Thursday, 18 Apr 2024
(Vladimir Rys/Getty Images)

Eva Kaili en het corruptieschandaal dat de geloofwaardigheid van het hele Europees Parlement bedreigt

Het Europees Parlement heeft dinsdag Eva Kaili, het Griekse parlementslid dat betrokken is bij een vermeend corruptieschandaal, haar functie als ondervoorzitter ontnomen, als eerste stap in de richting van een noodzakelijk geachte hervorming van de Europese instelling.

Deze sanctie voor “ernstig wangedrag” werd bijna unaniem goedgekeurd door de leden van het Europees Parlement die aanwezig waren in de plenaire vergadering in Straatsburg, met 625 van de 628 uitgebrachte stemmen voor.

In het middelpunt van het schandaal dat de Europese instellingen schokte, was mevrouw Kaili een van de 14 ondervoorzitters van het Parlement.

De socialistische afgevaardigde, die zondag in België in de gevangenis belandde, wordt ervan verdacht door Doha te zijn betaald om de belangen van het emiraat Qatar te verdedigen, dat momenteel het wereldkampioenschap voetbal organiseert. Drie andere mensen zijn in het onderzoek aangehouden door een Belgische onderzoeksrechter.

Qatar heeft de beschuldigingen krachtig ontkend, maar een gerechtelijke bron bevestigde tegenover AFP dat het land inderdaad door Belgische onderzoekers wordt verdacht.

 

De advocaat van Eva Kaili, Michalis Dimitrakopoulos, zei dat zij geen “steekpenningen van Qatar” had aangenomen. Maar in haar flat in de Belgische hoofdstad werden volgens dezelfde gerechtelijke bron zakken met 150.000 euro aan bankbiljetten gevonden. Haar vader werd ook op heterdaad betrapt met een koffer met 750.000 euro in contanten.

Tot slot werd 600.000 euro in beslag genomen uit het huis van Pier-Antonio Panzeri, een voormalig Italiaans socialistisch lid van het Europees Parlement die nu aan het hoofd staat van een NGO in Brussel.

“De religie van de mensenrechten eindigt wanneer de koffers met geld worden gevonden.”

De politie heeft maandag ook de gebouwen van het Europees Parlement in Brussel geĂŻnspecteerd om gegevens van parlementaire medewerkers in beslag te nemen. Ook in Straatsburg werden verschillende kantoren verzegeld.

Het schandaal bedreigt de geloofwaardigheid van het gehele Europees Parlement, die vaak het voortouw neemt bij het aan de kaak stellen van corrupte praktijken in bepaalde landen, zoals het Hongarije van Viktor Orban.

“De religie van de mensenrechten stopt wanneer de geldzakken worden gevonden,” zei de Franse EuroparlementariĂ«r Jordan Bardella. “Terwijl de Europese Unie zich (…) heeft opgeworpen als moraliserende rechter van alle regimes in de wereld, zou zij hier op het hoogste niveau gecorrumpeerd zijn door het geld van een islamitische staat,” zei hij tijdens een debat in Straatsburg.

EU-normen “moeten altijd de hoogste zijn. Dat is wat we van anderen verwachten en dat moeten we ook van onszelf eisen”, aldus commissaris voor Binnenlandse Zaken Ylva Johansson, die benadrukte dat het nu tijd is om “het vertrouwen te herstellen”.

Grondige hervormingen

Omwille van het klimaat van wantrouwen waarin alle Europese instellingen verkeren, wilde de Griekse Margaritis Schinas, vice-voorzitter van de Europese Commissie, die door de Griekse pers werd bekritiseerd voor zijn reis naar het wereldkampioenschap voetbal in Qatar, zich rechtvaardigen.

“Dit was het eerste post-pandemische wereldevenement, en Europa kon niet ontbreken”, zei hij. Beschuldigd van het innemen van gunstige standpunten over de arbeidswetgeving van Qatar, zei hij dat hij slechts de standpunten van het uitvoerend orgaan van de EU had overgenomen.

Het Europees Parlement heeft aangekondigd dat het “interne hervormingen zal doorvoeren om ervoor te zorgen dat de transparantie en de verantwoordingsplicht worden verhoogd”. Dit omvat “verstrenging van de regels van het Parlement inzake de toegang tot zijn gebouwen en vergaderingen” en meer transparantie en controle op “de financiering van organisaties en personen” die dergelijke toegang krijgen.

Verscheidene parlementsleden wilden vooruitgang zien op het voorstel van de Europese Commissie voor “een onafhankelijke dienst” voor ethische kwesties in de EU-instellingen.

De voorzitter van de Sociaal-Democraten (S&D) Iratxe Garcia Perez kondigde aan dat haar fractie, waartoe mevrouw Kaili behoort, had besloten om “een civiele zaak aan te spannen” in een toekomstig proces.

Ze hoopte dat Qatar ter verantwoording zou worden geroepen. “Als blijkt dat dit land heeft geprobeerd de Europese democratie te ondermijnen, moeten er sancties komen”, zei ze.

Als voormalige tv-presentatrice is de 44-jarige Eva Kaili sinds 2014 lid van het Europees Parlement. Ze was de afgelopen dagen al geroyeerd uit de Griekse Socialistische Partij (Pasok-Kinal), waarvan zij een omstreden figuur was, en uit de S&D-fractie. Haar tegoeden zijn bevroren door de Griekse antiwitwasautoriteiten.

Of zij in hechtenis blijft, zoals de drie andere personen die in hechtenis zitten, waaronder Pier-Antonio Panzeri en Francesco Giorgi, de partner van mevrouw Kaili, zal woensdag door de Belgische justitie worden onderzocht.

Gepubliceerd door The Epoch Times (datum): Eva Kaili : le scandale de corruption qui menace la crédibilité de tout le Parlement européen

Hoe u ons kunt helpen om u op de hoogte te blijven houden

Epoch Times is een onafhankelijke nieuwsorganisatie die niet beĂŻnvloed wordt door een regering, bedrijf of politieke partij. Vanaf de oprichting is Epoch Times geconfronteerd met pogingen om de waarheid te onderdrukken – vooral door de Chinese Communistische Partij. Maar we zullen niet buigen. De Nederlandstalige editie van Epoch Times biedt op dit moment geen betalende abonnementen aan en aanvaardt op dit moment geen donaties. U kan echter wel bijdragen aan de verdere groei van onze publicatie door onze artikelen te liken en te her-posten op sociale media en door uw familie, vrienden en collega’s over Epoch Times te vertellen. Deze dingen zijn echt waardevol voor ons.