Monday, 04 Mar 2024
Voorzitter van de Europese Commissie Ursula von der Leyen legt op 27 april 2022 in Brussel een verklaring af naar aanleiding van het besluit van de Russische energiegigant Gazprom om de gastransporten naar Polen en Bulgarije stop te zetten. (KENZO TRIBOUILLARD/POOL/AFP via Getty Images)

EU zal reageren op “verstoringen” door de inflatiebeperkingswet van Biden: zegt Von der Leyen

Ursula von der Leyen, voorzitter van de Europese Commissie, zei zondag dat de Europese Unie moet optreden tegen “verstoringen” die worden veroorzaakt door de Inflation Reduction Act (IRA) van de regering Biden, een onderdeel van Biden’s “Made in America”-campagne.

De EU en de Verenigde Staten stevenen af op een groot transatlantisch handelsconflict op een moment dat de twee westerse giganten eenheid willen tonen tegenover de uitdagingen van de autoritaire regimes in Rusland en China.

De IRA, die in augustus door het Amerikaanse Congres werd goedgekeurd, voorziet in 369 miljard dollar aan subsidies voor klimaat- en groen energiebeleid, waaronder belastingkredieten voor bedrijven met faciliteiten in de Verenigde Staten, waaronder bedrijven die elektrische auto’s aanbieden die “in Noord-Amerika worden geassembleerd” en die de ontwikkeling van binnenlandse toeleveringsketens voor batterijen ondersteunen.

Kopers van elektrische auto’s komen bijvoorbeeld in aanmerking voor een belastingkrediet tot 7.500 dollar zolang het voertuig rijdt op een batterij die in Noord-Amerika is vervaardigd met mineralen die op het continent zijn gedolven of gerecycleerd.

Dit is vooral vervelend voor de EU omdat het EU-bedrijven zou kunnen lokken en bedrijven in Europa kan benadelen, van autofabrikanten tot makers van groene technologie, die momenteel al te maken hebben met torenhoge energiekosten.

Tijdens een toespraak op het College of Europe in Brugge zei de EU-voorzitter dat “concurrentie goed is”, maar dat deze concurrentie “gelijke concurrentievoorwaarden moet respecteren”.

“We moeten dus actie ondernemen om het speelveld opnieuw in evenwicht te brengen waar de IRA en andere maatregelen verstoringen veroorzaken,” zei von der Leyen.

“Met andere woorden, we moeten hier in Europa ons huiswerk doen en tegelijkertijd met de Verenigde Staten samenwerken om concurrentienadelen te verzachten.”

“Concurrentie tussen Europa en de Verenigde Staten kan onze beide industrieën ertoe aanzetten uit te blinken, te innoveren, sneller te transformeren, en dat is allemaal nodig. En daarom geloof ik in de noodzaak om te investeren in twee industriële basisstructuren voor schone energie aan beide zijden van de Atlantische Oceaan,” zei ze.

“Europa zal altijd doen wat juist is voor Europa. Dus ja, de Europese Unie zal op een adequate en goed afgestemde manier reageren op de Inflation Reduction Act. Maar betekent dit dat wij een kostbare handelsoorlog met de Verenigde Staten gaan voeren? Dat is niet in ons belang en ook niet in het belang van de Amerikanen en het zou ook de wereldwijde innovatie schaden.”

De regering Biden heeft gezegd dat er manieren zijn om met de EU samen te werken om hun zorgen weg te nemen, aldus een verslag van de Financial Times.

Na een bezoek aan het Witte Huis begin december zei de Franse minister van Financiën Bruno Le Maire dat de twee regeringen besprekingen voerden om deze problemen aan te pakken.

“We hebben een concurrent die China heet. Het strategische doel van de Verenigde Staten, lijkt me, is niet om Europa te verzwakken, maar juist om samen te werken met Europa,” zei hij.

Hoe u ons kunt helpen om u op de hoogte te blijven houden

Epoch Times is een onafhankelijke nieuwsorganisatie die niet beïnvloed wordt door een regering, bedrijf of politieke partij. Vanaf de oprichting is Epoch Times geconfronteerd met pogingen om de waarheid te onderdrukken – vooral door de Chinese Communistische Partij. Maar we zullen niet buigen. De Nederlandstalige editie van Epoch Times biedt op dit moment geen betalende abonnementen aan en aanvaardt op dit moment geen donaties. U kan echter wel bijdragen aan de verdere groei van onze publicatie door onze artikelen te liken en te her-posten op sociale media en door uw familie, vrienden en collega’s over Epoch Times te vertellen. Deze dingen zijn echt waardevol voor ons.