Saturday, 25 May 2024
Patiënten met mondmaskers in het Tongji ziekenhuis in Wuhan, China's centrale Hubei provincie, op 3 september 2020, tijdens een media bezoek aan het ziekenhuis georganiseerd door de lokale autoriteiten. (Foto door Hector Retamal / AFP)

Fauci waarschuwt: China kan te maken krijgen met golf van infecties en nieuwe varianten na versoepeling COVID-beperkingen

Dr. Anthony Fauci, uittredend directeur van het Amerikaanse NIAID, heeft gewaarschuwd dat het aantal infecties in het amper voorbereide China zal toenemen nu de centrale overheid haar draconische “zero-COVID”-beperkingen opheft. Een Brits studiebureau voorspelde dat de beleidswijziging deze winter in China zou kunnen leiden tot miljoenen sterfgevallen.

Het heersende communistische regime in China versoepelde op 7 december abrupt enkele van zijn COVID-regels, te midden van ongekende massaprotesten tegen het beleid en een kwakkelende economie.

China’s Nationale Gezondheidscommissie (NHC) kondigde aan dat de massale PCR-tests zijn afgeschaft, QR-code-controles niet langer vereist zijn voor reizen of het betreden van de meeste openbare plaatsen, en dat COVID-patiënten met lichte symptomen en nauwe contacten thuis in quarantaine mogen blijven in plaats van naar gecentraliseerde faciliteiten te worden overgebracht.

Na de beleidswijziging daalde het aantal officiële meldingen van COVID-19-gevallen omdat de autoriteiten in het hele land stopten met massale tests. Grote steden hebben echter gemeld dat COVID-patiënten de klinieken overspoelen en lokale ziekenhuizen bijna lamleggen, onder meer in Peking en Shanghai.

Als reactie op drie jaar ernstige waarschuwingen van de overheid kopen inwoners van grote Chinese steden, zoals Peking, Wuhan en Guangzhou, in paniek koortswerende medicijnen en worden de schappen van plaatselijke apotheken leeggehaald door de angst van de bevolking voor de ziekte.

Medisch personeel draagt beschermende kleding bij het vervoer van een COVID-patiënt in een Ziekenhuis in Wuhan, China, op 25 januari 2020. (Hector Retamal/AFP via Getty Images)

Fauci over vaccinaties

Op 7 december uitte Fauci zijn bezorgdheid over de situatie in China. Op de Financial Times’ Global Boardroom conferentie zei hij: “Er zal een golf van infecties komen die zeker gepaard zal gaan met een zekere mate van ernst van de ziekte.” De meerderheid van de Chinese bevolking wordt ingeënt met Chinese vaccins, die volgens sommigen minder effectief zijn dan westerse vaccins.

Hij riep Peking op het gebruik van westerse mRNA-vaccins in China goed te keuren voor booster shots tegen de Omicron-stam.

Deskundigen uit de hele wereld hebben eerder gezegd dat de Chinese bevolking door het zero-COVID-beleid een beperkte immuniteit tegen de ziekte heeft opgebouwd, aangezien het land over het algemeen amper aan het virus is blootgesteld.

Dat, in combinatie met lage vaccinatiecijfers onder de oudere inwoners in China en de minder effectieve Chinese vaccins, zou een enorme golf van infecties kunnen veroorzaken. Fauci waarschuwde ook dat als dat gebeurt, er een verhoogde kans is op mutaties die nieuwe varianten creëren die zich sneller verspreiden.

“En als je eenmaal een gloednieuwe variant hebt, kan dat ook gevolgen hebben voor de rest van de wereld,” zei Fauci.

Op 6 december zei Feng Zijian, China’s voormalige CDC adjunct-directeur, tijdens een online conferentie die werd georganiseerd door de Tsinghua Universiteit over “Hoe Rationeel om te gaan met Omicron”, dat het niet uitmaakt hoe het epidemische preventie- en bestrijdingsbeleid wordt aangepast, de meeste mensen in China zullen onvermijdelijk een keer besmet raken.

“Berekeningen volgens enkele wiskundige modellen geven aan dat, wanneer de eerste golf van grootschalige besmetting zijn piek bereikt, het besmettingspercentage in de bevolking ongeveer 60 procent zal bereiken, en dan geleidelijk zal terugvallen naar een plateau. Uiteindelijk zal 80 tot 90 procent van onze mensen besmet zijn,” zei hij over de voorspellingen van het model.

Een met het COVID-19-coronavirus besmette patiënt wordt behandeld in het Rode Kruis ziekenhuis in Wuhan in China’s centrale Hubei provincie op 28 februari 2020. (STR/AFP via Getty Images)

China is echter slecht voorbereid op een dergelijk scenario na de versoepeling van de beperkingen. Volgens analisten schiet het land onder meer tekort op het gebied van vaccinatie en boostervaccinatie van ouderen. De capaciteit voor intensieve zorg in ziekenhuizen zou beperkt zijn, alsook de voorraad antivirale geneesmiddelen.

Hoewel de Omicron-variant milder is dan de vorige stammen, kan zelfs een klein percentage ernstige gevallen onder kwetsbare en ondergevaccineerde groepen, zoals ouderen, de ziekenhuizen overspoelen als de infecties onder de 1,4 miljard inwoners van het land de pan uit rijzen.

Volgens het in Londen gevestigde onderzoeksbureau Airfinity wordt geschat dat deze winter in China tussen 1,3 miljoen en 2,1 miljoen mensen zullen sterven als gevolg van COVID.

Het ‘zero-COVID’-beleid heeft de voorbereiding vertraagd

Commentator Tang Jingyuan schreef op 9 december in zijn column voor The Epoch Times dat een tsunami aan besmettingen op het Chinese vasteland tot een hoog dodental kan leiden, omdat de medische middelen snel uitgeput zullen raken. Maar dit betekent echter niet dat het “zero-COVID”-beleid juist is.

“Integendeel, juist omdat de CCP haar politieke macht boven alles stelt en het “zero-COVID”-beleid ten onrechte heeft aangeprezen als “een bewijs van de superioriteit van haar systeem”, en er zodanig lang aan vasthoudt, heeft zij het aanleggen en reserveren van medische middelen vertraagd en de kans gemist om met het virus samen te leven, wat vandaag tot een moeilijke situatie leidt. Deze situatie wordt niet veroorzaakt door de versoepeling van de COVID-regels, maar door het “zero-COVID”-beleid zelf.

“Wat er ook gebeurt, het risico van een dreigende massale uitbraak van COVID kan niet worden vermeden, en de enorme economische verliezen [als gevolg van het “zero-COVID”-beleid] kunnen niet worden goedgemaakt,” schreef hij.

CORRECTIE: In een eerdere versie van dit artikel werden de voorspelde miljoenen doden ten onrechte toegeschreven aan Fauci. The Epoch Times betreurt deze fout.

Gepubliceerd door The Epoch Times (11 december 2022): China May Face Wave of Infections, New Variants After Relaxing COVID Restrictions: Fauci

Hoe u ons kunt helpen om u op de hoogte te blijven houden

Epoch Times is een onafhankelijke nieuwsorganisatie die niet beïnvloed wordt door een regering, bedrijf of politieke partij. Vanaf de oprichting is Epoch Times geconfronteerd met pogingen om de waarheid te onderdrukken – vooral door de Chinese Communistische Partij. Maar we zullen niet buigen. De Nederlandstalige editie van Epoch Times biedt op dit moment geen betalende abonnementen aan en aanvaardt op dit moment geen donaties. U kan echter wel bijdragen aan de verdere groei van onze publicatie door onze artikelen te liken en te her-posten op sociale media en door uw familie, vrienden en collega’s over Epoch Times te vertellen. Deze dingen zijn echt waardevol voor ons.