Thursday, 18 Apr 2024
Chinese scheepscontainers naast een Amerikaanse vlag in de haven van Los Angeles in Long Beach, Californië, op 14 mei 2019. (Mark Ralston/AFP/Getty Images)

Experts stellen dat China’s belang in geopolitiek belangrijke havens bedreiging vormt voor wereldwijde bevoorradingsketen

CCP verstevigt zijn greep op de toeleveringsketen via havendeals, Belt and Road Initiative

De Amerikaanse president Joe Biden heeft tijdens een ontmoeting met de Cambodjaanse premier Hun Sen in Phnom Penh zijn bezorgdheid geuit over de Chinese militaire activiteiten en transparantie op de marinebasis Ream in Cambodja, aldus een persverklaring van het Witte Huis op 12 november.

China antwoordde dat zijn bijstand bij de bouw van de militaire havenfaciliteit in Cambodja een “normale activiteit” is tussen globale strategische partners. De Chinese activiteit is bedoeld om de Cambodjaanse marine te “versterken” en haar maritieme territoriale integriteit te verdedigen, zei de woordvoerder van het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken, Mao Ning.

Deskundigen die de ambities van het communistische regime bij het vestigen van bruggenhoofden op vreemde bodem hebben geanalyseerd, stelden vast dat het doel meer is dan openlijke militaire controle, het verzamelen van inlichtingen of culturele invloed. Het gaat er ook om een meer doeltreffende controle uit te oefenen over de toeleveringsketen, die net zo essentieel is voor China’s wereldwijde machtsgreep.

Een gedeelde internationale bezorgdheid

Tao Rei, een commentator voor China-zaken, vertelde de Chinese editie van The Epoch Times dat de militaire macht van China en de uitbreiding ervan de internationale gemeenschap grote zorgen baart.

Hoewel het gastland volgens hem nog steeds het laatste woord heeft over het gebruik van zijn havens in geval van nood, “zou commercieel gebruik hoog in de strategische overweging moeten staan”, zei hij op 15 november.

Om de controle van het Chinese regime te beheersen is het aan de afzonderlijke regeringen om het aandeel van Chinese bedrijven in de havens te beperken, aldus Tao.

Meer controle over havens brengt goederenstroom in gevaar

Chinese bedrijven bezitten of beheren terminal activa in 96 havens in 53 landen, volgens onderzoek van Isaac B. Kardon van het U.S. Naval War College en Wendy Leutert van Indiana University, begin dit jaar gepubliceerd in het tijdschrift International Security.

Het is gedocumenteerd dat Chinese oorlogsschepen sinds 2017 meer dan 32 “technische stops” maakten op de route van China via de Indische Oceaan naar de Middellandse Zee – een intensief en actief gebruik van commerciële faciliteiten waarbij militaire en civiele capaciteit samensmelten, aldus de onderzoekers.

Kardon en Leutert verwachten dat dit patroon zich waarschijnlijk zal uitbreiden naar veel van de andere 64 havens.

Zij concluderen dat deze havens – essentiële knooppunten in het wereldwijde goederentransport – het leger van Peking in staat stellen regionaal en wereldwijd macht uit te oefenen.

De auteurs waarschuwden dat de goederenstroom, die van vitaal belang is voor de economische gezondheid en de militaire capaciteit van de VS, dreigt te worden verstoord.

Het is opmerkelijk dat Chinese schepen duidelijk aanwezig zijn in vijf van de drukste commerciële havens in de Verenigde Staten – Miami, Houston, Long Beach, Los Angeles en Seattle – waar Chinese bedrijven belangen hebben.

Volgens een artikel in Newsweek van oktober geloven critici dat Peking op die manier strategisch zijn invloed uitoefent: politieke, zakelijke en militaire belangen versmelten met de mogelijkheid van spionage.

Een Chinees vrachtschip in de haven van Hamburg, Duitsland, tijdens zijn maidentrip op 13 januari 2015. (Christian Charisius/AFP/Getty Images)

Langzaam ontwaken van het Westen

Econoom Davy Jun Huang vertelde The Epoch Times dat de meerderheid van de internationale gemeenschap de politieke agressie van het communistische regime en zijn greep op natuurlijke hulpbronnen helaas niet erkent.

“Velen denken nog steeds aan economisch gewin in de omgang met Peking”, zei hij, verwijzend naar het Chinese internationale beleid Belt and Road Initiative (BRI) dat in 2013 in werking trad nadat Xi Jinping de leiding over het regime kreeg.

Door massale leningen en investeringen in buitenlandse staatsinfrastructuur heeft de Chinese Communistische Partij (CCP) toegang gekregen tot kritieke havens over de hele wereld.

Volgens Huang waren de westerse landen gericht op hun eigenbelang en naïef ten aanzien van de Chinese dreiging. Die naïviteit gaf de CCP haar kans.

“Er waren Italië, Griekenland, Turkije, Spanje, Portugal, en nu is het Duitsland.” Dit zijn geen geïsoleerde gevallen en “hun gezamenlijk handelen is zeer ontmoedigend,” zei hij.

Vorig jaar nog sloot het bedrijf Cosco, eigendom van de CCP, een overeenkomst met de havenautoriteit van Hamburg. De Duitse minister van Economische Zaken was tegen de overeenkomst. Volgens Newsweek waren de scheepvaart- en zakenwereld van de stad en belangrijke overheidssectoren echter voorstander van de deal, gezien het duidelijke commerciële voordeel.

Overzeese bruggenhoofden

Veel arme en ontwikkelingslanden zijn in de schuldenval van de CCP getrapt door BRI-leningen terug te betalen met alternatieve middelen zoals toegang tot havens, openbare voorzieningen of mijnen: wat Huang “het militaire of politieke bruggenhoofd” noemt.

Zo heeft de 10 jaar oude implementatie van de BRI vele geopolitiek belangrijke havens onder controle van de CCP geplaatst.

Huang zei dat het Westen pas tijdens de regering Trump begon te ontwaken voor de agressie van de CCP. Hij zei echter dat de inspanningen van het Westen om die landen te bevrijden van de impact van de CCP tot nu toe weinig effect hebben gehad.

Dat zou kunnen komen doordat de CCP, in termen van mondiale strategie, een ander economisch kader heeft dan het Westen.

“Peking geeft niets om de economische kosten, maar alleen om controle en heerschappij,” zei Huang.

Xia Song en Luo Ya hebben bijgedragen aan dit verslag.

Gepubliceerd door The Epoch Times (18 november 2022): China’s Stake in Geopolitically Significant Ports Threaten’s Global Supply Chain: Experts

 

Hoe u ons kunt helpen om u op de hoogte te blijven houden

Epoch Times is een onafhankelijke nieuwsorganisatie die niet beïnvloed wordt door een regering, bedrijf of politieke partij. Vanaf de oprichting is Epoch Times geconfronteerd met pogingen om de waarheid te onderdrukken – vooral door de Chinese Communistische Partij. Maar we zullen niet buigen. De Nederlandstalige editie van Epoch Times biedt op dit moment geen betalende abonnementen aan en aanvaardt op dit moment geen donaties. U kan echter wel bijdragen aan de verdere groei van onze publicatie door onze artikelen te liken en te her-posten op sociale media en door uw familie, vrienden en collega’s over Epoch Times te vertellen. Deze dingen zijn echt waardevol voor ons.