Wednesday, 17 Apr 2024
Ziekenhuismedewerkers en een familielid rijden een lichaam op een brancard uit de drukke spoedafdeling van een ziekenhuis in Peking, China, op 2 januari 2023. (Getty Images)

EXCLUSIEF: Dodental stijgt bijna 6 keer in Chinese stad te midden van COVID-golf, zo blijkt uit interne documenten

Op de weg naar een crematorium in de Chinese zuidelijke stad Nanjing, waar dikke zwarte rook naar de hemel steeg, was de rij auto’s zo lang dat het niet duidelijk was waar het eindigde.

Een vrouw zat gehurkt op de stoep met een witte rouwmuts op en haar gezicht in haar handen en haar kreten doorboorden de lucht.

“Het is nieuwjaar,” zei ze in een video die begin januari voor het eerst circuleerde op Chinese sociale media. Maar “allerlei auto’s komen dode lichamen ophalen.” Door de lange rijen kunnen de lijken wel twee dagen in de auto blijven liggen, zei ze.

De barre omstandigheden onder China’s COVID tsunami waar de vrouw op zinspeelde komen overeen met gegevens uit interne documenten van de Chinese autoriteiten die The Epoch Times de afgelopen weken uit verschillende delen van het land heeft verkregen. Deze details, samen met interviews met plaatselijke bewoners, schetsen een somber beeld van de tol die het virus eist, dat in schril contrast staat met de positieve toon die de autoriteiten hebben willen uitdragen.

Uit een analyse van tientallen dossiers met de dagelijkse crematiegegevens van Nanjing, de hoofdstad van de Oost-Chinese provincie Jiangsu, waar ongeveer 9,3 miljoen mensen wonen, blijkt dat het aantal sterfgevallen in de stad eind december is gestegen tot 761 begin januari—bijna zes keer het gemiddelde aantal sterfgevallen per dag in de stad in de eerste vijf maanden van 2022.

De werkdruk in de zeven werkende crematoria van de stad liet dezelfde trend zien. Uit de laatste beschikbare gegevens van het Nanjing Funeral Management Office blijkt dat van 29 december tot 18 januari het aantal verwerkte lichamen varieerde van ongeveer 300 tot 774 per dag, zes keer meer dan de ongeveer 130 lichamen die in dezelfde periode vorig jaar per dag werden verwerkt.

Uit de gegevens bleek dat de stad tussen 18 december en 2 januari in totaal 8.233 doden telde, ongeveer vier keer zoveel als het gemiddelde dodental van 2.100 in 15 dagen vóór de laatste COVID-golf.

Mensen krijgen medicijnen bij het raam van een nachtdiagnose- en behandelingsstation in Nanjing, provincie Jiangsu, China, op 27 dec. 2022. (CFOTO/Future Publishing via Getty Images)

De officiële documenten leggen een grotere nadruk op geheimhouding. Hoewel dagelijks crematiegegevens worden gerapporteerd aan de autoriteiten op stadsniveau, lijken deze gegevens strikt verboden voor het publiek.

“Meld relevante informatie, gegevens en grafieken via e-mails, bespreek ze niet op QQ en WeChat”, aldus een document van 11 januari waarin de “situatie van de crematiediensten in de belangrijkste steden” wordt samengevat. Zowel QQ als WeChat zijn dominante sociale media kanalen in China onder het in Shenzhen gevestigde Tencent merk.

“Versterk het onderwijs over geheime bewaking. Versterk de opleiding op het gebied van geheimhouding en veiligheid van werknemers in de crematie-industrie,” voegde het eraan toe. “Geef niet zomaar crematiegerelateerde gegevens en informatie vrij.”

In hetzelfde document stond dat een speciaal panel onder voorzitterschap van de directeur van het Nanjing Civil Affairs Bureau was opgericht om toezicht te houden op de behandeling van de lichamen, en dat alle crematiebedrijven in de stad 24 uur per dag aan het werk waren.

In de periode van minder dan twee weken vanaf 22 december hebben vier uitvaartcentra hun capaciteit uitgebreid door koelkasten voor het mortuarium te kopen of meer mankracht te vragen, aldus het document. De grootste aankoop kwam van Lishui Funeral House voor 120 koelkasten. Nanjing Funeral House kreeg er 16 lijkwagens en 38 chauffeurs bij.

Het totale aantal extra personeelsleden voor begrafenisdiensten bedroeg op 11 januari 389 mensen, nadat acht dagen eerder 105 mensen waren toegevoegd.

Doodsoorzaken

Ondanks een aanzienlijke toename van het aantal sterfgevallen, werden maar weinig gecremeerden aangemerkt als zijnde overleden aan COVID. Van 11 november tot 17 december heeft de stad in totaal 4.300 lichamen gecremeerd, een derde meer dan het gemiddelde van 3.070 over drie jaar van 2019 tot 2021.

Slechts 20 van deze sterfgevallen werden gemarkeerd als COVID-gerelateerd. Uit gegevens van individuele uitvaartcentra uit die periode bleek verder dat op één na alle behandelde lichamen als gewone sterfgevallen werden gemarkeerd.

Deze praktijk is in overeenstemming met het alom bekritiseerde beleid van Peking dat een overlijden alleen aan COVID kan worden toegeschreven als het rechtstreeks het gevolg is van ademhalingsproblemen of longontsteking door het virus. Bovendien hebben artsen gezegd dat zij opdracht hebben gekregen COVID niet als doodsoorzaak op te nemen in overlijdenscertificaten.

Tot nu toe heeft Beijing slechts minder dan 80.000 COVID-doden in ziekenhuizen geregistreerd. Deskundigen zeggen echter dat dit cijfer een enorme onderschatting is van het werkelijke aantal doden, wijzend op de praktijk van het regime om negatieve informatie te verbergen alsmede op de wijdverbreide berichten over overbelaste crematoria en ziekenhuizen.

Een man omhelst een bejaard familielid terwijl hij en anderen steun bieden terwijl ze wordt verzorgd in de gang van een drukke spoedafdeling van een ziekenhuis in Shanghai, China, op 14 januari 2023. (Kevin Frayer/Getty Images)

Een inwoonster van Nanjing met de naam Zhang, wiens volledige naam voor haar veiligheid is achtergehouden, zei dat er meer dan 20 senioren zijn gestorven in een wijk waar zij woonde.

Haar buurman merkte de lege bank en stoelen op bij de ingang van de wijk, waar senioren gewoonlijk zonnen.

“Die mensen zijn allemaal weg,” zei Zhang.

Haar vriend uit de noordelijke megastad Tianjin verloor onlangs zijn broer, die ongeveer 66 jaar oud is. Het lichaam van de man bleef dagenlang in een koelbox van het mortuarium liggen tot ze een plaatselijk crematorium met geschenken omkochten om het lichaam op te halen.

Een andere plaatselijke bewoner, een vrouw met de achternaam Su, heeft een familielid in Peking, die de meer dan twee maanden durende rij bij het uitvaartcentrum wist over te slaan door aan de touwtjes te trekken om zijn ouder te cremeren. Maar ze moesten nog steeds dagen wachten.

“Het lijdt geen twijfel dat er veel oude mensen zijn gestorven. Dat is een feit,” vertelde Su, die haar volledige naam niet wil noemen uit angst voor represailles, aan The Epoch Times.

“Maar over de werkelijke COVID-situatie kunnen we niets zeggen—er zijn geen gegevens of openbare informatie. Alle informatie is verborgen voor ons.”

Song Tang en Yi Ru hebben bijgedragen aan dit verslag.

Gepubliceerd door The Epoch Times (1 februari 2023): EXCLUSIVE: Death Toll Rises Nearly 6 Fold in Chinese City Amid COVID Wave, Internal Documents Show

Hoe u ons kunt helpen om u op de hoogte te blijven houden

Epoch Times is een onafhankelijke nieuwsorganisatie die niet beïnvloed wordt door een regering, bedrijf of politieke partij. Vanaf de oprichting is Epoch Times geconfronteerd met pogingen om de waarheid te onderdrukken – vooral door de Chinese Communistische Partij. Maar we zullen niet buigen. De Nederlandstalige editie van Epoch Times biedt op dit moment geen betalende abonnementen aan en aanvaardt op dit moment geen donaties. U kan echter wel bijdragen aan de verdere groei van onze publicatie door onze artikelen te liken en te her-posten op sociale media en door uw familie, vrienden en collega’s over Epoch Times te vertellen. Deze dingen zijn echt waardevol voor ons.