en middeninkomenslanden schort belangrijke BRI-projecten op vanwege te hoge prijzen, corruptie en zorgen over de houdbaarheid van de schuld”, aldus Brad Parks, een van de auteurs van de studie.

Bij de aankondiging van de start van Global Gateway verklaarde de EC dat haar programma “financiering zal aanbieden tegen eerlijke en gunstige voorwaarden om het risico van schuldnood te beperken”.
“Zonder de nodige transparantie, goed bestuur en hoge normen kunnen projecten slecht worden gekozen of ontworpen, onvolledig zijn of worden gebruikt om corruptie aan te wakkeren. Buiten het belemmeren van groei en het benadelen van lokale gemeenschappen, creëert het uiteindelijk ook afhankelijkheden, waardoor landen minder goed in staat zijn beslissingen te nemen”, aldus het document van de Global Gateway.

Op een persconferentie waar zij Global Gateway onthulde, noemde Ursula von der Leyen, de voorzitter van de Europese Commissie, het nieuwe programma een “echt alternatief” voor China’s “Belt and Road”-initiatief, en verklaarde ze dat landen “betere en andere aanbiedingen” nodig hebben.

In een toespraak over de ontwikkeling van Global Gateway, medio september, wees von der Leyen op de nadelen van het bestaande kader van betrokkenheid tussen de EU en de Indo-Pacifische regio, en zei dat “autocratische regimes het gebruiken om te proberen hun invloed uit te breiden.”

“Wij zijn goed in het financieren van wegen. Maar het heeft geen zin dat Europa een perfecte weg aanlegt tussen een kopermijn in Chinese handen en een haven in Chinese handen,” zei ze destijds.
Von der Leyen noemde Global Gateway een “insteek voor hoe Europa zijn model om de wereld te verbinden kan herontwerpen”.

“We willen verbanden leggen en geen afhankelijkheden creëren”, zei ze.

De EC verklaarde dat het programma ook het wereldwijde economische herstel zou ondersteunen en de wereldwijde toeleveringsketens zou stimuleren, waarvan de kwetsbaarheid duidelijk werd tijdens de COVID-19 pandemie.

Origineel gepubliceerd door The Epoch Times (1 december 2021): EU Launches $340 Billion ‘Global Gateway’ Program to Counter China’s Belt and Road

Hoe u ons kunt helpen om u op de hoogte te blijven houden

Epoch Times is een onafhankelijke nieuwsorganisatie die niet beïnvloed wordt door een regering, bedrijf of politieke partij. Vanaf de oprichting is Epoch Times geconfronteerd met pogingen om de waarheid te onderdrukken – vooral door de Chinese Communistische Partij. Maar we zullen niet buigen. De Nederlandstalige editie van Epoch Times biedt op dit moment geen betalende abonnementen aan en aanvaardt op dit moment geen donaties. U kan echter wel bijdragen aan de verdere groei van onze publicatie door onze artikelen te liken en te her-posten op sociale media en door uw familie, vrienden en collega’s over Epoch Times te vertellen. Deze dingen zijn echt waardevol voor ons.