Thursday, 18 Jul 2024
Leden van de Spaanse Guardia Civil, ondersteund door Europol, nemen stapels bankbiljetten in beslag in Mijas, bij Malaga, Spanje, op 12 juni 2024. (Jorge Guerrero/AFP via Getty Images)

Europese autoriteiten ontmantelen Chinees witwasnetwerk

Vijf Chinezen werden gearresteerd, waaronder de leider van het netwerk.

Gecoördineerde Europese politie-inspanningen hebben een internationaal witwasnetwerk ontmanteld dat in staat was een miljoen euro per dag te verhandelen. Er werden vijf Chinezen gearresteerd, onder wie de leider van het netwerk.

Op 2 en 3 juli voerden de Spaanse autoriteiten een tiental huiszoekingen uit in Madrid, Valencia, Alicante en Barcelona. Deze huiszoekingen waren gericht op verschillende locaties, zoals woningen, hoofdkantoren van bedrijven, commerciële opslagplaatsen en restaurants, zei Europol, het politieagentschap van de Europese Unie, in een verklaring op 5 juli.

Ongeveer 100 Spaanse politieagenten namen deel aan de operaties, met ondersteuning van Franse rechercheurs van de gerechtelijke douane en Europol-deskundigen, aldus Europol.

De autoriteiten arresteerden de leider van het netwerk en namen tijdens de huiszoekingen bijna 160.000 euro in contanten in beslag, aldus de verklaring.

Het onderzoek, geleid door de Franse antifraude-eenheid, het Franse nationale antifraudebureau, en de Spaanse politie, met hulp van Europol, begon in februari 2021 nadat Franse douanebeambten meer dan 500.000 euro hadden ontdekt in een auto in Zuid-Frankrijk, aldus Europol.

Onderzoekers ontdekten een “misdadige constructie voor het witwassen van grote hoeveelheden contant geld in heel Europa,” die ten minste sinds 2019 in werking was, aldus de verklaring.

Men vermoedt dat het geld afkomstig is van verschillende illegale activiteiten, zoals de handel in namaakgoederen, belasting- en douanefraude en prostitutie. Het netwerk maakte gebruik van een geavanceerd logistiek systeem om het verkeer van contant geld door Europa te vergemakkelijken.

Europol heeft de laatste tijd een rol gespeeld bij de ontmanteling van verschillende criminele organisaties met Chinese staatsburgers in de EU.

Op 24 mei kondigde Europol aan de Spaanse Nationale Politie te ondersteunen bij het oprollen van twee criminele organisaties die meer dan 1000 Chinese staatsburgers smokkelden met behulp van verschillende frauduleuze methoden.

De meeste slachtoffers werden later seksueel uitgebuit en deze bendes zouden 5 miljoen euro hebben verdiend met deze illegale activiteiten, aldus de politie.

Na een onderzoek in twee fasen verrichtte de Spaanse politie 69 arrestaties, nam zeven luxe voertuigen in beslag, nam 80.000 euro in contanten in beslag en verzamelde elektronische apparatuur en documentatie.

De zaak is gekoppeld aan twee grote onderzoeken. Het ene betreft Europa’s grootste Chinese prostitutienetwerk, wat leidde tot 28 arrestaties in België en Spanje. Het andere onderzoek richt zich op een criminele organisatie die mensen verhandelt voor seksuele en arbeidsuitbuiting in Mallorca, Spanje, wat in maart leidde tot 17 arrestaties.

Gepubliceerd door The Epoch Times (8 juli 2024): European Authorities Dismantle Chinese Money Laundering Network

Hoe u ons kunt helpen om u op de hoogte te blijven houden

Epoch Times is een onafhankelijke nieuwsorganisatie die niet beïnvloed wordt door een regering, bedrijf of politieke partij. Vanaf de oprichting is Epoch Times geconfronteerd met pogingen om de waarheid te onderdrukken – vooral door de Chinese Communistische Partij. Maar we zullen niet buigen. De Nederlandstalige editie van Epoch Times biedt op dit moment geen betalende abonnementen aan en aanvaardt op dit moment geen donaties. U kan echter wel bijdragen aan de verdere groei van onze publicatie door onze artikelen te liken en te her-posten op sociale media en door uw familie, vrienden en collega’s over Epoch Times te vertellen. Deze dingen zijn echt waardevol voor ons.