Thursday, 20 Jun 2024
Elon Musk spreekt op de 2020 Satellite Conference and Exhibition in Washington, D.C., op 9 maart 2020. (Win McNamee/Getty Images)

EU waarschuwt nadat Elon Musk Twitter terugtrekt uit overeenkomst tegen desinformatie

Hoge ambtenaren van de Europese Unie waren in het weekend woedend nadat Twitter-eigenaar Elon Musk het sociale-mediaplatform terugtrok uit de “Praktijkcode” van het blok, die volgens critici neerkomt op een censuurregime.

De EU-commissaris voor de interne markt, Thierry Breton, schreef dat Twitter de gedragscode van het blok heeft verlaten, nadat rapporten beweerden dat het platform dat zou doen. Breton waarschuwde dat Twitter een aantal wettelijke verplichtingen zou krijgen.

“Twitter verlaat vrijwillige EU-gedragscode tegen desinformatie. Maar verplichtingen blijven. Je kunt vluchten, maar je kunt je niet verbergen,” schreef Breton. “Naast vrijwillige verplichtingen zal het bestrijden van desinformatie vanaf 25 augustus een wettelijke verplichting zijn onder #DSA. Onze teams zullen klaar zijn voor handhaving.”

Een EU-functionaris vertelde Euractiv ook dat het blok “hierop wacht”, en “het was puur een kwestie van tijd” voordat berichten opdoken dat Musk zich zou terugtrekken.

De regels die bekend staan als de Digital Services Act (DSA) vereisen dat bedrijven aan risicobeheer doen, externe en onafhankelijke audits uitvoeren, gegevens delen met autoriteiten en onderzoekers, en tegen augustus een gedragscode aannemen.

De 19 bedrijven die onder de regels vallen zijn Alphabet’s Google Maps, Google Play, Google Search, Google Shopping, YouTube, Meta’s Facebook en Instagram, Amazon’s Marketplace, Apple’s App Store en Twitter. De anderen zijn Microsofts twee eenheden LinkedIn en Bing, booking.com, Pinterest, Snap Inc’s Snapchat, TikTok, Wikipedia, Zalando en Alibaba’s AliExpress.

“Wij vinden dat deze 19 online platforms en zoekmachines systematisch relevant zijn geworden en speciale verantwoordelijkheden hebben om het internet veiliger te maken,” vertelde Breton eerder dit jaar aan verslaggevers, eraan toevoegend dat die bedrijven zich zouden moeten richten op zogenaamde desinformatie.

Breton zei dat hij aan het bekijken was of nog vier tot vijf andere bedrijven onder de DSA vallen, en dat een beslissing in de komende weken wordt verwacht. Breton had kritiek op het systeem voor het modereren van inhoud van Facebook vanwege de rol die het speelt bij het vormen van meningen over belangrijke kwesties.

Europees commissaris voor de interne markt Thierry Breton communiceert over het 5G-plan van de EU, in Brussel, België, op 29 januari 2020. (Alexandros Michailidis/Shutterstock)

“Nu Facebook is aangewezen als een zeer groot online platform, moet Meta het systeem zorgvuldig onderzoeken en waar nodig ASAP repareren,” zei hij, eraan toevoegend: “We zijn ook toegewijd aan een stresstest met TikTok die ook interesse heeft getoond. Ik kijk dus uit naar een uitnodiging op het hoofdkantoor van Bytedance om de oorsprong van Tiktok beter te begrijpen.”

Twitter had eerder ingestemd met een stresstest, en Breton zei dat hij en zijn team eind juni van dit jaar naar het hoofdkantoor van het bedrijf in San Francisco zouden reizen om de vrijwillige schijnoefening uit te voeren. Breton gaf geen details over wat de test zou inhouden.

Er zijn vangnetten voor door kunstmatige intelligentie gegenereerde inhoud, zoals deep fake video’s en synthetische beelden, die duidelijk moeten worden gelabeld wanneer ze in de zoekresultaten opduiken, zei Breton. Hij zei ook dat overtredingen onder de Digital Services Act kunnen worden bestraft met hoge boetes tot 6 procent van de jaaromzet van een bedrijf.

Platforms zullen hun systemen “volledig opnieuw moeten ontwerpen” om een hoog niveau van privacy en veiligheid voor kinderen te waarborgen, inclusief het verifiëren van de leeftijd van de gebruikers, aldus Breton.

Big Tech bedrijven zullen ook hun systemen moeten herzien om “algoritmische versterking van desinformatie te voorkomen”, zei hij, en zei dat hij zich met name zorgen maakte over de inhoudsbeheersystemen van Facebook in de aanloop naar de verkiezingen in Slowakije in september.

Het moederbedrijf van Facebook zei dat het de nieuwe Digital Services Act van de EU steunt. “We nemen belangrijke stappen om de verspreiding van schadelijke inhoud op Facebook en Instagram in de EU te bestrijden”, zei Meta enkele weken geleden. “Hoewel we dit het hele jaar door doen, erkennen we dat het bijzonder belangrijk is tijdens verkiezingen en tijden van crisis, zoals de aanhoudende oorlog in Oekraïne.”

Kritiek

Jacob Mchangama, een Deense historicus, sloeg eind 2022 alarm over de Digital Services Act en schreef in een opinieartikel dat het plan een geval zou zijn van een “remedie” die “erger is dan de ziekte”.

“Maar als het gaat om het reguleren van spraak, leiden goede bedoelingen niet noodzakelijkerwijs tot wenselijke uitkomsten,” schreef hij voor de Los Angeles Times. “In feite zijn er sterke redenen om aan te nemen dat de wet een middel is dat erger is dan de ziekte, en waarschijnlijk zal leiden tot ernstige nevenschade aan de vrije meningsuiting in de EU en overal elders waar wetgevers het proberen na te bootsen.”

Hoewel “het verwijderen van illegale inhoud onschuldig genoeg klinkt”, schreef hij dat “het dat niet is”. Die term—”illegale inhoud”—wordt in Europa heel verschillend gedefinieerd,” zei hij. “In Frankrijk zijn demonstranten beboet voor het afbeelden van president Macron als Hitler, en illegale haatzaaierij kan beledigende humor omvatten, terwijl Oostenrijk en Finland godslastering strafbaar stellen.

Een e-mail van Epoch Times die naar Twitter werd gestuurd voor commentaar werd teruggestuurd met een geautomatiseerd antwoord dat een poep emoji bevatte. Musk kondigde eerder dit jaar aan dat de emoji automatisch zou worden verstuurd wanneer journalisten verzoeken om commentaar stuurden.

Reuters en The Associated Press hebben bijgedragen aan dit verslag.

Gepubliceerd door The Epoch Times (29 mei 2023): EU Issues Warning After Elon Musk Pulls Twitter Out of Anti-‘Disinformation’ Agreement

Hoe u ons kunt helpen om u op de hoogte te blijven houden

Epoch Times is een onafhankelijke nieuwsorganisatie die niet beïnvloed wordt door een regering, bedrijf of politieke partij. Vanaf de oprichting is Epoch Times geconfronteerd met pogingen om de waarheid te onderdrukken – vooral door de Chinese Communistische Partij. Maar we zullen niet buigen. De Nederlandstalige editie van Epoch Times biedt op dit moment geen betalende abonnementen aan en aanvaardt op dit moment geen donaties. U kan echter wel bijdragen aan de verdere groei van onze publicatie door onze artikelen te liken en te her-posten op sociale media en door uw familie, vrienden en collega’s over Epoch Times te vertellen. Deze dingen zijn echt waardevol voor ons.