Sunday, 16 Jun 2024
Een man loopt langs het eurobeeld in Frankfurt, Duitsland, op 11 maart 2021. (Michael Probst/AP Photo)

Europa’s grootste economie valt in een recessie

Duitsland is afgegleden naar een recessie, zo blijkt uit officiële gegevens die op 25 mei zijn gepubliceerd.

Het bruto binnenlands product (bbp) van de grootste economie van Europa is in het eerste kwartaal met 0,3 procent gedaald na correctie voor prijs- en kalendereffecten, na een krimp van 0,5 procent eind 2022, blijkt uit gegevens van Destatis, het Duitse federale bureau voor de statistiek.

Vorige maand had Destatis voor het eerste kwartaal een nulgroei geraamd, waarmee een recessie werd vermeden.

“Nadat de groei van het bbp eind 2022 negatief is geworden, heeft de Duitse economie nu twee opeenvolgende negatieve kwartalen genoteerd”, zei Ruth Brand, voorzitter van het Bundesamt für Statistik, in een verklaring.

De standaarddefinitie van een recessie is twee opeenvolgende kwartalen van een dalend bbp.

Destatis merkte op dat de aanhoudend hoge prijzen de Duitse economie blijven belasten, met een daling van de gezinsconsumptie met 1,2 procent in het eerste kwartaal van 2023, na seizoens- en kalendercorrecties.

“De terughoudendheid van huishoudens om te kopen, was op verschillende gebieden zichtbaar”, aldus de verklaring. “Huishoudens gaven minder uit aan eten en drinken, kleding en schoeisel, en aan meubilair.”

Huishoudens kochten ook minder nieuwe auto’s, wat volgens het agentschap waarschijnlijk deels te wijten was aan de stopzetting van subsidies voor plug-in hybrides en de vermindering van subsidies voor elektrische voertuigen begin 2023.

Voedsel- en energieprijzen blijven hoog

Ook de overheidsuitgaven daalden met 4,9 procent ten opzichte van het vorige kwartaal, zo bleek uit de gegevens.

Ondertussen stegen de investeringen ten opzichte van het vierde kwartaal van 2022, na een zwakke tweede helft. De investeringen in machines en apparatuur stegen met 3,2 procent ten opzichte van het voorgaande kwartaal, terwijl de investeringen in de bouw met 3,9 procent toenamen, deels vanwege het goede weer.

Er waren ook positieve bijdragen van de handel in vergelijking met het vierde kwartaal van 2022. De uitvoer van goederen en diensten steeg met 0,4 procent, waarbij vooral de handel in kunststoffen en gefabriceerde metaalproducten “een robuuste groei liet zien”, aldus het agentschap. De invoer daalde met 0,9 procent, deels door een verminderde invoer van minerale brandstoffen zoals ruwe olie en minerale olieproducten, evenals chemicaliën en chemische producten.

De stijgingen van de energie- en voedselprijzen blijven hoog in Duitsland en hebben vooral bijgedragen aan de stijging van de consumptieve bestedingen van huishoudens in lopende prijzen met 7,3 procent op jaarbasis, aldus Destatis.

De energieprijzen in heel Europa stegen al voordat Oekraïne in februari 2022 werd binnengevallen door Rusland, dat voorheen de belangrijkste gasleverancier van Duitsland was, maar zijn sindsdien sterk gestegen nadat Rusland in augustus 2022 zijn Nord Stream 1-pijpleiding sloot.

De energieprijzen stegen in april met 6,8 procent op jaarbasis. De voedselprijzen stegen in april met 17,2 procent op jaarbasis. De inflatie in Duitsland bedroeg in april 7,2 procent, hoger dan het gemiddelde in de eurozone, maar lager dan de 7,4 procent een maand eerder.

Ondertussen voorspelt het Internationaal Monetair Fonds dat de Duitse economie dit jaar met 0,1 procent zal krimpen.

Economie ‘zeer goed’, zegt bondskanselier

Hoewel het land voldoet aan de technische definitie van een recessie, werd in een afzonderlijk verslag van de Bundesbank van 24 mei een optimistischere toon aangeslagen. De ambtenaren gaven aan dat de economie in het tweede kwartaal een bescheiden groei zal vertonen, deels dankzij een opleving in de industrie, die de stagnerende consumptie van huishoudens en een inzinking in de bouwsector zal compenseren.

“De afnemende aanbodknelpunten, de grote orderportefeuille en de daling van de energieprijzen ondersteunen het aanhoudende herstel in de industrie”, aldus de Bundesbank. “Dit zou ook de export moeten ondersteunen, vooral omdat de wereldeconomie weer wat vaart heeft gekregen.”

De ambtenaren merkten echter op dat de particuliere consumptie waarschijnlijk zwak zal blijven, omdat een snelle stijging van de nominale inkomens alleen dient om een verdere daling van de reële lonen tegen te houden.

De eens zo bloeiende Duitse industriesector heeft de afgelopen maanden te lijden gehad onder een scherpe terugval. In april kromp de sector in het snelste tempo in bijna drie jaar, hoewel uit eerder deze week bekendgemaakte voorlopige enquêtegegevens bleek dat de bedrijvigheid in het land in mei weer was toegenomen.

De Duitse bondskanselier Olaf Scholz leek de laatste gegevens tijdens een persconferentie op 25 mei in Berlijn te negeren. Hij benadrukte dat de vooruitzichten voor de economie “zeer goed” zijn en wees op de maatregelen die zijn regering neemt om buitenlandse werknemers aan te trekken en de productie van hernieuwbare energie uit te breiden om de economie te stimuleren.

“Er wordt in Duitsland veel geïnvesteerd in batterij- en scheepsfabrieken, wat aanzienlijk toeneemt, en daarom kunnen we er vertrouwen in hebben.”

Reuters heeft bijgedragen aan dit verslag.

Gepubliceerd door The Epoch Times (25 mei 2023): Europe’s Biggest Economy Falls Into Recession, Data Show

Hoe u ons kunt helpen om u op de hoogte te blijven houden

Epoch Times is een onafhankelijke nieuwsorganisatie die niet beïnvloed wordt door een regering, bedrijf of politieke partij. Vanaf de oprichting is Epoch Times geconfronteerd met pogingen om de waarheid te onderdrukken – vooral door de Chinese Communistische Partij. Maar we zullen niet buigen. De Nederlandstalige editie van Epoch Times biedt op dit moment geen betalende abonnementen aan en aanvaardt op dit moment geen donaties. U kan echter wel bijdragen aan de verdere groei van onze publicatie door onze artikelen te liken en te her-posten op sociale media en door uw familie, vrienden en collega’s over Epoch Times te vertellen. Deze dingen zijn echt waardevol voor ons.