Thursday, 18 Apr 2024
Het Nationaal Microbiologisch Laboratorium in Winnipeg in een dossier foto. (John Woods/The Canadian Press)

Exclusief: Stalen van vroege Wuhan COVID patiënten hadden genetisch gemodificeerde Henipah, één van twee soorten virussen verzonden vanuit Canadees lab

Stalen van vroege Wuhan COVID-19 patiënten vertonen de aanwezigheid van genetisch gemodificeerd Henipah-virus, zo heeft een Amerikaanse wetenschapper vastgesteld.

Henipah was een van de twee soorten virussen die door in China geboren wetenschappers vanuit een Canadees laboratorium naar China waren gestuurd en die in het middelpunt stonden van een controverse over het ontslag van de wetenschappers en de samenwerking met Chinese militaire onderzoekers. Het is niet duidelijk of het virus dat in de Chinese stalen is gevonden, verband houdt met de virusmonsters die eind maart 2019 door het Canadese lab zijn verzonden.

De vondst werd voor The Epoch Times bevestigd door een andere gekwalificeerde wetenschapper.

Het bewijs werd voor het eerst gevonden door Dr. Steven Quay, een arts-wetenschapper uit Seattle en voormalig faculteitslid aan de Stanford University School of Medicine, die vroege COVID-19-stalen onderzocht die waren geüpload door wetenschappers van het Wuhan Institute of Virology (WIV) kort nadat China de Wereldgezondheidsorganisatie op de hoogte had gebracht van de SARS-CoV-2-uitbraak.

De Chinese viroloog Shi Zhengli is te zien in het P4 laboratorium in Wuhan, China, op 23 feb. 2017. (Johannes Eisele/AFP via Getty Images)

De stalen van de patiënten, die naar verluidt in december 2019 een “ongeïdentificeerde longontstekingsziekte” bleken te hebben, werden geüpload naar de genetische sequentiedatabase, GenBank, op de website van het Amerikaanse National Institute of Health (NIH).

De stalen van de patiënten, die naar verluidt in december 2019 een “ongeïdentificeerde longontstekingsziekte” bleken te hebben, werden geüpload naar de genetische sequentiedatabase, GenBank, op de website van het Amerikaanse National Institute of Health (NIH).

Quay zegt dat terwijl andere wetenschappers over de hele wereld vooral geïnteresseerd waren in het onderzoeken van het genoom van SARS-CoV-2 in de stalen die door de WIV-wetenschappers waren geüpload, hij wilde zien wat er nog meer te vinden was in de stalen die bij de patiënten waren verzameld.

Dus werkte hij samen met een paar andere wetenschappers om de sequenties van de stalen te analyseren.

“We begonnen in de stalen naar vreemde dingen te vissen,” vertelde Quay aan The Epoch Times.

Wat ze vonden, zegt hij, zijn de resultaten van wat waarschijnlijk besmetting zou kunnen zijn van verschillende experimenten in het lab die hun weg hebben gevonden naar de stalen, evenals bewijs van het Henipah-virus.

“We vonden genetische manipulatie van het Nipah-virus, dat dodelijker is dan Ebola.” Nipah is een type van het Henipah virus.

The Epoch Times vroeg Joe Wang, PhD, die vroeger aan het hoofd stond van een programma voor de ontwikkeling van een vaccin tegen SARS in Canada bij één van ‘s werelds grootste farmaceutische bedrijven, om de vondst te verifiëren. Wang is momenteel de voorzitter van NTD Television Canada, het zusterbedrijf van The Epoch Times in Canada.

Na onderzoek van het bewijsmateriaal, zei Wang dat hij in staat was Quay’s bevindingen over het Henipah-virus te repliceren. Hij legt uit dat de genetische manipulatie van het virus waarschijnlijk bedoeld was voor de ontwikkeling van een vaccin.

In door de Canadese regering vrijgegeven documenten staat dat het WIV de door Canada gezonden virusmonsters wilde gebruiken voor het “kweken van voorraadvirussen”, wat simpeler gezegd betekent dat de virussen worden opgeslagen en in leven worden gehouden. Genetische manipulatie zou niet binnen het bestek van deze beschrijving vallen.

Winnipeg laboratorium

Het ontslag van de in China geboren wetenschapper Xiangguo Qiu en haar echtgenoot, Keding Cheng, uit het National Microbiology Laboratory (NML) in Winnipeg heeft in Canada veel stof doen opwaaien, waarbij oppositiepartijen bij de regering aandrongen op meer details over de zaak, en de regering weigerde informatie vrij te geven uit bezorgdheid voor de nationale veiligheid en de privacy.

Qiu en Cheng werden samen met een aantal Chinese studenten in juli 2019 tijdens een politieonderzoek uit het NML geëscorteerd, het enige Canadese P4 lab – het hoogste niveau van bioveiligheid. De twee wetenschappers werden in januari 2021 formeel ontslagen.

Het Public Health Agency of Canada (PHAC), dat verantwoordelijk is voor het NML, zei dat de beëindiging het resultaat was van een “administratieve kwestie” en “mogelijke inbreuken op de beveiligingsprotocollen,” maar weigerde verdere details te verstrekken, onder verwijzing naar veiligheids- en privacy-overwegingen.

House Speaker Anthony Rota vermaant Public Health Agency of Canada President Iain Stewart in het House of Commons op 21 juni 2021, voor het niet verstrekken van documenten met betrekking tot het ontslag van twee wetenschappers van het National Microbiology Laboratory in Winnipeg. (The Canadian Press/Sean Kilpatrick)

Gedurende haar tijd bij het NML, reisde Qiu verscheidene keren naar het WIV in een officiële hoedanigheid, om het personeel te helpen trainen op niveau 4 veiligheid. De Globe and Mail meldde later dat wetenschappers van het NML hebben samengewerkt met Chinese militaire onderzoekers aan dodelijke ziekteverwekkers, en dat één van de Chinese militaire onderzoekers een tijdlang in het streng beveiligde lab in Winnipeg heeft gewerkt.

Uit door PHAC vrijgegeven documenten en e-mails blijkt dat de verzending van Henipah- en ebola-monsters met toestemming van de NML-autoriteiten is gebeurd.

In een van de e-mails uit september 2018 informeert David Safronetz, hoofd speciale pathogenen bij PHAC, het toenmalige hoofd van NML Matthew Gilmour en andere labbeheerders over het verzoek van het WIV voor de verzending van de monsters, waarbij hij zegt: “Ik vertrouw het lab.”

In antwoord daarop vraagt Gilmour naar de aard van het werk dat in het Wuhan lab zal worden gedaan, en waarom het lab het materiaal niet van “andere, meer lokale labs” krijgt. Hij zegt ook tegen Safronetz dat het “goed is te weten dat u deze groep vertrouwt”, en vraagt hoe het NML met de groep verbonden was.

In zijn antwoord zegt Safronetz niet specifiek waarvoor de monsters in China zullen worden gebruikt, maar merkt hij op dat ze pas zullen worden verzonden als al het papierwerk en de certificering zijn voltooid. Hij zegt ook dat het WIV het materiaal bij NML aanvraagt “vanwege de samenwerking” met Qiu.

Hij voegt daaraan toe: “Historisch gezien is het ook gemakkelijker om materiaal van ons te krijgen dan van laboratoria in de VS. Ik denk niet dat andere, dichterbij gelegen laboratoria de mogelijkheid hebben om deze materialen te verzenden.”

Gilmour heeft in mei 2020 zijn functie bij het NML neergelegd en is in dienst getreden bij een in het Verenigd Koninkrijk gevestigd bedrijf voor bio-onderzoek.

De parlementsleden hebben het management van het NML gevraagd waarom de monsters mochten worden verzonden en of zij wisten of China in het WIV onderzoek verricht naar “gain-of-function” (GoF). GoF-onderzoek houdt in dat het dodelijke niveau (virulentie) of de overdraagbaarheid van ziekteverwekkers of beide worden verhoogd.

De waarnemend wetenschappelijk directeur-generaal van de NML, Guillaume Poliquin, vertelde parlementsleden tijdens een vergadering van de parlementaire commissie op 22 maart dat het laboratorium de monsters pas naar het WIV had gestuurd nadat het de verzekering had gekregen dat er geen GoF-onderzoek zou plaatsvinden.

Het conservatieve parlementslid John Williamson drong aan op meer antwoorden en zei dat de woorden van het Chinese staatslaboratorium niet kunnen worden vertrouwd omdat het Chinese regime “een geschiedenis van diefstal en leugens heeft”.

De kwestie van het GoF-onderzoek in het WIV is in de Verenigde Staten een twistpunt geweest tussen wetgevers en Dr. Anthony Fauci, het hoofd van het National Institute of Allergy and Infectious Diseases van de NIH. Fauci’s organisatie heeft (via EcoHealth Alliance) onderzoek naar coronavirussen in het Wuhan-laboratorium gefinancierd. Rand Paul, senator van de VS, zegt dat gepubliceerd werk van het WIV over coronavirussen aantoont dat het laboratorium GoF-onderzoek doet, een beschuldiging die Fauci ontkent.

Het P4 laboratorium op de campus van het Wuhan Instituut voor Virologie in Wuhan, China, op 13 mei 2020. (Hector Retamal/AFP via Getty Images)

The Epoch Times vroeg om commentaar van PHAC, inclusief een antwoord over hoe het agentschap omging met kwesties van intellectueel eigendom en samenwerking van de ontwikkeling van producten zoals vaccins met WIV, maar hoorde niets terug op het moment van publicatie.

Ondanks herhaalde verzoeken van de oppositiepartijen om meer details over het ontslag van de twee NML-wetenschappers, heeft de liberale regering geweigerd gegevens te verstrekken, zeggende dat er sprake is van nationale veiligheids- en privacy-overwegingen.

Nadat het Lagerhuis een bevel had uitgevaardigd waarin de regering werd verplicht de informatie vrij te geven, heeft de regering de voorzitter van het Lagerhuis voor de rechter gedaagd om van een rechter bevestiging te krijgen dat zij de documenten mag achterhouden. De regering liet haar rechtszaak later vallen toen premier Justin Trudeau verkiezingen uitschreef en het parlement werd ontbonden.

Omid Ghoreishi is een Epoch Times verslaggever gevestigd in Toronto.

Origineel gepubliceerd door The Epoch Times (25 augustus 2021): Exclusive: Samples From Early Wuhan COVID Patients Had Genetically Modified Henipah, One of Two Types of Viruses Sent From Canadian Lab

Hoe u ons kunt helpen om u op de hoogte te blijven houden

Epoch Times is een onafhankelijke nieuwsorganisatie die niet beïnvloed wordt door een regering, bedrijf of politieke partij. Vanaf de oprichting is Epoch Times geconfronteerd met pogingen om de waarheid te onderdrukken – vooral door de Chinese Communistische Partij. Maar we zullen niet buigen. De Nederlandstalige editie van Epoch Times biedt op dit moment geen betalende abonnementen aan en aanvaardt op dit moment geen donaties. U kan echter wel bijdragen aan de verdere groei van onze publicatie door onze artikelen te liken en te her-posten op sociale media en door uw familie, vrienden en collega’s over Epoch Times te vertellen. Deze dingen zijn echt waardevol voor ons.