Thursday, 18 Jul 2024
Mensen testen een elektrisch voertuig op de stand van Geely tijdens de China International Supply Chain Expo in Peking op 1 december 2023. (Jade Gao/AFP via Getty Images)

Export van EV’s uit China daalt nu de VS en de EU tarieven verhogen

De export van elektrische voertuigen uit China is voor de eerste keer gedaald door de toenemende handelsspanningen met het Westen, die hebben geleid tot hogere tarieven.

De Chinese export van elektrische voertuigen (EV) is voor het eerst gedaald door de toenemende handelsspanningen met het Westen, die hebben geleid tot hogere tarieven, dit blijkt uit nieuwe gegevens van de Chinese autoriteiten.

Op 14 juni publiceerde de China Association of Automobile Manufacturers haar verslag over de maandelijkse productie en verkoop voor de auto-industrie in mei. Uit de gegevens blijkt dat de maandelijkse export van elektrische en hybride voertuigen in China voor het eerst daalde met 9 procent jaar-op-jaar, met 99.000 geëxporteerde voertuigen in mei.

De neerwaartse trend was vooral te wijten aan een aanzienlijke daling van de verkoop van elektrische voertuigen. Volgens de gegevens van mei werden 77.000 EV’s geëxporteerd, een daling van 22,3 procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar en een daling van 13,8 procent ten opzichte van april.

De Verenigde Staten en de Europese Unie beweren dat China goedkope, door de overheid gesubsidieerde elektrische voertuigen op de markt dumpt en beide handelsblokken hebben tegenmaatregelen genomen.

De afgelopen jaren is de Chinese economie achteruitgegaan, met een verminderde binnenlandse vraag, terwijl de Chinese EV-industrie met overcapaciteit te kampen had. De overtollige voorraden zijn in het buitenland tegen lage prijzen gedumpt, waardoor de industrie in andere landen is verpletterd.

Als reactie daarop kondigden de Verenigde Staten op 22 mei een aanzienlijke verhoging aan van de tarieven op een reeks importproducten uit China, waaronder een verhoging van de tarieven op elektrische voertuigen van 25 procent naar 100 procent.

Op 12 juni, na maanden van onderzoek naar de subsidies van het Chinese regime aan de industrie, kondigde de Europese Commissie aan dat vanaf juli extra tarieven tot 38,1 procent op geïmporteerde EV’s van Chinese makelij.

“Chinese autofabrikanten hoopten oorspronkelijk de druk van buitensporige concurrentie op hun binnenlandse markt te verlichten door buitenlandse markten uit te breiden,” vertelde Wang Shiow-Wen, een assistent-onderzoeker aan het Taiwanese Institute for National Defense and Security Research, op 12 juni aan de Epoch Times.

“Als de EU-tarieven Chinese autofabrikanten verhinderen om hun overzeese marktaandeel uit te breiden, kan dat niet alleen een golf van faillissementen van Chinese autofabrikanten veroorzaken, maar ook de achteruitgang van de Chinese economie verergeren.”

Volgens het rapport exporteerde China van januari tot mei van dit jaar 414.000 EV’s, een jaar-op-jaar daling van 1,8 procent, ook de eerste daling. China’s export van 105.000 hybride voertuigen was echter een verdubbeling ten opzichte van een jaar eerder.

De totale Chinese auto-export steeg dit jaar met 31,3 procent ten opzichte van 2023, volgens de nieuwe gegevens.

De verhoogde tarieven van de EU op EV’s van Chinese makelij zullen de verslechtering van de Chinese economie zeker versnellen, volgens Sun Kuo-hsiang, professor internationale zaken en bedrijfskunde aan de Nanhua Universiteit in Taiwan.

“De algemene economie van China, vooral de exportsector, leunt momenteel zwaar op nieuwe energievoertuigen of elektrische voertuigen, en ook op het dumpen van zonnepanelen, batterijen enzovoort naar andere landen,” vertelde de heer Sun aan The Epoch Times.

Elektrische auto’s van BYD die wachten om op een schip te worden geladen, worden opgestapeld bij de internationale containerterminal van Taicang Port in de haven van Suzhou, in de oostelijke Chinese provincie Jiangsu, op 11 september 2023. (AFP via Getty Images)

Met betrekking tot de overcapaciteit in China, vooral in de auto-industrie, vertelde Ding Shuh-fan, professor emeritus van het Institute of East Asian Studies aan de National Chengchi University in Taiwan, eerder aan The Epoch Times dat “een deel van de auto-industrie in China wordt gesteund door lokale overheden en een product is van de feodale economie”.

Terwijl de Chinese economie blijft inzakken, is de ene na de andere autofabrikant gesloten en er woedt nu een prijzenoorlog tussen EV-fabrikanten.

De populaire online financiële commentator Financial Cold Eyes zei tegen The Epoch Times dat “de ernstige overcapaciteit in eigen land niet kan worden geabsorbeerd en dat het aanbod de vraag ernstig overstijgt”.

Hij zei dat hij gelooft dat “de Chinese autobedrijven zeer weinig ruimte hebben voor ontwikkeling, zowel in eigen land als internationaal.”

Li Su, Luo Ya en Cheng Jing hebben bijgedragen aan dit verslag.

Gepubliceerd door The Epoch Times (17 juni 2024): China’s EV Exports Fall as US, EU Ratchets Up Tariffs

Hoe u ons kunt helpen om u op de hoogte te blijven houden

Epoch Times is een onafhankelijke nieuwsorganisatie die niet beïnvloed wordt door een regering, bedrijf of politieke partij. Vanaf de oprichting is Epoch Times geconfronteerd met pogingen om de waarheid te onderdrukken – vooral door de Chinese Communistische Partij. Maar we zullen niet buigen. De Nederlandstalige editie van Epoch Times biedt op dit moment geen betalende abonnementen aan en aanvaardt op dit moment geen donaties. U kan echter wel bijdragen aan de verdere groei van onze publicatie door onze artikelen te liken en te her-posten op sociale media en door uw familie, vrienden en collega’s over Epoch Times te vertellen. Deze dingen zijn echt waardevol voor ons.