Saturday, 25 May 2024
De politie blokkeert een weg in North Dighton, Massachusetts, op 13 april 2023. (Michelle R. Smith/AP Photo)

FBI-agenten arresteren man in verband met lek van geheime documenten

FBI-agenten hebben op 13 april een man gearresteerd die ervan verdacht wordt betrokken te zijn bij het lekken van geheime documenten.

Agenten namen de 21-jarige Jack Teixeira in hechtenis “zonder incidenten”, zei procureur-generaal Merrick Garland tijdens een persconferentie vanuit het hoofdkwartier van het Department of Justice (DOJ) in Washington.

Teixeira werd door agenten gearresteerd in een huis in North Dighton, Massachusetts, “in verband met een onderzoek naar vermeende illegale diefstal, bewaring en verspreiding van geheime informatie over de nationale defensie”, aldus Garland.

Op luchtbeelden was te zien hoe een zestal zwaarbewapende FBI-agenten een man arresteerden die een rode korte broek en een T-shirt droeg.

Een woordvoerder van de FBI vertelde The Epoch Times in een e-mail dat agenten Teixeira in hechtenis hebben genomen.

“De FBI gaat door met het uitvoeren van hun onderzoek in de woning. Sinds eind vorige week heeft de FBI intensief gezocht naar aanwijzingen in het onderzoek, en de arrestatie van vandaag illustreert onze voortdurende inzet voor het identificeren, vervolgen en ter verantwoording roepen van degenen die het vertrouwen van ons land beschamen en onze nationale veiligheid in gevaar brengen”, aldus de woordvoerder.

President Joe Biden had eerder op 13 april gezegd dat de regering “dicht in de buurt kwam” van het vinden van de dader of daders nadat het DOJ eerder in april een “uitgebreid onderzoek” was begonnen.

Teixeira, een lid van de Massachusetts Air National Guard, was niet bereikbaar voor commentaar, en het was niet duidelijk of hij een advocaat heeft ingeschakeld. Hij zal naar verwachting eerst voor de federale rechtbank in Massachusetts verschijnen.

De Nationale Garde van Massachusetts reageerde niet op een verzoek van The Epoch Times om commentaar.

Jack Teixeira in een archiefbeeld. (Instagram)

Documenten

Geheime documenten van het Pentagon over de oorlog tussen Rusland en Oekraïne zijn eerder dit jaar uitgelekt en verschenen op platforms als Discord, een sociaalmediaplatform dat populair is bij gamers.

Eén van de documenten toonde een schatting van aantallen Russische en Oekraïense slachtoffers, cijfers die in strijd zijn met de officiële schattingen. Het document toont een lager aantal Russische doden dan in het openbaar afgeschilderd.

Uit een ander document bleek dat Amerikaanse troepen in Oekraïne aanwezig zijn.

Amerikaanse functionarissen hebben enkele details bevestigd, waaronder de erkenning dat er troepen zijn.

Maar ze hebben gewaarschuwd de informatie niet te verspreiden.

John Kirby, woordvoerder van de Nationale Veiligheidsraad, zei dat de informatie “niet bedoeld is voor algemene publicatie”, en Vedant Patel, woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken, zei dat het uitlekken “een risico vormt voor de nationale veiligheid”. Ze hebben ook gezegd dat sommige documenten gemanipuleerd lijken te zijn.

Russische functionarissen hebben gezegd dat het lek deel zou kunnen uitmaken van een desinformatiecampagne.

“Aangezien de Verenigde Staten partij zijn in het conflict [in Oekraïne] en een hybride oorlog tegen ons voeren, is het mogelijk dat dergelijke trucs worden gebruikt om de Russische Federatie te misleiden”, zei de Russische onderminister van Buitenlandse Zaken Sergei Ryabkov onlangs.

De documenten zijn gefotografeerd, niet gescand, zeiden analisten van Bellingcat. De eerste afbeeldingen verschenen mogelijk in een Discord-groep genaamd Thug Shaker Central. Naast Discord, werden sommige gepost op Telegram en 4chan.

Procureur-generaal Merrick Garland, geflankeerd door plaatsvervangend procureur-generaal Lisa Monaco (L) en FBI-adjunct-directeur Paul Abbate, op het ministerie van Justitie in Washington op 13 april 2023. (Evan Vucci/AP Photo)
Pentagon woordvoerder Air Force Brig. Gen. Patrick Ryder beantwoordt vragen tijdens een briefing in het Pentagon in Arlington, Va., op 16 maart 2023. (Win McNamee/Getty Images)

Bewuste criminele daad

De woordvoerder van het ministerie van Defensie, Brig.Gen. Pat Ryder, vertelde verslaggevers in het Pentagon, terwijl de arrestatie plaatsvond, dat degene die de documenten heeft gelekt de militaire regels heeft overtreden.

“We hebben procedures, we hebben protocollen, we krijgen regelmatig training over de juiste omgang met geheime informatie. We tekenen geheimhoudingsovereenkomsten. Die regels zijn dus heel duidelijk en iedereen met een veiligheidsmachtiging weet dat. Iedereen die deze regels overtreedt, doet dat opzettelijk,” zei hij.

“Dit was een bewuste criminele daad om die richtlijnen en regels te schenden op dezelfde manier als wanneer je je voordeur op slot doet en iemand komt toch je huis binnen, neemt iets mee en zet het op straat.”

Het leger heeft herbekeken wie geclassificeerde informatie ontvangt om ervoor te zorgen dat de distributielijsten alleen mensen bevatten die de informatie ook daadwerkelijk moeten kennen, verklaarden functionarissen. Ze wilden niet zeggen of minder mensen deze informatie nog zullen ontvangen na het lek.

Ryder zei dat het leger hard werkt om de gevolgen van het lek te onderzoeken.

“We blijven de klok rond werken samen met de inlichtingendiensten om de omvang en de impact van deze lekken beter in te schatten,” zei hij.

Op de vraag hoe een 21-jarige toegang kon hebben gekregen tot de documenten, zei hij dat heel wat leden op jonge leeftijd veel verantwoordelijkheid dragen.

“We vertrouwen onze leden veel verantwoordelijkheid toe op zeer jonge leeftijd,” zei Ryder. “Denk aan een jonge pelotonssergeant en de verantwoordelijkheid en het vertrouwen dat we die personen geven om troepen te leiden in de strijd.”

Gepubliceerd door The Epoch Times (13 april 2023): FBI Agents Arrest Man in Connection to Classified Document Leak

Hoe u ons kunt helpen om u op de hoogte te blijven houden

Epoch Times is een onafhankelijke nieuwsorganisatie die niet beïnvloed wordt door een regering, bedrijf of politieke partij. Vanaf de oprichting is Epoch Times geconfronteerd met pogingen om de waarheid te onderdrukken – vooral door de Chinese Communistische Partij. Maar we zullen niet buigen. De Nederlandstalige editie van Epoch Times biedt op dit moment geen betalende abonnementen aan en aanvaardt op dit moment geen donaties. U kan echter wel bijdragen aan de verdere groei van onze publicatie door onze artikelen te liken en te her-posten op sociale media en door uw familie, vrienden en collega’s over Epoch Times te vertellen. Deze dingen zijn echt waardevol voor ons.