Wednesday, 12 Jun 2024
Falun Gong beoefenaar Sandra Genin spreekt op het Kléber plein in Straatsburg, Frankrijk, op 24 juni 2023. (Phuong Hoang / De Vietnamese editie van The Epoch Times)

Europese Falun Gong beoefenaars protesteren tegen onderdrukking door CCP op internationale VN-dag voor slachtoffers van marteling

Meer dan 150 Falun Gong beoefenaars kwamen op 24 juni bijeen in Straatsburg, Frankrijk, om aandacht te vragen voor de wrede vervolging van Falun Gong door het communistische regime van China. De volgelingen kwamen bijeen in de aanloop naar de jaarlijkse Internationale Dag van de Verenigde Naties voor slachtoffers van marteling, die op 26 juni valt.

Straatsburg ligt ongeveer twee uur per trein ten zuidoosten van Parijs aan de Franse grens met Duitsland. De stad is de thuisbasis van verschillende belangrijke EU-instellingen, waaronder het Europees Parlement, de Raad van Europa en het Europees Hof voor de Rechten van de Mens, waardoor het na Brussel de tweede hoofdstad van de Europese Unie is.

Falun Gong beoefenaars uit Frankrijk, Duitsland, Zwitserland, Italië, Tsjechië, Polen, Hongarije, Servië, Finland, Slovenië en andere Europese landen organiseerden een reeks activiteiten in Straatsburg om te protesteren tegen de vervolging van Falun Gong door de Chinese Communistische Partij (CCP)—een misdaad die al sinds 1999 aan de gang is.

Het evenement kreeg steun van mensenrechtenactivisten, politici, de lokale bevolking en toeristen.

Falun Gong, ook bekend als Falun Dafa, is een traditionele cultivatiemethode gebaseerd op de morele principes van waarachtigheid, mededogen en tolerantie. Het heeft ook vijf zachte en langzaam bewegende oefeningen die aanzienlijke fysieke voordelen hebben. Falun Gong werd erg populair in China in de jaren 1990, met zo’n 70 tot 100 miljoen volgelingen in het hele land tegen het einde van het decennium.

De CCP voelde zich bedreigd door haar populariteit en begon in 1999 Falun Gong en haar volgelingen te onderdrukken. Sindsdien zijn Falun Gong beoefenaars in China het slachtoffer van pesterijen, stalking, willekeurige opsluiting, marteling, gevangenschap en gedwongen orgaanoogst.

Mensenrechten kennen geen grenzen’: China-expert

Het grootste plein van de stad, Place Kléber, ligt in het bruisende commerciële centrum van Straatsburg, waar dagelijks duizenden bezoekers langskomen. Op het plein spraken mensenrechtenactivisten hun steun uit voor Falun Gong beoefenaars en hielden ze toespraken over de mensenrechtensituatie in China. Ze lieten ook hun licht schijnen over het verband tussen de vervolging van Falun Gong beoefenaars in China en de gevolgen daarvan voor Europa.

Man Yan Ng houdt een toespraak in Straatsburg op 24 juni 2023. (Phuong Hoang/De Vietnamese editie van The Epoch Times)

Man-Yan Ng, directeur van de in Washington gevestigde Asia Vision Foundation, zei dat de vervolging van Falun Gong beoefenaars “een kwestie van mensenrechten” is.

“Mensenrechten kennen geen grenzen,” zei de heer Ng.

Als expert op het gebied van China zei Ng: “Ze [het Chinese communistische regime] hebben macht in heel China en ze respecteren de mensenrechten niet. Ze hebben Falun Gong beoefenaars en andere groepen vervolgd. Als dat regime wereldwijd de macht had, zouden ze de mensenrechten waarschijnlijk wereldwijd schenden.”

Mensenrechtenschendingen in China “enorm in omvang”: Duitse mensenrechtenactivist

Hubert Körper, woordvoerder van het China Comité van de International Society for Human Rights (ISHR), vertelde aan The Epoch Times dat de Internationale Dag voor Steun aan Slachtoffers van Marteling een “zeer belangrijke dag is om mensen bewust te maken van mensenrechtenschendingen, in het bijzonder de vervolging in China—omdat China het dichtstbevolkte land ter wereld is.”

Hubert Körper hield op 24 juni 2023 een toespraak ter ondersteuning van Falun Gong beoefenaars op het Kléber plein in Straatsburg, Frankrijk. (Phuong Hoang/De Vietnamese editie van The Epoch Times)

“De vervolging in China is enorm”, zei de heer Körper in een interview met The Epoch Times op het Kléberplein.

“Onder de slachtoffers bevinden zich Oeigoeren, Tibetanen, activisten voor de democratie, christenen en mensen uit Hong Kong die het doelwit zijn van de Nationale Veiligheidswet. En tot slot is er de vervolging van Falun Gong beoefenaars.”

De heer Körper merkte ook op dat de vervolging van Falun Gong begon in 1999, maar “volledig verdwenen is uit zowel de Westerse als de Chinese media”—ondanks het feit dat “het nog steeds doorgaat en nu zelfs nog ernstiger is.”

Waar zal de mensheid eindigen? Falun Gong beoefenaar

Sandra Genin van het Falun Dafa Informatiecentrum (FalunInfo.net) was ook aanwezig.

Mevrouw Genin beoefent al 23 jaar Falun Gong. Ze legde wat uit over Falun Gong terwijl ze een publiek toesprak op het plein.

Beoefenaars van Falun Gong houden een bijeenkomst in Straatsburg, Frankrijk, op 24 juni 2023. (Phuong Hoang/De Vietnamese editie van The Epoch Times)

“Voor de fysieke voordelen doen we de 5 zachte oefeningen. Wat de geest betreft, volgen we de morele principes van waarachtigheid, mededogen en verdraagzaamheid in ons dagelijks leven. Falun Gong leert ons betere mensen te worden door ons aan deze universele principes te houden,” zei ze.

Genin zei dat ze met dit evenement een krachtige boodschap aan de wereld wil overbrengen: “Onze boodschap is dat iedereen kan zien dat in een wereld als deze, waar alles zo snel gaat, er mensen zijn die proberen goede mensen te zijn door Falun Gong te beoefenen. Maar ze worden vervolgd en gemarteld, wat maar al te vaak hun dood tot gevolg heeft.”

“Als het zo doorgaat, waar zal de mensheid dan eindigen?” vroeg ze.
Europees Parlement veroordeelt vervolging van Falun Gong in China

Het Europees Parlement heeft herhaaldelijk de vervolging van Falun Gong in China door de CCP veroordeeld. In de “Resolutie van het Europees Parlement van 12 december 2013 over het oogsten van organen in China”, riep het Parlement op tot “de onmiddellijke vrijlating van alle gewetensgevangenen in China, waaronder Falun Gong beoefenaars.”

Bestandsfoto van de hoorzitting van het Europees Parlement over gedwongen orgaanoogst in 2016. (Minghui.org)

Op 5 mei 2022 nam het Europees Parlement nog een resolutie aan, de “Resolutie van het Europees Parlement over de meldingen van voortdurende orgaanoogst in China”, waarin het “de voortdurende praktijk van orgaanoogst in de Volksrepubliek China scherp veroordeelt” en benadrukt dat “gedwongen orgaanoogst een misdaad tegen de mensheid is.”

Deze resoluties zijn een duidelijke oproep aan de CCP om de vervolging van Falun Gong in China te stoppen.

Naast het veroordelen van de vervolging van Falun Gong, heeft het Europees Parlement ook stappen ondernomen om het bewustzijn over de kwestie te vergroten. In 2016 en 2021 organiseerde het Parlement hoorzittingen over het oogsten van organen in China. De hoorzittingen werden bijgewoond door Falun Gong beoefenaars die het slachtoffer waren van vervolging en door deskundigen op het gebied van orgaantransplantatie.

De veroordeling door het Europees Parlement van de vervolging van Falun Gong is een belangrijke stap om het Chinese regime verantwoordelijk te houden voor zijn mensenrechtenschendingen.

Voorbijgangers verzetten zich tegen de vervolging

Nadat ze had gehoord dat de brute vervolging van Falun Gong beoefenaars in China al sinds 1999 aan de gang is, vertelde Tumelero Ilhem, een voorbijganger, aan The Epoch Times: “We waren erg geschokt. We waren geschokt en bedroefd. We konden niet geloven dat zoiets in China gebeurt.”

Mevrouw Tumelero Ilhem uitte haar verzet tegen de vervolging van Falun Gong door de CCP in Straatsburg, Frankrijk, op 24 juni 2023. (Phuong Hoang/De Vietnamese editie van The Epoch Times)

“We zijn tegen dit gedrag. Ze moeten hiermee ophouden in China. We steunen jullie van ganser harte, samen met alle Chinezen. We vragen het hoofd van de Chinese regering om in te grijpen en ervoor te zorgen dat er niet langer sprake is van een dergelijke mishandeling van sommige gevangenen die worden vastgehouden, of van andere Chinese onderdanen,” zei ze.

Een jonge man uit Kameroen, Christian (een schuilnaam), hoorde over de vervolging van Falun Gong door de CCP via flyers die door beoefenaars werden uitgedeeld. Hij had de geschiedenis van wreedheid en onderdrukking in zijn eigen land halverwege de 20e eeuw bestudeerd en gelezen.

“Dus als ik naar deze vervolging [door de CCP] kijk, weet ik wat het is. Ik ben tegen de vervolging. Niemand heeft het recht om een individu te vervolgen,” zei Christian.

“Dat [de vervolging] moet verboden worden, want het zijn mensen zoals jij en ik [die vervolgd worden], die bij de Verenigde Naties zaten en de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens schreven. Elk individu is vrij, niemand heeft het recht om anderen te vervolgen,” voegde hij eraan toe.

Hij zei dat hij zijn boodschap met anderen wilde delen: “We moeten protesteren. We moeten elkaar op de hoogte houden.”

Het evenement kreeg veel publiciteit in Straatsburg, met mediakanalen die de activiteiten kwamen verslaan. De Franse krant DNA, die de Elzasregio rond Straatsburg bedient, deed ook verslag van het evenement.

De organisatoren hopen dat dit protest mensen herinnert aan de fysieke en mentale pijn die Falun Gong beoefenaars in China lijden, terwijl het in ieders hart een gevoel van waardering opwekt voor de waarden van vriendelijkheid en goedheid in het leven.

Fengong en Phuong Hoang hebben bijgedragen aan dit verslag.

Gepubliceerd door The Epoch Times (6 juni 2023): European Falun Gong Adherents Protest Against CCP Suppression on UN International Day in Support of Victims of Torture

Hoe u ons kunt helpen om u op de hoogte te blijven houden

Epoch Times is een onafhankelijke nieuwsorganisatie die niet beïnvloed wordt door een regering, bedrijf of politieke partij. Vanaf de oprichting is Epoch Times geconfronteerd met pogingen om de waarheid te onderdrukken – vooral door de Chinese Communistische Partij. Maar we zullen niet buigen. De Nederlandstalige editie van Epoch Times biedt op dit moment geen betalende abonnementen aan en aanvaardt op dit moment geen donaties. U kan echter wel bijdragen aan de verdere groei van onze publicatie door onze artikelen te liken en te her-posten op sociale media en door uw familie, vrienden en collega’s over Epoch Times te vertellen. Deze dingen zijn echt waardevol voor ons.