Wednesday, 12 Jun 2024
Anthony Fauci
National Institute of Allergy and Infectious Diseases directeur Dr. Anthony Fauci spreekt in Washington op 22 november 2022. (Jim Watson/AFP via Getty Images)

Fauci verdedigt lockdowns tijdens verhoor, en zegt dat China de inspiratie was

Een topambtenaar van de Amerikaanse gezondheidszorg die openlijk de lockdowns tijdens de COVID-19 pandemie steunde, verdedigde volgens mensen die bij de ondervraging aanwezig waren, zijn standpunt tijdens een depositie op 23 november.

Dr. Anthony Fauci, die al geruime tijd directeur is van het Amerikaanse National Institute of Allergy and Infectious Diseases (NIAID) en de belangrijkste medische adviseur van president Joe Biden, zei ook dat de inspiratie voor de lockdowns afkomstig was uit het door het communistisch bestuurde China.

Fauci zat voor de zeven uur durende getuigenis in Bethesda, Maryland, waar het hoofdkwartier van het instituut gevestigd is.

Hij werd gedwongen onder ede vragen te beantwoorden op bevel van een federale rechter die moet beslissen of de regering moet worden belet Big Tech bedrijven onder druk te zetten om berichten en gebruikers te censureren.

Hoewel Fauci zich vaak geen acties kon herinneren die hij tijdens de pandemie ondernam, sprak hij wel over zijn rol in het pleiten voor lockdowns.

Fauci zei dat Dr. Clifford Lane, een adjunct-directeur bij het NIAID, hem verslag uitbracht nadat Lane begin 2020 naar China was gegaan, een paar maanden nadat de eerste gevallen van COVID-19 in Wuhan waren ontdekt.

Lane meldde dat China het COVID-19-virus onder controle leek te krijgen door middel van harde lockdowns, en Fauci besloot al snel dat de Verenigde Staten China moesten navolgen, althans tot op zekere hoogte, aldus Jenin Younes, één van de aanwezige advocaten bij de depositie.

“Dit is wat we moesten doen. Er waren vriestrucks in New York vol met lichamen,” zei Fauci, vertelde Younes aan The Epoch Times.

Dr. Clifford Lane. (NIAID)

New York werd het zwaarst getroffen door de pandemie. Critici zeggen dat ongebruikelijk beleid, zoals een beleid dat verpleeghuizen verplichtte om mensen te accepteren die positief testten op COVID-19, leidde tot het hoge aantal sterfgevallen. In New York stierven tienduizenden mensen in verpleeghuizen met COVID-19.

Chinese ambtenaren vertelden bewoners in verschillende gebieden om binnen te blijven en dwongen velen om te gehoorzamen door hun deuren te barricaderen. China wordt gecontroleerd door de Chinese Communistische Partij, die regelmatig mensenrechten schendt tegen christenen, Falun Gong beoefenaars en anderen.

“Volgens Younes, een advocaat van de New Civil Liberties Alliance die enkele eisers in de zaak vertegenwoordigt, speelde de kwestie van de mensenrechten geen rol in Fauci’s denken.

De Republikeinse procureur-generaal van Missouri, Eric Schmitt, zei ook dat Fauci de lockdowns verdedigde toen hij deze week onder ede vragen beantwoordde.

Fauci en NIAID hebben niet gereageerd op verzoeken om commentaar op de verklaring. Lane, die in een e-mail van februari 2020 (pdf) schreef dat “China heeft aangetoond dat deze infectie kan worden bestreden, zij het tegen hoge kosten”, weigerde commentaar.

Lane maakte ook deel uit van het team van de Wereldgezondheidsorganisatie dat, samen met Chinese wetenschappers, in een rapport van februari 2020 (pdf) landen opriep om “voorbereidingen te treffen om onmiddellijk het hoogste niveau van noodresponsmechanismen te activeren om de aanpak van de hele regering en de hele samenleving in gang te zetten die essentieel is voor een snelle beheersing van een COVID-19-uitbraak”.

Ondersteunde harde maatregelen

Fauci, die de federale overheidsrespons op de pandemie hielp leiden tijdens de regering van president Donald Trump, steunde herhaaldelijk harde maatregelen waarvan werd aangenomen dat ze zouden helpen om COVID-19 in te dammen.

Begin 2020, bijvoorbeeld, zei Fauci op CNN dat hij beleid steunde dat zou leiden tot “een dramatische vermindering van de persoonlijke interactie die we zien in restaurants en in bars.”

“Een tijd lang zal het leven in de Verenigde Staten niet zijn zoals het was,” zei hij rond dezelfde tijd op Fox News. “We moeten dat gewoon accepteren als we willen doen wat het beste is voor het Amerikaanse publiek.”

Fauci was succesvol in het overtuigen van Trump om te pleiten voor “15 dagen om de verspreiding te vertragen”, volgens verslagen van Dr. Deborah Birx en anderen die nauw met de arts samenwerkten. Birx zei in haar boek: ” Het duurde niet lang voordat we de Trump-administratie hadden overtuigd om onze versie van een tweeweekse stillegging uit te voeren, dan probeerde ik uit te zoeken hoe we die konden verlengen.”

Dr. Deborah Birx
Dr. Deborah Birx (R) spreekt naast voormalig president Donald Trump en directeur van het National Institute of Allergy and Infectious Diseases Dr. Anthony Fauci tijdens een briefing in het Witte Huis in Washington, op 29 maart 2020. (Jim Watson/AFP via Getty Images)

De federale regering voegde later extra weken toe aan hun aanbevelingen, wat leidde tot massale sluitingen van scholen en particuliere bedrijven op bevel van gouverneurs in de Verenigde Staten.

Meerdere gouverneurs, waaronder Kristi Noem, gouverneur van South Dakota, en Brian Kemp, gouverneur van Georgia, sloegen de aanbevelingen al snel in de wind, hoewel de strenge maatregelen in een aantal staten tot in 2021 werden voortgezet.

Studies hebben sindsdien aangetoond dat de maatregelen bijdragen tot een toename van zelfmoorden, psychische crisissen, leerverlies en vertraagde gezondheidsbehandelingen.

Fauci betuigde geen spijt tijdens de depositie voor het helpen veroorzaken van de lockdowns, zei Younes. Fauci heeft publiekelijk beweerd dat hij nooit sluiting heeft aanbevolen.

Kon zich geen details herinneren

Fauci’s NIAID gaf subsidies aan het laboratorium op hoog niveau in dezelfde Chinese stad waar de eerste gevallen van COVID-19 opdoken. Sommige deskundigen dachten al vroeg dat de ziekte het gevolg was van een laboratoriumongeluk of een opzettelijke verspreiding, maar Fauci heeft herhaaldelijk gezegd dat al het bewijsmateriaal wijst op een natuurlijke oorsprong.

Wetenschappers zijn echter nooit in staat geweest een dergelijke oorsprong aan te wijzen.

Fauci kreeg al vroeg te horen van Amerikaanse gezondheidsfunctionarissen dat een natuurlijke oorsprong “hoogst onwaarschijnlijk” was, terwijl verschillende andere wetenschappers Fauci tijdens een telefoongesprek vertelden dat de kans groot was dat het virus uit een laboratorium kwam, volgens documenten die later tijdens de pandemie boven water kwamen.

Diezelfde wetenschappers schreven later een invloedrijk artikel dat breed werd geciteerd, ook door Fauci, om de theorie van de laboratoriumoorsprong te verwerpen. Fauci verzuimde zijn rol in de totstandkoming van het artikel te onthullen.

Dat privégesprek op 1 februari 2020, waaraan deskundigen uit meerdere landen deelnamen, kwam ter sprake tijdens de depositie, maar Fauci zei dat hij zich de details van de discussie niet kon herinneren, aldus Younes.

“Hij beweerde dat hij zich de inhoud van het gesprek niet kon [herinneren], niets specifieks,” zei Younes. “Dat was het thema. Alles was ‘ik kan me niets specifieks herinneren.’ Wat hij doet is zeggen dat hij zich niets specifieks kan herinneren… dus als hij ergens mee geconfronteerd wordt dan kan hij zeggen ‘nou, ik heb niet gelogen. Ik kon het me gewoon niet herinneren.”

Advocaat-generaal Jeff Landry van Louisiana, die ook bij de verklaring aanwezig was, vertelde The Epoch Times dat Fauci zich “praktisch niets” kon herinneren toen hij werd ondervraagd over zijn optreden tijdens de pandemie.

Het P4-laboratorium, aangeduid als het hoogste niveau van biologische veiligheid, in het Wuhan Instituut voor Virologie in Wuhan, China, op 17 april 2020. (Hector Retamal/AFP via Getty Images)

Censuur

De zaak die leidde tot de depositie beweert dat de regering het Eerste Amendement van de Amerikaanse grondwet heeft geschonden door Big Tech bedrijven onder druk te zetten om gebruikers te censureren.

Uit documenten blijkt dat overheidsfunctionarissen bedrijven herhaaldelijk aanspoorden om actie te ondernemen tegen bepaalde gebruikers en bepaalde berichten, omdat de inspanningen tegen vermeende desinformatie en misinformatie niet voldoende zouden zijn. Sommige ambtenaren legden soortgelijke verklaringen af in het openbaar, waaronder Surgeon General Vivek Murthy, een door Biden benoemde persoon. De regering heeft gezegd dat de documenten geen schending van het Eerste Amendement aantonen en heeft gevraagd de zaak te seponeren.

U.S. District Judge Terry Doughty, een door Trump aangestelde rechter die toezicht houdt op de zaak, zei tijdens het bevelen van de verklaringen dat de e-mails “bewijzen dat Dr. Fauci communiceerde en optrad als tussenpersoon voor anderen om informatie te censureren die niet werd gedeeld via meerdere sociale media”.

Fauci “moet nog verklaringen onder ede afleggen in deze zaak,” zei Doughty, eraan toevoegend dat “het Hof er geen twijfel over heeft dat Dr. Fauci betrokken was bij de communicatie met hooggeplaatste social-media functionarissen, wat uiterst relevant is in deze zaak,” en dat alle drie de punten aantoonden dat de last die Fauci zou kunnen dragen voor een getuigenis niet opweegt tegen het belang van de beschuldigingen.

Fauci vertelde advocaten in de depositie dat hij geen sociale media gebruikt en er niets mee te maken heeft, aldus Younes.

Zij vertegenwoordigt twee van de drie mede-auteurs van de Great Barrington Declaration, een document uit 2020 dat de heersende opvatting dat de COVID-19 reactie abnormale acties zoals het sluiten van scholen moest omvatten in plaats van zich te concentreren op het beschermen van de risicogroepen, waaronder ouderen.

“Ik had het te druk met het runnen van een instituut van zes miljard om me druk te maken over zaken als de Great Barrington Declaration”, aldus Fauci in de verklaring.

Maar uit openbaar gemaakte e-mails blijkt dat Fauci en zijn toenmalige baas, Dr. Francis Collins, bezorgd waren over de verklaring. Collins vertelde Fauci dat hij een “snelle en vernietigende publicatie van de premissen” wilde en Fauci stuurde een artikel van Wired dat volgens hem “deze theorie ontkracht”. Fauci zei in een e-mail dat de theorie hem deed denken aan “AIDS-ontkenning”. Fauci sprak zich ook publiekelijk uit tegen wat hij interpreteerde als de belangrijkste strekking van het document, die hij omschreef als “de boel de boel laten en de infectie laten gaan”, en bleef bij zijn kritiek tot in 2022.

Het National Institutes of Health, dat Collins destijds leidde, haalde Wikipedia aan toen gevraagd werd naar een bron voor de beweringen tegen de verklaring.

“Ik denk dat hij duidelijk wist wat de kern van de rechtszaak was en dat hij op voorhand beweerde dat hij van mening is dat de beste manier om slechte ideeën aan te pakken bestaat uit meer meningsuiting in plaats van censuur.

Fauci dacht dat Collins die opriep tot een “takedown” betekende “een artikel aanbieden dat het weerlegde”, voegde Younes eraan toe.

Fauci ontkende ook dat een van zijn gesprekken met Mark Zuckerberg, de oprichter van Facebook, over censuur ging.

Het transcript van de verklaring zal naar verwachting op een later tijdstip worden vrijgegeven.

Gepubliceerd door The Epoch Times (25 november 2022): Fauci Defended Lockdowns During Deposition, Said China Was the Inspiration: Lawyer

Hoe u ons kunt helpen om u op de hoogte te blijven houden

Epoch Times is een onafhankelijke nieuwsorganisatie die niet beïnvloed wordt door een regering, bedrijf of politieke partij. Vanaf de oprichting is Epoch Times geconfronteerd met pogingen om de waarheid te onderdrukken – vooral door de Chinese Communistische Partij. Maar we zullen niet buigen. De Nederlandstalige editie van Epoch Times biedt op dit moment geen betalende abonnementen aan en aanvaardt op dit moment geen donaties. U kan echter wel bijdragen aan de verdere groei van onze publicatie door onze artikelen te liken en te her-posten op sociale media en door uw familie, vrienden en collega’s over Epoch Times te vertellen. Deze dingen zijn echt waardevol voor ons.