Sunday, 19 May 2024
Vogels verzamelen zich in Frankrijk op een foto uit een bestand. (Stephane Mahe/Reuters)

Europa waarschuwt voor ‘gebrek aan immuniteit’ bij mensen als vogelgriep verandert

Vogelgriep verspreidt zich onder vee, kippen en andere dieren.

Vogelgriep kan als het zich verder muteert snel verspreiden onder de mensen, zo waarschuwen Europese autoriteiten.

“Deze virussen blijven zich wereldwijd ontwikkelen en met de migratie van wilde vogels kunnen nieuwe stammen die potentiële mutaties bevatten ervoor kiezen om zich aan te passen aan zoogdieren. Als aviaire A(H5N1)-influenzavirussen het vermogen krijgen om zich efficiënt onder mensen te verspreiden, kan grootschalige overdracht plaatsvinden door het gebrek aan afweer tegen H5-virussen bij mensen”, aldus de Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid in een artikel van 3 april.

Monique Eloit, hoofd van de Wereldorganisatie voor diergezondheid, zei ook dat de verspreiding van vogelgriep naar een toenemend aantal diersoorten en het groeiende geografische bereik het risico vergroot dat mensen door het virus worden besmet.

“De afgelopen maanden hebben we een hele reeks diverse en gevarieerde zoogdieren gehad. Het is zorgwekkend om te zien dat dit zich uitbreidt naar andere soorten,” zei mevr. Eloit. “Uiteindelijk krijgen we te maken met steeds meer soorten en steeds meer dieren die besmet zijn, waardoor er noodzakelijkerwijs een hogere virale lading is met een risico op besmetting van mensen.”

Aviaire influenza, beter bekend als vogelgriep, heeft de afgelopen jaren geleid tot het ruimen van honderden miljoenen stuks pluimvee over de hele wereld. Hoewel het aantal uitbraken dit seizoen lager is, heeft het virus zich verspreid naar nieuwe gebieden, waaronder Zuid-Amerika en Antarctica, en heeft het een groter aantal dieren getroffen.

Sommige uitbraken van vogelgriep hebben ernstige of dodelijke infecties veroorzaakt bij mensen die in nauw contact kwamen met wilde vogels of pluimvee, maar tot nu toe is er volgens wetenschappers nog geen aanhoudende overdracht van mens op mens waargenomen. Dierlijke en menselijke griepvirussen hebben echter de neiging om te muteren, waardoor de zorg ontstaat dat een van de virussen zal veranderen in een virus dat kan worden overgedragen tussen zoogdieren, inclusief mensen.

“Ik denk niet dat we op dit moment bewijs zien van overdracht van mens op mens, en deze specifieke 2.3.4.4b virusstam van H5N1 kan minder ernstige ziekte veroorzaken dan andere H5N1-virussen,” vertelde John Lowe, die gepromoveerd is in de medische wetenschap en directeur is van het Global Center for Health Authority van het University of Nebraska Medical Center, via e-mail aan The Epoch Times.

“We moeten echter in gedachten houden dat we op dit moment slechts een klein aantal gevallen hebben om onze aannames op te baseren, en over het algemeen zijn infecties met het H5N1-virus bij mensen in het verleden ernstig geweest, met een sterftecijfer van meer dan 50 [procent].”

Het sterftecijfer is het percentage van mensen die een ziekte oplopen en overlijden.

Tussen 2003 en 25 maart 2024 zijn bij de Wereldgezondheidsorganisatie 888 gevallen van hoog pathogene aviaire influenza A, ook bekend als H5N1-vogelgriep, gemeld uit 23 landen. Van deze patiënten zijn er 463 overleden, aldus de organisatie.

De enige menselijke infectie in de Verenigde Staten vond plaats in 2022 en deze persoon herstelde.

De vogelgriepvirussen hebben zich voornamelijk verspreid onder vogels over de hele wereld, maar in de Verenigde Staten zijn recent ook runderen positief getest op de H5N1-vogelgriep. Op acht boerderijen in Texas, drie boerderijen in Kansas, twee boerderijen in New Mexico, één boerderij in Idaho, één boerderij in Michigan en één boerderij in Ohio is vee positief getest, volgens het Amerikaanse ministerie van Landbouw.

De gezondheidsautoriteiten kondigden op 1 april aan dat een persoon in de staat Texas ook positief was getest.

Uit sequentieanalyse van een monster van die patiënt bleek dat het virus één mutatie had, namelijk PB2 E627K, afkomstig van dieren uit de buurt. Van deze mutatie is bekend dat ze geassocieerd wordt met een virusaanpassing bij zoogdiergastheren, aldus het Amerikaanse Centers for Disease Control and Prevention.

Het agentschap benadrukte dat de mutatie in het verleden is waargenomen, maar dat er geen bewijs is van verdere verspreiding onder mensen en dat ze bij hun standpunt blijven dat het risico van de griep laag is.

Vee in Texas in een bestandsafbeelding. (Evan Garcia/Reuters)

De heer Lowe zei dat mensen zich zorgen moeten maken, maar niet ongerust moeten zijn.

“Telkens wanneer een nieuw griepvirus een groot aantal diersoorten treft, ontstaat de kans op een versnelde evolutie van het virus die een verandering in het virus kan teweegbrengen waardoor het zich tussen mensen kan verspreiden en waartegen we weinig immuunbescherming hebben. Hoewel het virus is gemuteerd om zoogdieren te infecteren, hebben we nog geen bewijs gezien van versnelde evolutie voor overdracht van mens op mens,” zei hij.

Bryan Richards, coördinator van opkomende ziekten bij het National Wildlife Health Center van de U.S. Geological Survey, vertelde aan de Epoch Times dat “er een aanhoudende overdracht van mens op mens nodig is om het te laten uitgroeien tot een wereldwijde bedreiging voor mensen”.

Hij zei dat hij twijfelde of mensen zich zorgen moesten maken.

“Het is moeilijk te zeggen dat het iets is om je zorgen over te maken,” zei Richards. “Het is moeilijk te zeggen dat je je er geen zorgen over moet maken.

Op dit moment zijn het vooral mensen die met dieren werken of in de buurt van dieren wonen die risico lopen, zeggen de autoriteiten en andere experts.

Volgens het CDC moeten deze mensen beschermende kleding dragen wanneer ze een meter of dichter in de buurt komen van zieke of dode dieren, uitwerpselen van dieren of materialen die besmet kunnen zijn met het vogelgriepvirus.

Deze mensen moeten zich isoleren en onmiddellijk een dokter bellen als ze ziek worden, zei Lowe. Hij zei ook dat het grote publiek op dit moment geen beschermende maatregelen hoeft te nemen tegen de griep.

Reuters heeft bijgedragen aan dit verslag.

Gepubliceerd door The Epoch Times (7 april 2024): Europe Warns of ‘Lack of Immune Defenses’ Among Humans If Bird Flu Changes

Hoe u ons kunt helpen om u op de hoogte te blijven houden

Epoch Times is een onafhankelijke nieuwsorganisatie die niet beïnvloed wordt door een regering, bedrijf of politieke partij. Vanaf de oprichting is Epoch Times geconfronteerd met pogingen om de waarheid te onderdrukken – vooral door de Chinese Communistische Partij. Maar we zullen niet buigen. De Nederlandstalige editie van Epoch Times biedt op dit moment geen betalende abonnementen aan en aanvaardt op dit moment geen donaties. U kan echter wel bijdragen aan de verdere groei van onze publicatie door onze artikelen te liken en te her-posten op sociale media en door uw familie, vrienden en collega’s over Epoch Times te vertellen. Deze dingen zijn echt waardevol voor ons.