Thursday, 20 Jun 2024
Een werknemer spuit ontsmettingsmiddel als onderdeel van COVID-19-maatregelen in een fabriek in Wuhan, in de centraal Chinese provincie Hubei op 9 aug. 2021. (STR/AFP via Getty Images)

Fabrieken getroffen door pandemie-gerelateerde leveringsonderbrekingen

De meest recente enquête van inkoopmanagers, uitgevoerd door data verwerker IKS Markit, toont aan dat de wereldwijde fabrieksactiviteit in augustus aan kracht heeft ingeboet. Dit nieuws kwam slechts één dag nadat Amerikaanse bbp-gegevens een robuuste groei van de verwerkende industrie in het eerste kwartaal van het lopende boekjaar aantoonden.

Uit de enquête (pdf) bleek dat productie-, leverings- en distributieschema’s in augustus allemaal aanzienlijke vertragingen opliepen doordat de aanhoudende COVID-19-pandemie de toeleveringsketens verstoorde.

Veel bedrijven meldden logistieke problemen, producttekorten en een tekort aan arbeidskrachten, waardoor de verkopers van de goederen die de fabrieken nodig hebben de markt momenteel in handen hebben en waardoor de prijzen zijn gestegen.

Hoewel de fabrieksactiviteit in de eurozone sterk bleef, daalde de definitieve inkoopmanagersindex (PMI) voor de verwerkende industrie van IHS Markit tot 61,4 in augustus, een fractie onder de eerdere “flash”-raming van 61,5, en van 62,8 in juli.

“Ondanks de sterke PMI-cijfers denken wij dat het langer kan duren dan verwacht voordat aanhoudende problemen aan de aanbodzijde en de daarmee samenhangende druk op de producentenprijzen zullen opgelost zijn, waardoor het neerwaartse risico voor onze prognose toeneemt”, aldus Mateusz Urban van Oxford Economics tegenover Reuters.

In Europa was de verbetering van het ondernemingsklimaat in de verwerkende industrie opnieuw het sterkst in Nederland, ondanks een vertraging van de groei tot een laagste niveau in vijf maanden. Ook in Duitsland, Ierland, Oostenrijk en Frankrijk was de expansie minder uitgesproken.

Griekenland registreerde de hoogste PMI voor de verwerkende industrie sinds april 2000, terwijl ook Italië en Spanje een versnelde expansie lieten optekenen.

In Groot-Brittannië, waar de fabrieken ook met storingen te kampen hadden, groeide de industriële productie in augustus in het zwakste tempo sinds zes maanden.

Verwacht wordt dat de gegevens die later op woensdag worden bekendgemaakt een soortgelijke vertraging in de Verenigde Staten zullen laten zien.

Binnenaanzicht van een Volvo Cars-fabriek in Torslanda, Göteborg, Zweden, op 17 april 2020. (Adam Ihse/TT News Agency/via Reuters/File photo)

De Chinese fabrieksactiviteit is in augustus voor het eerst in meer dan een jaar gekrompen, doordat COVID-19 maatregelen, knelpunten in de toelevering en hoge grondstofprijzen de productie hebben gedrukt, wat een klap is voor de economie.

De Caixin/Markit PMI voor de verwerkende industrie daalde van 50,3 in juli tot 49,2 in augustus en overschreed daarmee de grens van 50, die groei van krimp scheidt, en bleef daarmee ver achter bij de marktverwachtingen.

Ook de export gerichte landen als Japan, Zuid-Korea en Taiwan zagen de verwerkende industrie in augustus trager groeien, een teken dat de chipschaarste en de fabriekssluitingen in de regio een duurzaam herstel na de door de pandemie veroorzaakte inzinking kunnen vertragen.

Volgens officiële gegevens van dinsdag is de Canadese economie in het afgelopen kwartaal en in juli onverwacht gekrompen, als gevolg van dalingen in de verwerkende industrie, de bouw en de detailhandel, en Australië meldde woensdag een tragere groei in het tweede kwartaal.

De fabrikanten konden een deel van de extra kosten op de klanten afwentelen door hun tarieven te verhogen. De inflatie liep op tot het hoogste niveau in drie maanden, maar bleef onder het niveau van de inputkosten.

Chris Williamson, chief business economist bij IHS Markit, zei over de definitieve PMI-gegevens voor de verwerkende industrie het volgende: “De fabrikanten in de eurozone rapporteerden in augustus opnieuw een maand van uitbundige productie, waarmee de groeispurt naar de 14e achtereenvolgende maand werd voortgezet.

“Het grootste probleem was echter opnieuw een gebrek aan onderdelen, waarbij leveranciers ofwel niet genoeg onderdelen kunnen produceren ofwel te kampen hebben met een gebrek aan transportcapaciteit om aan de logistieke vraag te voldoen.

“Deze bevoorradingsproblemen waren de belangrijkste oorzaak van het tekort aan fabrieksproductie ten opzichte van de openstaande orders – het tekort had een omvang die nog niet eerder in de enquête was opgetekend en overtrof het recordtekort dat in juli werd opgetekend.”

“De verkoopprijzen van de fabrieken stegen bijgevolg opnieuw sterk, zij het dat de opwaartse druk enigszins werd afgezwakt door een lichte afkoeling van de inflatie van de inputkosten, hoewel de nog steeds hoge materiaalprijzen de problemen van de fabrikanten nog vergroten.”

Om de productiecapaciteiten op te krikken, hebben de fabrikanten in augustus hun personeelsbestand uitgebreid, waarmee de in februari ingezette trend van werkgelegenheidsgroei werd voortgezet en het aantal nieuwe banen slechts licht is gedaald ten opzichte van het recordcijfer van juli.

Reuters heeft bijgedragen aan dit verslag.

Origineel gepubliceerd door The Epoch Times (1 september 2021): Factories Hit By Pandemic-Related Supply Disruptions

Hoe u ons kunt helpen om u op de hoogte te blijven houden

Epoch Times is een onafhankelijke nieuwsorganisatie die niet beïnvloed wordt door een regering, bedrijf of politieke partij. Vanaf de oprichting is Epoch Times geconfronteerd met pogingen om de waarheid te onderdrukken – vooral door de Chinese Communistische Partij. Maar we zullen niet buigen. De Nederlandstalige editie van Epoch Times biedt op dit moment geen betalende abonnementen aan en aanvaardt op dit moment geen donaties. U kan echter wel bijdragen aan de verdere groei van onze publicatie door onze artikelen te liken en te her-posten op sociale media en door uw familie, vrienden en collega’s over Epoch Times te vertellen. Deze dingen zijn echt waardevol voor ons.