Wednesday, 12 Jun 2024
In een luchtfoto staan immigranten in de rij voor een asielaanvraag in een geïmproviseerd migrantenkamp op 11 mei 2023 in El Paso, Texas. (John Moore/Getty Images)

EXCLUSIEF: Migranten over hun plannen om de VS binnen te glippen wanneer Title 42 vervalt

Het immigratiebeleid Title 42 dat dateert uit de periode van de COVID-19 pandemie is net voor middernacht op 11 mei afgelopen. Volgens migranten en Mexicaanse liefdadigheidswerkers die met The Epoch Times spraken, zullen vanaf nu naar verwachting duizenden illegale immigranten naar de Amerikaanse grens toestromen.

“We willen allemaal zo snel mogelijk de Verenigde Staten bereiken,” vertelde Anna Maria Estrada aan The Epoch Times in Mexico City. Estrada reisde vanuit Guatemala illegaal Mexico binnen met een groep van tientallen andere migranten.

Ze hebben van de Mexicaanse regering een visum gekregen onder de naam Forma Migratoria Multiple, wat zich laat vertalen als Veelzijdig Immigratieformulier, waarmee ze vrij door het land kunnen reizen.

Estrada zei dat zij en anderen proberen naar de Verenigde Staten te komen nu er nog “tijd” is om te profiteren van de chaos bij het veranderen van de immigratievoorschriften.

Dit idee werd op grote schaal verspreid door grensoverschrijdende criminele organisaties om migranten ertoe aan te zetten om hen tegen betaling de Verenigde Staten binnen te smokkelen.

“Het ministerie van Binnenlandse Veiligheid verwacht dat het aantal confrontaties aan de zuidwestelijke grens zal toenemen aangezien smokkelaars desinformatie verspreiden, waardoor ons immigratiesysteem, onze gemeenschappen en onze betrokken diensten onder druk komen te staan”, zei het ministerie van Binnenlandse Veiligheid begin mei in een verklaring.

Estrada zegt dat haar groep en anderen bereid zijn alles te riskeren om naar de Verenigde Staten te kunnen komen, zelfs als dat betekent dat zij de gevaarlijke trein moeten nemen die “la bestia” wordt genoemd, wat zich laat vertalen als “het beest” of de “trein des doods”. De trein rijdt van Guatemala naar de buitenwijken van Mexico City en vervolgens naar verschillende delen van de grens tussen de VS en Mexico. Honderden mensen sterven elke dag door van de trein op de rails te vallen, hopend om de grens te halen.

“We gaan naar de trein om te zien of we het kunnen halen als er nog tijd is,” zei Estrada.

Illegale immigranten stappen in busjes nadat ze langs de grensmuur hebben gewacht om zich over te geven aan agenten van de U.S. Customs and Border Protection (CBP) Border Patrol voor de verwerking van immigratie- en asielaanvragen bij het oversteken van de Rio Grande-rivier naar de Verenigde Staten aan de grens tussen de VS en Mexico in El Paso, Texas, op 11 mei 2023. (Patrick T. Fallon/AFP via Getty Images)

Mexico-Stad heeft onderdak en hulp geboden aan migranten die op doorreis zijn, net als plaatselijke kerken zoals de Basiliek van Guadalupe.

” Vooral de migranten zijn toegewijd aan de Maagd van Guadalupe, dus komen ze hierheen om voor hen en hun familie te bidden,” vertelde Arturo Duran, die in de kerk werkt, aan The Epoch Times. “Ze hebben zich hier altijd verzameld omdat het hun veilige plek is.”

Volgens Duran zijn de migranten meestal vreedzaam op weg naar de grens en willen ze alleen een beter leven, maar sommigen hebben andere bedoelingen.

“Sommigen zijn erg boos over wat er is gebeurd in de Juarez gevangenis [een migratiecentrum dat in maart tot de grond toe afbrandde, waarbij minstens 40 mensen omkwamen] en zij zinnen op wraak.”

Estrada’s groep maakt deel uit van duizenden andere migranten die proberen illegaal de Verenigde Staten binnen te komen.

Volgens Reuters werden deze week op maandag en dinsdag dagelijks 10.000 illegale immigranten opgepakt.

Einde van ‘Title 42’

Op grond van Title 42 konden de grensautoriteiten bepaalde immigranten die illegaal de Verenigde Staten waren binnengekomen om asiel aan te vragen, snel terug het land uitzetten, maar het kon hen niet tegenhouden om dit opnieuw te proberen.

Nu er een einde aan is gekomen, zal een strengere regel getiteld Title 8 worden toegepast, die illegale immigranten die gevangen worden genomen bij het overschrijden van de grens voor maximaal vijf jaar zal uitsluiten.

De nieuwe regel zou illegale immigranten die vanuit Midden-Amerika naar de Verenigde Staten reizen, kunnen aanmoedigen om eerst in andere landen asiel aan te vragen.

“We hebben een enorme medewerking gekregen van Mexico. We zijn ook bezig met het opzetten van kantoren in Colombia en andere plaatsen waar iemand die asiel zoekt eerst heen kan gaan”, zei president Joe Biden op 9 mei tijdens een persconferentie in het Witte Huis. “Maar we zullen zien [hoe het zal aflopen]. Het zal zeker een tijdje chaotisch blijven.”

Soldaten van de Nationale Garde van Texas installeren nieuwe rijen prikkeldraad bij een poort van het grenshek in El Paso, Texas, in de vroege uren van 11 mei 2023. (Andres Leighton/AP Foto)

Biden heeft goedgekeurd dat 1.500 militairen naar de grens worden gestuurd om de toestroom van illegale immigranten aan te pakken en de middelen van de grenspatrouille voor 90 dagen aan te vullen, maar hun tijd aan de grens kan nog worden verlengd.

“Gedurende 90 dagen zullen deze 1.500 militairen kritieke capaciteitstekorten opvullen, zoals signalering en monitoring ter plaatse, gegevensinvoer en magazijnondersteuning, totdat het CBP [Customs and Border Protection] in deze behoeften kan voorzien door middel van contractuele ondersteuning. Het militaire personeel zal niet rechtstreeks deelnemen aan de ordehandhaving,” zei perssecretaris van het Pentagon, Brig.Gen. Pat Ryder, op 2 mei.

Het DHS lanceert een digitale advertentiecampagne om de leugens van smokkelaars over het einde van Title 42 tegen te gaan en migranten te informeren dat de immigratiewetten onder Title 8 strenger zijn.

De berichten zullen worden verspreid in landen in Zuid- en Centraal-Amerika, waaronder Honduras, El Salvador, Guatemala, Ecuador en Colombia, waarbij gebruik wordt gemaakt van geotargeting langs het migratietraject en sociale mediaplatforms die populair zijn bij migranten, en waarbij iedereen de advertenties met anderen kan delen.

“Deze campagne is een aanvulling op onze uitgebreide communicatie-inspanningen in de regio”, zei Alejandro Mayorkas, de Amerikaanse minister van Binnenlandse Veiligheid, op 10 mei.

“Zoals u kunt zien aan de afbeeldingen voor ons die de uitzettingsvluchten en ontmoetingen met onze grenspatrouilleagenten laten zien, maken we heel duidelijk dat onze grens niet open is, dat illegaal oversteken in strijd is met de wet, en dat degenen die niet in aanmerking komen voor hulp snel zullen worden teruggestuurd. Luister niet naar de leugens van de smokkelaars. Dit is wat er met jullie zal gebeuren. Jullie zullen worden teruggestuurd,” zei Mayorkas.

Reactie vanuit het Congres

Als reactie op de beëindiging van Title 42 heeft een groep senatoren, waaronder de Republikeinse senator Thom Tillis (R-N.C.) en de onafhankelijke senator Kyrsten Sinema (I-Ariz.) een wetsontwerp ingediend die lijkt op de werking van Title 42 en die de regering Biden een twee jaar durende tijdelijke uitzettingsbevoegdheid geeft voor migranten die zonder inspectie of de juiste documenten illegaal de Verenigde Staten proberen binnen te komen. De wetgeving is mede ingediend door de Democratische senator Joe Manchin (D-W.Va.) en de Republikeinse senator John Cornyn (R-Texas).

“De regering Biden heeft gefaald om de grens te beveiligen en de situatie zal nog erger worden als Title 42 komt te vervallen. Het is duidelijk dat het Amerikaanse Congres onmiddellijk moet ingrijpen, en de tweepartijenwet die ik samen met senator Sinema indien, zal de catastrofale gevolgen aan de grens helpen voorkomen die we binnenkort zullen zien als er geen actie wordt ondernomen,” zei senator Thom Tillis in een verklaring op 4 mei.

Biden heeft gezegd dat hij bereid is om samen met het Congres te werken aan een grensbeveiliging en dat hij zal proberen dit te koppelen aan het verhogen van het schuldenplafond.

“We hebben al een aantal jaren chaos aan de grens. We moeten de grensbewaking ten volle financieel steunen”, zei hij op 10 mei.

Gepubliceerd door The Epoch Times (12 mei 2023): EXCLUSIVE: Migrants Discuss Plans to Sneak Into US as Title 42 Expires

Hoe u ons kunt helpen om u op de hoogte te blijven houden

Epoch Times is een onafhankelijke nieuwsorganisatie die niet beïnvloed wordt door een regering, bedrijf of politieke partij. Vanaf de oprichting is Epoch Times geconfronteerd met pogingen om de waarheid te onderdrukken – vooral door de Chinese Communistische Partij. Maar we zullen niet buigen. De Nederlandstalige editie van Epoch Times biedt op dit moment geen betalende abonnementen aan en aanvaardt op dit moment geen donaties. U kan echter wel bijdragen aan de verdere groei van onze publicatie door onze artikelen te liken en te her-posten op sociale media en door uw familie, vrienden en collega’s over Epoch Times te vertellen. Deze dingen zijn echt waardevol voor ons.