Sunday, 19 May 2024
Een man loopt langs het logo van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) op het hoofdkantoor in Washington, D.C., op 10 mei 2018. (Yuri Gripas/Reuters)

EXCLUSIEF: ‘We worden totaal overspoeld door pseudowetenschap’

Na zijn door het IMF 'uitgestelde' toespraak, spreekt John Clauser zich uit

Nobelprijswinnend natuurkundige John Clauser is niet bang om tegen de stroom in te gaan.

In een interview met The Epoch Times op 26 juli legde de heer Clauser uit dat hij zijn vroege onderzoek naar kwantummechanica uitvoerde ondanks tegenwerking van sommigen in zijn vakgebied.

Als jonge man voerde hij het eerste experiment uit om de realiteit van non-lokaliteit van kwantumverstrengeling aan te tonen, dat wil zeggen de vreemde koppeling tussen verschillende deeltjes over een willekeurige fysieke afstand. Dat baanbrekende werk leverde hem een derde van de Nobelprijs voor natuurkunde van 2022 op.

Vandaag moet de 80-jarige wetenschapper het opnemen tegen een andere gevestigde orde. Deze keer schendt hij echter niet alleen een voorspelling om een alternatieve verklaring voor de kwantummechanica uit te sluiten. Hij schendt een taboe dat langzaam maar zeker is uitgegroeid tot een van de grootste in de wetenschap en politiek.

“Ik ben, denk ik, wat je een ‘klimaatontkenner’ zou kunnen noemen,” vertelde Clauser aan The Epoch Times.

Zijn wetenschappelijke opleiding maakt hem “een beetje anders dan sommige anderen”, zei hij.

De natuurkundige, die ook een derde van de Wolfprijs won voor zijn bijdragen aan de kwantummechanica, deelde enkele van zijn standpunten over het klimaat tijdens een recente toespraak in Zuid-Korea, kort na zijn verkiezing tot lid van de raad van bestuur van de CO2 Coalitie.

Gevaarlijke desinformatie

“Ik geloof dat klimaatverandering geen crisis is”, zei Clauser tegen het publiek van Quantum Korea 2023.

Hij beschreef ook het Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC) van de Verenigde Naties als “een van de ergste bronnen van gevaarlijke desinformatie.”

De heer Clauser ging verder in op zijn standpunten in zijn interview met The Epoch Times.

In tegenstelling tot het IPCC en andere grote instituten stelt hij dat het klimaat voornamelijk wordt bepaald door wat hij de “wolkenbedekkingsthermostaat” noemt, een zelfregulerend proces waarbij meer wolken de aarde omhullen als de temperatuur te hoog wordt, en vice versa. Hoewel hij waarnemingen accepteert die aantonen dat koolstofdioxide in de atmosfeer toeneemt, gelooft hij dat het effect van dit gas op de warmteoverdracht wordt tenietgedaan door een grote natuurlijke wolkencyclus.

“Het [de koolstofdioxide] kan al dan  niet door mensen gemaakt zijn,” zei Clauser. “Het maakt niet echt uit waar het vandaan komt.”

De natuurkundige vindt dat objectieve wetenschap over het klimaat is opgeofferd aan de politiek. Het overwicht van de politiek is des te erger, zei hij, omdat er al zoveel geld naar het klimaat is gegaan.

“We hebben het over triljoenen dollars,” zei hij, eraan toevoegend dat machtige mensen niet willen aanhoren dat ze “fouten van triljoenen dollars” hebben gemaakt.

De bezorgdheid over zulke fouten kan relevant zijn geweest nadat de heer Clauser op 25 juli zou spreken voor het Internationaal Monetair Fonds (IMF) van de VN.

De afgelopen jaren heeft het internationale economische en monetaire agentschap veel aandacht besteed aan het klimaat. Ambtenaren hebben vooral de nadruk gelegd op internationale CO2-belastingen.

“Volgens de laatste analyse van het IMF moeten landen met een grote uitstoot een CO2-belasting invoeren die snel stijgt tot 75 dollar per ton in 2030”, aldus de website van het agentschap over klimaatmitigatie.

Slechts enkele dagen voordat zijn toespraak zou plaatsvinden, kreeg de Nobelprijswinnaar alarmerend nieuws te horen.

Clauser vertelde The Epoch Times dat hij een e-mail had ontvangen waarin stond dat de directeur van het Independent Evaluation Office van het IMF, Pablo Moreno, niet wilde dat zijn toespraak die dag doorging.

In een e-mail vertelde een hoge IEO-functionaris aan The Epoch Times dat de toespraak van de heer Clauser “is uitgesteld om er een paneldiscussie van te maken.”

“We werken eraan om de toespraak na de zomer opnieuw te plannen”, voegde de ambtenaar eraan toe.

Geen nieuwe datum vastgesteld

Voorlopig is er nog geen nieuwe datum vastgesteld.

Clauser wees erop dat een eerdere poging tot een krachtig, transparant debat over klimaatverandering—namelijk de “rode team, blauwe team”-oefening die in 2017 werd voorgesteld door oudgediende Steve Koonin van de Obama-regering—uiteindelijk werd afgeblazen tijdens de Trump-regering. Toen directeur Scott Pruitt van het Environmental Protection Agency (EPA) de oefening wilde uitvoeren, heeft John Kelly, de stafchef van het Witte Huis, het idee naar verluidt afgeschoten.

In de ogen van sommige waarnemers lijkt het genoemde uitstel meer op een regelrechte annulering.

“Dr. John Clauser, Nobelprijswinnaar voor natuurkunde, 2022, & bestuurslid van de CO2 Coalitie, is plotseling geannuleerd als bevestigd spreker op 25 juli bij het Internationaal Monetair Fonds. Ze zeggen dat zijn toespraak is “uitgesteld.” Houd je adem niet in!” schreef Patrick Moore, medeoprichter van Greenpeace en nu een vooraanstaand klimaatscepticus, op X, de site die vroeger bekend stond als Twitter.

De heer Moore is een voormalig voorzitter van de CO2 Coalitie.

“Wat je ook doet, je mag ‘De Wetenschap’ niet in vraag stellen, zelfs niet als je een Nobel laureaat bent,” schreef Joshua Steinman, een cyberbeveiligingsondernemer die deel uitmaakte van de Nationale Veiligheidsraad van de Trump-regering, op dezelfde site.

Als het IEO van het IMF de heer Clauser opnieuw uitnodigt, zouden zijn opmerkingen wel eens meer indruk kunnen maken dan zijn oorspronkelijk geplande toespraak.

Net als Robert F. Kennedy Jr. kan het voor Clauser echter moeilijk zijn om zijn boodschap uit te dragen als de oppositie voldoende verankerd blijft.

Voorlopig klinkt het niet waarschijnlijk dat de natuurkundige zal zwichten.

“We worden volledig overspoeld door pseudowetenschap,” vertelde meneer Clauser aan The Epoch Times.

Gepubliceerd door The Epoch Times (29 juli 2023): EXCLUSIVE: ‘We Are Totally Awash in Pseudoscience’: Nobel Prize-Winning Physicist on Climate Agenda

Hoe u ons kunt helpen om u op de hoogte te blijven houden

Epoch Times is een onafhankelijke nieuwsorganisatie die niet beïnvloed wordt door een regering, bedrijf of politieke partij. Vanaf de oprichting is Epoch Times geconfronteerd met pogingen om de waarheid te onderdrukken – vooral door de Chinese Communistische Partij. Maar we zullen niet buigen. De Nederlandstalige editie van Epoch Times biedt op dit moment geen betalende abonnementen aan en aanvaardt op dit moment geen donaties. U kan echter wel bijdragen aan de verdere groei van onze publicatie door onze artikelen te liken en te her-posten op sociale media en door uw familie, vrienden en collega’s over Epoch Times te vertellen. Deze dingen zijn echt waardevol voor ons.