Wednesday, 12 Jun 2024
Een ballon wordt vastgehouden tijdens een persconferentie en bijeenkomst waarin de grensoverschrijdende repressie van Beijing wordt belicht, voor de America ChangLe Association in New York City op 25 februari 2023. Tot voor kort bevond een overzees Chinees politiebureau zich in het gebouw van de vereniging. (Samira Bouaou/The Epoch Times)

FBI arresteert 2 personen in verband met geheim Chinees politiebureau in New York City

NEW YORK – De FBI heeft op 17 april twee mensen gearresteerd op beschuldiging van het runnen van een geheime politiepost in New York City namens het Chinese regime, aldus het Amerikaanse ministerie van Justitie.

Lu Jianwang, 61, en Chen Jinping, 59, fungeerden als lokale agenten van de Chinese Communistische Partij (CCP) en werkten in opdracht van het regime om Chinese dissidenten die in de Verenigde Staten wonen op te sporen en hen het zwijgen op te leggen, aldus de aanklagers.

Volgens Safeguard Defenders, een in Spanje gevestigde non-profit organisatie, is het politiebureau één van de meer dan 100 overzeese politiebureaus van het Chinese regime in ruim 53 landen.

De actie onthult een immense schending van de Amerikaanse soevereiniteit door de CCP en een flagrante schending van het internationaal recht, aldus de Amerikaanse officier van justitie Breon Peace.

“Deze vervolging onthult de flagrante schending door de Chinese overheid van de soevereiniteit van onze natie door de oprichting van een geheim politiebureau midden in New York City,” zei Peace tijdens een nieuwsconferentie in Brooklyn.

“Stel je voor dat de NYPD een geheime politiepost zou openen in Peking.”

De America ChangLe Association in New York op 6 oktober 2022. Een overzeese Chinese politiepost, het Fuzhou Police Overseas Service Station, was gevestigd in het gebouw van de vereniging. (Samira Bouaou/The Epoch Times)

Peace zei dat de twee verdachten het geheime politiebureau in New York hebben opgericht in opdracht van de CCP en dat zij transnationale repressieprogramma’s uitvoerden in coördinatie met het ministerie van Openbare Veiligheid van het regime.

Bovendien, zei hij, probeerde het duo bewijsmateriaal van de samenzwering te vernietigen toen ze erachter kwamen dat de FBI de locatie onderzocht.

” Naar verluidt kregen de beklaagden opdracht om [China’s] bevelen uit te voeren, waaronder het helpen lokaliseren van een Chinese dissident die in de Verenigde Staten woont, en belemmerden zij ons onderzoek door hun communicatie met een Chinese ambtenaar van het Ministerie van Openbare Veiligheid te vernietigen,” zei Peace.

Naast de beschuldigingen van samenzwering en belemmering van de rechtsgang, beweren gerechtelijke documenten dat Lu ten minste sinds 2015 werk heeft verricht voor het CCP-regime in de Verenigde Staten.

Uit het onderzoek bleek dat Lu een “langdurige vertrouwensrelatie” had met de Chinese autoriteiten, aldus de aanklacht.

Tijdens het bezoek van Xi aan de Verenigde Staten in 2015 werd Lu gevraagd om zelf protestacties te organiseren tegen de demonstraties van de spirituele groep Falun Gong, die sinds 1999 zwaar wordt vervolgd in China.

Het Chinese consulaat in New York gaf Lu de opdracht om materiaal te publiceren in kranten gericht tegen Falun Gong, wat hij naar eigen zeggen niet deed. Maar Lu heeft wel verklaard dat hij hielp om leden van zijn vereniging in bussen naar Washington te brengen.

“Elk lid van de vereniging ontving 60 dollar van het consulaat. Elke bus had een contactpersoon die de vergoeding contant uitbetaalde in naam van het consulaat,” vertelde hij de onderzoekers, aldus de klacht. “Mensen kwamen niet alleen uit New York maar ook uit Philadelphia. Elke keer waren er zo’n honderd mensen die kwamen opdagen.”

Lu ontving een onderscheiding van het regime als dank voor zijn inspanningen.

Later hielp Lu bij het coördineren van bedreigingen met geweld tegen een Chinese dissident en diens familie, in een poging de persoon te dwingen naar China terug te keren om door de CCP-autoriteiten te worden gearresteerd, aldus de gerechtelijke documenten.

Lu huurde via de geheime politie ook een andere agent in om “een inwoner van de VS op Amerikaans grondgebied op te sporen” en hem het zwijgen op te leggen namens het regime om “het autoritaire wereldbeeld [van het regime] te beschermen”, aldus Peace.

Door “leden van de Chinese gemeenschap aan te vallen” met behulp van deze geheime politiepost heeft het duo “herhaaldelijk en op flagrante wijze de soevereiniteit van onze natie geschonden”, aldus Peace.

In twee afzonderlijke zaken heeft het Amerikaanse Openbaar Ministerie aangekondigd dat het 40 Chinese ambtenaren en politieagenten aanklaagt wegens het voeren van een gecoördineerde intimidatiecampagne tegen Chinezen in New York City en elders in de Verenigde Staten. Alle verdachten in deze zaken verblijven momenteel in China.

Gepubliceerd door The Epoch Times (17 april 2023): FBI Arrests 2 Over Secret Chinese Police Station in NYC

Hoe u ons kunt helpen om u op de hoogte te blijven houden

Epoch Times is een onafhankelijke nieuwsorganisatie die niet beïnvloed wordt door een regering, bedrijf of politieke partij. Vanaf de oprichting is Epoch Times geconfronteerd met pogingen om de waarheid te onderdrukken – vooral door de Chinese Communistische Partij. Maar we zullen niet buigen. De Nederlandstalige editie van Epoch Times biedt op dit moment geen betalende abonnementen aan en aanvaardt op dit moment geen donaties. U kan echter wel bijdragen aan de verdere groei van onze publicatie door onze artikelen te liken en te her-posten op sociale media en door uw familie, vrienden en collega’s over Epoch Times te vertellen. Deze dingen zijn echt waardevol voor ons.