Wednesday, 17 Jul 2024
De kleur van deze afbeelding is gecorrigeerd. (Baby's eigen Aesop/CC BY-SA 2.0 DEED)

Fabels van Aesop: De hemel helpt hen die zichzelf helpen

Na een hevige regenbui reed een boer met zijn wagen over een modderige landweg. De paarden konden de lading nauwelijks door de diepe modder slepen en kwamen uiteindelijk tot stilstand toen een van de wielen tot de naaf in een spoor wegzakte.

De boer klom van zijn stoel en bleef naast de wagen staan om ernaar te kijken, maar zonder de minste moeite te doen om de wagen uit de sleuf te krijgen. Het enige wat hij deed was zijn pech vervloeken en Hercules luidkeels oproepen om hem te komen helpen.

Een illustratie van de fabel van Hercules en de voerman door Walter Crane in de limerickverzameling Baby’s Own Aesop (1887). (Baby’s Eigen Aesop/CC BY-SA 2.0 DEED)

Toen, zegt men, verscheen Hercules echt en zei:

“Zet je schouder aan het wiel, man, en spoor je paarden aan. Denk je dat je de wagen kunt verplaatsen door er alleen maar naar te kijken en erover te zeuren? Hercules zal je niet helpen, tenzij je zelf wat moeite doet om te helpen.”

En toen de boer zijn schouder aan het wiel zette en de paarden aanspoorde, bewoog de wagen heel gemakkelijk en al snel reed de boer tevreden verder en had hij een goede les geleerd.

Zelfhulp is de beste hulp.

De hemel helpt hen die zichzelf helpen.

Deze fabel is overgenomen uit het Project Gutenberg eBook van “The Aesop for Children” (1919). En de illustratie is afkomstig uit de fabel van Hercules en de voerman van Walter Crane in de limerickverzameling “Baby’s Own Aesop” (1887).

Aesop (ca. 620-564 v. Chr.) was een Griekse verhalenverteller aan wie een aantal fabels wordt toegeschreven die nu gezamenlijk bekend staan als “Aesop’s fabels.” Zijn verhalen, met hun morele waarde, hebben onze cultuur en beschaving lang beïnvloed en hebben niet alleen bijgedragen aan de opvoeding en morele karaktervorming van kinderen, maar ook, met hun universele aantrekkingskracht, aan de zelfreflectie van volwassenen die ervoor hebben gekozen om de deugden te omarmen of de waarschuwingen in zich op te nemen.

Gepubliceerd door The Epoch Times (15 november 2023): Aesop’s Fables: Heaven Helps Those Who Help Themselves

Hoe u ons kunt helpen om u op de hoogte te blijven houden

Epoch Times is een onafhankelijke nieuwsorganisatie die niet beïnvloed wordt door een regering, bedrijf of politieke partij. Vanaf de oprichting is Epoch Times geconfronteerd met pogingen om de waarheid te onderdrukken – vooral door de Chinese Communistische Partij. Maar we zullen niet buigen. De Nederlandstalige editie van Epoch Times biedt op dit moment geen betalende abonnementen aan en aanvaardt op dit moment geen donaties. U kan echter wel bijdragen aan de verdere groei van onze publicatie door onze artikelen te liken en te her-posten op sociale media en door uw familie, vrienden en collega’s over Epoch Times te vertellen. Deze dingen zijn echt waardevol voor ons.