Wednesday, 12 Jun 2024
FBI-directeur Christopher Wray getuigt tijdens een hoorzitting van de House Judiciary Committee over het toezicht op het Federal Bureau of Investigation op Capitol Hill in Washington op 12 juli 2023. (Drew Angerer/Getty Images)

FBI waarschuwt voor binnenlandse dreiging in verband met oorlog tussen Israël en Hamas

'Eenzame actoren' kunnen zich laten inspireren door recente aanslagen op Israël om geweld te plegen op Amerikaanse bodem, zei FBI-directeur Christopher Wray.

Volgens FBI-directeur Christopher Wray is er een toename van het aantal gemelde binnenlandse dreigingen sinds de terreurgroep Hamas zijn ongekende aanval op Israël lanceerde.

Wray zei zondag in een gesprek met verslaggevers dat de FBI snel werkt om de dreigingen te verminderen en dat ze de mogelijkheid niet uitsluit dat Hamas en andere terreurgroepen het conflict gebruiken om op te roepen tot of aanslagen te beramen in de Verenigde Staten.

“De dreiging is zeer actueel en in feite blijft het dreigingsbeeld evolueren,” zei Wray, aldus CBS. “Hier in de VS kunnen en willen we de mogelijkheid niet uitsluiten dat Hamas of andere buitenlandse terroristische organisaties het conflict zouden kunnen uitbuiten om hun aanhangers op te roepen tot het plegen van aanslagen op ons eigen grondgebied.”

In een toespraak tot een internationale conferentie van hoofdcommissarissen van politie in San Diego, Californië, op zaterdag, zei Wray dat de oorlog in het Midden-Oosten een “verhoogde atmosfeer” creëert in de Verenigde Staten, waar door Hamas geïnspireerde slechte actoren een ravage kunnen aanrichten op eigen bodem.

“In deze verhoogde atmosfeer zien we zonder twijfel een toename van gerapporteerde bedreigingen en we moeten op onze hoede zijn, vooral voor eenzame actoren die zich door recente gebeurtenissen laten inspireren om zelf geweld te plegen”, zei hij tegen de conferentie.

“En ik wil jullie aanmoedigen om waakzaam te blijven, want als de eerste verdedigingslinie in het beschermen van onze gemeenschappen, zijn jullie vaak de eersten die de tekenen zien dat iemand zich mogelijk mobiliseert voor geweld,” voegde hij eraan toe. “En ik wil jullie ook vragen om door te gaan met het delen van alle inlichtingen of observaties die jullie hebben.”

Wray gaf niet meer details over de vermeende bedreigingen, noch specificeerde hij of zijn afdeling er actie tegen onderneemt of heeft ondernomen. Hij maakte wel van de gelegenheid gebruik om “het volk van Israël oprecht te condoleren” en antisemitisme te veroordelen.

“De geschiedenis is al veel te lang getuige van antisemitisme en andere vormen van gewelddadig extremisme,” zei hij.

“Of het nu gaat om buitenlandse terroristische organisaties, of degenen die door hen geïnspireerd zijn, of binnenlandse gewelddadige extremisten die gemotiveerd zijn door hun eigen raciale animositeit, het aanvallen van een gemeenschap vanwege hun geloof is volstrekt onaanvaardbaar. We blijven ons inzetten om deze bedreigingen het hoofd te bieden, zowel hier in de Verenigde Staten als daarbuiten.”

De opmerkingen kwamen op dezelfde dag dat Israëlische militaire leiders aankondigden dat hun 300.000 man sterke strijdmacht zich voorbereidde op een grootschalige grondinvasie van de door Hamas gecontroleerde Gazastrook, na een oproep aan 1,1 miljoen burgers – bijna de helft van de bevolking van Gaza – om het noordelijke deel van de enclave te verlaten.

Een groep van 10 Republikeinse senatoren gaf vrijdag een gezamenlijke verklaring uit waarin ze er bij de Amerikanen op aandrongen “waakzaam te blijven” om hun gemeenschappen te beschermen tegen “potentiële daders” die geïnspireerd zijn door de brutaliteit van Hamas.

“Aan alle slechte actoren die het aandurven om Amerikaans grondgebied te betreden om de crisis in Israël uit te buiten en binnenlandse verwoestingen aan te richten, is onze boodschap duidelijk: Elke bedreiging voor de Verenigde Staten zal snel, krachtig en met de volledige omvang van de Amerikaanse justitie worden vervolgd en onderdrukt,” luidt de brief. “Jullie verachtelijke en hatelijke daden horen hier niet thuis.”

Politieafdelingen grote steden in hoogste staat van paraatheid

In grote steden in de Verenigde Staten zijn politieafdelingen in opperste staat van paraatheid gebracht uit angst dat pro-Palestijnse demonstraties uitlopen op geweld, vooral nadat een voormalige Hamas-leider deze demonstraties aanmoedigde.

“Geef een boodschap af, via de pleinen en op straat, een boodschap van woede dat we met Palestina zijn, dat we met Gaza zijn, met al-Aqsa, met Jeruzalem en dat we deel uitmaken van deze strijd,” zei Khaled Mashal, een van de oprichters van de terreurgroep die in Qatar woont, in een videoverklaring die wijd verspreid is op sociale media. “Dit is het moment voor de [Arabische] natie om deel te nemen aan de strijd.”

Het Los Angeles Police Department zei dat het de pro-Palestijnse demonstraties nauwlettend in de gaten houdt. Deze zijn gepland voor vrijdag en gedurende het hele weekend in het gebied en trekken meer dan duizend supporters en tegendemonstranten. Het departement zei ook dat de agenten in nauw contact staan met de Joodse en Moslimgemeenschappen.

Het politiebureau van Chicago zei dat het “speciale aandacht besteedt aan synagogen en moskeeën zodat al onze inwoners veilig zijn”. Een synagoge in Skokie, een voorstad van Chicago, werd donderdag gedwongen te evacueren na een bommelding, maar een politieonderzoek wees uiteindelijk uit dat er geen sprake was van een geloofwaardige dreiging.

In Washington zei de Capitol Police dat ze van plan waren om “de beveiliging te verhogen” op het complex. De Capitol Police vertelde bewoners ook dat ze een verhoogde zichtbaarheid in het gebied kunnen verwachten, inclusief bij gebedshuizen en sommige scholen, “om de veiligheid te helpen garanderen”, hoewel er geen geloofwaardige dreigingen zijn.

In New York City benadrukte burgemeester Eric Adams dat er geen specifieke dreigingen tegen de stad gericht waren, maar hij beloofde om de ordehandhaving te verhogen op plaatsen waar demonstraties werden verwacht.

“Ik wil dat elke New Yorker, vooral onze Joodse New Yorkers en andere groepen, weten dat er geen geloofwaardige of specifieke dreigingen zijn tegen onze stad. Maar met de grootschalige protesten die voor morgen gepland staan, laten we waakzaam blijven,” zei Adams over de pro-Palestijnse demonstratie op Times Square, waar duizenden demonstranten optrokken en de politie van New York City zich goed zichtbaar hield.

Terwijl de oorlog escaleert, adviseerde de Israëlische regering uit voorzorg dat burgers die in het buitenland wonen helemaal niet betrokken moeten raken bij lokale protesten of demonstraties.

“Het is redelijk om aan te nemen dat er in verschillende landen protestmanifestaties zullen plaatsvinden die gewelddadig kunnen worden,” waarschuwde de regering.

“De Nationale Veiligheidsraad en het ministerie van Buitenlandse Zaken raden Israëli’s in het buitenland aan alert te zijn, weg te blijven van de demonstraties en protesten en – indien nodig – contact op te nemen met de lokale veiligheidsdiensten over mogelijke protesten en ongeregeldheden in het gebied.”

Associated Press heeft bijgedragen aan dit verslag.

Gepubliceerd door The Epoch Times (16 oktober 2023): FBI Warns of Domestic Threats Linked to Israel–Hamas War

Hoe u ons kunt helpen om u op de hoogte te blijven houden

Epoch Times is een onafhankelijke nieuwsorganisatie die niet beïnvloed wordt door een regering, bedrijf of politieke partij. Vanaf de oprichting is Epoch Times geconfronteerd met pogingen om de waarheid te onderdrukken – vooral door de Chinese Communistische Partij. Maar we zullen niet buigen. De Nederlandstalige editie van Epoch Times biedt op dit moment geen betalende abonnementen aan en aanvaardt op dit moment geen donaties. U kan echter wel bijdragen aan de verdere groei van onze publicatie door onze artikelen te liken en te her-posten op sociale media en door uw familie, vrienden en collega’s over Epoch Times te vertellen. Deze dingen zijn echt waardevol voor ons.