Saturday, 20 Apr 2024
Dr. Anthony Fauci, directeur van het National Institute of Allergy and Infectious Diseases, spreekt tijdens een hoorzitting van de Senaatscommissie Gezondheid, Onderwijs, Arbeid en Pensioenen in Washington op 11 mei 2021. (Greg Nash-Pool/Getty Images)

Fauci nu ‘niet overtuigd’ dat COVID-19 natuurlijk ontwikkeld is, steunt onderzoek naar oorsprong

Infectieziektedeskundige Dr. Anthony Fauci gaf toe dat hij nu “niet overtuigd” is dat COVID-19 zich op natuurlijke wijze heeft ontwikkeld en riep op tot een dieper onderzoek naar de oorsprong van het virus.

Fauci, hoofd van het Amerikaanse National Institute of Allergy and Infectious Diseases, werd door PolitiFact gevraagd of hij ervan overtuigd was dat het CCP-virus (Chinese Communistische Partij) zich op natuurlijke wijze heeft ontwikkeld.

“Nee eigenlijk niet. Ik ben daar niet van overtuigd. Ik denk dat we moeten blijven onderzoeken wat er in China is gebeurd, totdat we zo goed mogelijk hebben uitgezocht wat er is gebeurd,” zei Fauci tijdens een Poynter-evenement, “United Facts of America: A Festival of Fact-Checking,” op 11 mei.

“Zeker, er zijn mensen die het onderzocht hebben en die zeggen dat het waarschijnlijk een dierlijk virus is dat vervolgens mensen heeft besmet. Maar het kan ook iets anders zijn geweest en dat moeten we uitzoeken. Dus, weet je, dat is de reden waarom ik heb gezegd dat ik helemaal voor elk onderzoek ben dat kijkt naar de oorsprong van het virus.”

Op dezelfde dag, toen een arts tijdens een hoorzitting van de Senaat vroeg of het mogelijk is dat COVID-19 is ontstaan door een laboratoriumongeluk in Wuhan, antwoordde Fauci: “Die mogelijkheid bestaat zeker. Ik ben voorstander van een volledig onderzoek naar de vraag of dat gebeurd kan zijn.”

Vroege berichten over een uitbraak van het CCP-virus doken voor het eerst op in Wuhan in China eind 2019, toen door de staat gecontroleerde media een cluster van gevallen in verband brachten met een lokale markt. Meer dan een jaar later is de oorsprong van het virus nog steeds onbekend, hoewel de mogelijkheid dat het virus is gelekt uit een laboratorium van China’s Wuhan Institute of Virology (WIV) nu bredere erkenning krijgt.

Dagen na het Poynter-evenement trok PolitiFact een ‘fact check’ van september 2020 in, die de bewering van een viroloog uit Hong Kong dat COVID-19 afkomstig was uit een lab afdeed als onnauwkeurig en bestempelde als een “ontkrachte samenzweringstheorie”.

“De bewering is onnauwkeurig en belachelijk,” verklaarde de nu gearchiveerde ‘fact check’ eerder. “We beoordelen het als “Brandende nonsens!”.

In een bijgewerkte nota, gepubliceerd op 17 mei, legde PolitiFact uit waarom het het label had verwijderd.

“Toen deze fact check voor het eerst werd gepubliceerd in september 2020, waren er onder de bronnen van PolitiFact onderzoekers die beweerden dat het SARS-CoV-2 virus niet gemanipuleerd kon zijn. Die bewering wordt nu breder betwist,” staat in de notitie. “Om die reden halen we deze fact check uit onze database in afwachting van een grondiger onderzoek. Op dit moment beschouwen we de bewering als niet-onderbouwd door bewijs en onder discussie.”

De oorspronkelijke fact check van PolitiFact haalde een Fox News-interview van 15 september 2020 aan met de Hongkongse viroloog Li-Meng Yan, waarin ze zei dat ze “solide wetenschappelijk bewijs” heeft dat COVID-19, de ziekte die wordt veroorzaakt door het CCP-virus, “niet uit de natuur” komt.

Het is een door de mens gemaakt virus dat in het lab is gecreëerd,” vertelde de viroloog en voormalig postdoctoraal onderzoeker aan de Universiteit van Hong Kong destijds aan de nieuwszender.

Ze beweerde in het interview ook dat het virus opzettelijk was vrijgelaten door het Chinese regime, zonder verder uit te wijden. Yan zei dat het genoom van het virus aangeeft dat het is gemanipuleerd.

PolitiFact’s hoofdredactrice Angie Drobnic Holan vertelde The Epoch Times dat ze geen verder commentaar heeft op de zaak.

Fauci’s laatste opmerkingen betekenen een ommekeer ten opzichte van opmerkingen die hij maakte in een interview met National Geographic gepubliceerd in mei 2020, waarin hij beweerde dat er geen wetenschappelijk bewijs is dat het CCP-virus in een laboratorium is gemaakt.

“Als je kijkt naar de evolutie van het virus in vleermuizen en wat er nu is, [het wetenschappelijk bewijs] is zeer, zeer sterk neigend naar dit kon niet kunstmatig of opzettelijk gemanipuleerd zijn. … Alles over de stapsgewijze evolutie in de tijd wijst er sterk op dat [dit virus] in de natuur is geëvolueerd en vervolgens is overgesprongen naar een andere soort,” vertelde Fauci aan de publicatie.

Ondertussen zeggen Republikeinse leden van de House Intelligence Committee dat ze het waarschijnlijker achten dat het CCP-virus afkomstig is uit een Chinees laboratorium dan van een dier.

“Er is overweldigend indirect bewijs … om een labo lek te ondersteunen als de oorsprong van COVID-19,” volgens een rapport van 19 mei, opgesteld onder leiding van Rep. Devin Nunes (R-Calif.), lid van de commissie. “Daarentegen is er weinig indirect bewijs opgedoken om de bewering van de Volksrepubliek China te ondersteunen dat COVID-19 een natuurlijk verschijnsel was, overgesprongen van een andere soort naar de mens.”

Bij een lek in een laboratorium kan het ofwel gaan om een virus dat in de natuur voorkomt en in het labo werd bewaard ofwel om een virus dat in het laboratorium is gemanipuleerd.

Het Wuhan Institute of Virology herbergt China’s enige P4 lab – het hoogste niveau van bioveiligheid – en bevindt zich niet ver van de markt waar de cluster naar verluidt voor het eerst is opgedoken. In een informatieblad van het ministerie van Buitenlandse Zaken dat in januari werd vrijgegeven, stond dat het WIV al vanaf 2016 experimenten uitvoerde met het vleermuis-coronavirus. Het instituut heeft ook “experimenten met proefdieren” uitgevoerd voor het Chinese leger sinds ten minste 2017.

De dienst verklaarde ook dat er redenen zijn om te geloven dat “verschillende onderzoekers binnen het WIV in de herfst van 2019, vóór het eerste geïdentificeerde geval van de uitbraak, ziek werden met symptomen die overeenkomen met zowel COVID-19 als gewone seizoensgebonden ziekten.”

Het Chinese regime heeft ontkend dat de oorsprong van het virus verband hield met het WIV en heeft een natuurlijke zoönotische hypothese gepusht – dat het virus van een dierlijke gastheer op mensen werd overgedragen. Peking is er tot dusver echter niet in geslaagd de oorspronkelijke diersoort te identificeren die het virus op de mens zou hebben overgebracht.

De perschef van het Witte Huis, Jen Psaki, zei deze week dat de regering-Biden zowel publiekelijk als privé heeft verklaard dat het Chinese regime “niet transparant was vanaf het begin”.

Frank Fang heeft bijgedragen aan dit verslag.

Origineel gepubliceerd door The Epoch Times (24 mei 2021): Fauci Now ‘Not Convinced’ COVID-19 Developed Naturally, Backs Origin Probe

Hoe u ons kunt helpen om u op de hoogte te blijven houden

Epoch Times is een onafhankelijke nieuwsorganisatie die niet beïnvloed wordt door een regering, bedrijf of politieke partij. Vanaf de oprichting is Epoch Times geconfronteerd met pogingen om de waarheid te onderdrukken – vooral door de Chinese Communistische Partij. Maar we zullen niet buigen. De Nederlandstalige editie van Epoch Times biedt op dit moment geen betalende abonnementen aan en aanvaardt op dit moment geen donaties. U kan echter wel bijdragen aan de verdere groei van onze publicatie door onze artikelen te liken en te her-posten op sociale media en door uw familie, vrienden en collega’s over Epoch Times te vertellen. Deze dingen zijn echt waardevol voor ons.