Thursday, 20 Jun 2024
Een kolenopslagplaats voor de Duitse energieleverancier Steag in Duisburg, Duitsland, op 5 april 2022. (Ina Fassbender/AFP via Getty Images)

Europa zet zich schrap voor uitval gsm-netwerk door energietekort komende winter

Mobiele telefoons in Europa zouden deze winter kunnen uitvallen door de energiecrisis die een groot deel van het mobiele netwerk in Europa kan treffen.

De enorme vermindering van de levering van Russisch gas aan Europa als gevolg van het conflict in Oekraïne heeft geleid tot een schrikbeeld van stroomstoringen, waardoor de Europese telecommunicatiesector in paniek is geraakt, aldus Reuters, dat meldt dat deskundigen in de telecom-sector vrezen dat een strenge winter hun infrastructuur ernstig onder druk zal zetten.

Nutsbedrijven en overheidsfunctionarissen in de Europese Unie proberen nu de gevolgen van een dergelijke ramp in te dijken.

Er zijn momenteel niet genoeg back-upsystemen in Europa om eventuele wijdverspreide stroomtekorten op te vangen, wat waarschijnlijk zal leiden tot uitval van mobiele telefoonverbindingen, zo meldden vertegenwoordigers van de telecomsector aan Reuters.

De meeste Europese landen beschikken niet over generatoren om gedurende langere tijd de noodstroomvoorziening te ondersteunen.

Landen in de EU proberen een plan op te stellen om de telecommunicatie draaiende te houden, zelfs wanneer de stroomtekorten de back-up batterijsystemen, die doorheen heel Europa zijn geïnstalleerd, overbelasten.

Frankrijk, dat in de komende maanden geconfronteerd zal worden met het grote probleem van de sluiting van verschillende kerncentrales voor onderhoud, probeert in deze kwestie het voortouw te nemen.

Reuters meldde dat telecombedrijven deze kwestie in de zomer al hebben besproken met de Franse elektriciteitsdistributeur Enedis.

Enedis vertelde Reuters dat alle vaste klanten bij een ernstige stroomuitval op gelijke voet zullen worden behandeld.

Het Franse nutsbedrijf zei dat het in staat was delen van het elektriciteitsnet te isoleren om belangrijke klanten, zoals ziekenhuizen, strategische industrieën en het leger, te blijven bevoorraden.

Enkele medewerkers van Enedis zeiden dat het aan de lokale autoriteiten was om ook de telecommunicatie-infrastructuur op de prioriteitenlijst te zetten in geval van een grote stroomonderbreking.

De Franse Federatie van Telecommunicatie (FFT), die telecombedrijven zoals Orange, Bouygues Telecom en SFR van Altice vertegenwoordigt, legde de verantwoordelijkheid bij Enedis omdat deze er niet voor heeft gezorgd dat de antennes van gsm-masten zijn vrijgesteld van een mogelijke stroomuitval.

Frankrijk heeft ongeveer 62.000 gsm-masten in gebruik, maar de sector heeft niet de middelen om alle antennes van nieuwe back-upbatterijen te voorzien, vertelde FFT-voorzitter Liza Bellulo aan Reuters.

Een Europese telecommunicatiecrisis

Ondertussen vertelde het telecommunicatiebedrijf BT Group in het Verenigd Koninkrijk onlangs aan de Financial Times dat het niet meer noodstroom nodig zal hebben voor de winter, maar dat het nog aan het beoordelen was welke niet-kritische systemen kunnen worden uitgeschakeld om energie te besparen.

Europese telecommanagers verklaarden aan Reuters dat zij hun netwerken aan het evalueren zijn om het extra stroomverbruik te verminderen en hun apparatuur te moderniseren met energie-efficiënte gsm-masten.

De telefoonmaatschappijen zullen nieuwe software installeren om de verkeersstroom te optimaliseren, gsm-masten in een ” slaapstand ” te kunnen zetten wanneer ze niet worden gebruikt, en verschillende frequentiebanden te gebruiken.

Zij zeiden dat zij met hun overheidsinstanties zullen samenwerken om ervoor te zorgen dat de noodplannen volledig operationeel zullen zijn om de kritieke diensten op tijd voor de winter te garanderen.

De telecombedrijven in deze landen zeiden dat zij met de overheidsinstanties samenwerken in geval van langdurige stroomtekorten.

De Zweedse communicatietoezichthouder PTS zal de aankoop van verplaatsbare tankstations en mobiele basisstations financieren om langdurige stroomonderbrekingen op te vangen, terwijl de Duitse Deutsche Telekom zijn mobiele noodsystemen op dieselmotoren zal gebruiken bij langdurige stroomonderbrekingen.

Italiaanse communicatiebedrijven hopen dan weer dat de kersverse Italiaanse regering hen zal vrijstellen van energiebesparingen tijdens een verplichte stroomrantsoennering.

De Europese telefoonfabrikanten Nokia en Ericsson verklaarden aan Reuters dat zij samenwerken met de uitbaters van de mobiele netwerken in de hoop de gevolgen van mogelijke stroomtekorten te kunnen beperken.

Gepubliceerd door The Epoch Times (29 september 2022): Europe Braces for Phone Service Outages Ahead of Winter Energy Shortage

Hoe u ons kunt helpen om u op de hoogte te blijven houden

Epoch Times is een onafhankelijke nieuwsorganisatie die niet beïnvloed wordt door een regering, bedrijf of politieke partij. Vanaf de oprichting is Epoch Times geconfronteerd met pogingen om de waarheid te onderdrukken – vooral door de Chinese Communistische Partij. Maar we zullen niet buigen. De Nederlandstalige editie van Epoch Times biedt op dit moment geen betalende abonnementen aan en aanvaardt op dit moment geen donaties. U kan echter wel bijdragen aan de verdere groei van onze publicatie door onze artikelen te liken en te her-posten op sociale media en door uw familie, vrienden en collega’s over Epoch Times te vertellen. Deze dingen zijn echt waardevol voor ons.