Thursday, 20 Jun 2024
Een jonge vrouw krijgt een COVID-19 vaccin in het Bahrain International Exhibition and Convention Center in Manama, Bahrein op 24 dec. 2020. (Mazen Mahdi/AFP via Getty Images)

FDA-adviseur zegt dat jonge en gezonde mensen geen nieuwe COVID-boosters moeten krijgen.

Een vaccinadviseur van de Food and Drug Administration vraagt zich af of jonge, gezonde mensen de nieuwe COVID-19 boosters moeten krijgen en stelt dat die injecties gebruikt moeten worden voor oudere mensen.

“Ik denk dat we moeten stoppen met het voorkomen van alle symptomatische infecties bij gezonde, jonge mensen door hen te injecteren met vaccins die mRNA bevatten van stammen die een paar maanden later kunnen verdwijnen,” schreef Dr. Paul A. Offit, adviseur van het FDA-vaccinpanel en professor in de kindergeneeskunde aan het Children’s Hospital of Philadelphia, op 11 januari in New England Journal of Medicine.

In zijn artikel haalt Offit twee studies aan die suggereren dat bivalente boosters, die gericht zijn op de oorspronkelijke COVID-19-stam en twee Omicron-subvarianten BA.4 en BA. 5, geen “superieure immuunreacties veroorzaken”.

“Waarom is de strategie om de neutraliserende antilichamen tegen BA.4 en BA.5 aanzienlijk te verhogen met behulp van een bivalent vaccin mislukt?” vroeg hij. “De meest waarschijnlijke verklaring is imprinting. De immuunsystemen van de mensen die met het bivalente vaccin werden ingeënt, en die allemaal al eerder waren ingeënt, waren voorbereid om te reageren op de oorspronkelijke SARS-CoV-2-stam. Zij reageerden daarom waarschijnlijk op epitopen die BA.4 en BA.5 en de oorspronkelijke stam delen, in plaats van op nieuwe epitopen die op BA.4 en BA.5 voorkomen.”

Offit merkte op dat op basis van die studies ” een booster met een bivalent vaccin waarschijnlijk een vergelijkbaar effect heeft als een booster met een monovalent vaccin”, maar benadrukte dat ” een booster waarschijnlijk het beste kan worden gereserveerd voor de mensen die het meest waarschijnlijk bescherming tegen ernstige ziekte nodig hebben”.

Een andere arts leek het eens te zijn met Offits conclusies over ” imprinting “. Dr. Amesh Adalja, een senior onderzoeker bij het Johns Hopkins Center for Health Security, vertelde aan U.S. News dat “het mogelijk is dat het immuunsysteem van mensen zo is ingesteld om te reageren op het eiwit van de oorspronkelijke stam dat een geherformuleerde booster het immuunsysteem niet volledig kan stimuleren omdat het is ‘ingeprent’ door de oorspronkelijke versie van het virus.”

Meer details

Gegevens en studies hebben aangetoond dat oudere volwassenen en mensen met een verzwakt immuunsysteem het grootste risico lopen op ernstige COVID-19 symptomen, ziekenhuisopname en overlijden. Sinds het begin van de pandemie is daarentegen al lange tijd aangetoond dat kinderen de minste kans hebben op overlijden, ziekenhuisopname of het ontwikkelen van ernstige symptomen.

Zowel de Centers for Disease Control and Prevention (CDC) als de FDA zeiden dat iedereen boven de leeftijd van 6 maanden ten minste twee maanden na de laatste dosis van het vaccin een bijgewerkte booster moet krijgen. De bivalente boosters werden op 9 december goedgekeurd voor noodgebruik voor kinderen van 6 maanden tot 4 jaar.

Deze foto toont een flacon van het Moderna COVID-19 vaccin, Bivalent, bij AltaMed Medical kliniek in Los Angeles, Californië, op 6 oktober 2022. (Ringo Chiu/AFP via Getty Images)

Ondertussen heeft een klein aantal Amerikanen de bijgewerkte boosters ontvangen, volgens de CDC. Vanaf 4 januari ontving ongeveer 15 procent van de personen van 5 jaar en ouder de bivalente inentingen, terwijl ongeveer 38 procent van de volwassenen van 65 jaar en ouder ze heeft gekregen.

Uit diezelfde CDC-gegevens blijkt ook dat ongeveer 80,9 procent van alle Amerikanen ten minste één dosis van een COVID-19-vaccin heeft gekregen sinds ze twee jaar geleden werden geïntroduceerd, terwijl 69 procent de eerste, “primaire serie” heeft voltooid.

Een woordvoerder van de FDA, Abigail Capobianco, reageerde deze week op het artikel van Offit en vertelde NBC News dat Offit “selectieve” gegevens zou hebben gebruikt om tot zijn conclusies te komen en dat “wij er sterk van overtuigd zijn dat de totaliteit van het beschikbare bewijsmateriaal het gebruik van deze vaccins in alle leeftijdsgroepen blijft rechtvaardigen.”

“Dr. Offit heeft recht op zijn mening over de effectiviteit van de bivalente COVID-19 vaccins gebruikt als boosters,” zei Capobianco ook.

Eerder deze week vertelde Offit aan CNN dat de CDC en de FDA zeiden dat ze geen gegevens uit de praktijk kregen over hoe goed de bivalente booster presteert bij het blokkeren van de overdracht van het virus, voordat die boosters door de federale agentschappen werden goedgekeurd. Uit de gegevens bleek dat ongeveer 1,9 procent van de mensen die de eerste booster kregen, besmet raakten, vergeleken met 3,2 procent die de bivalente prik kregen, meldde CNN.

“Ik was boos toen ik ontdekte dat er gegevens waren die relevant waren voor onze beslissing die we niet te zien kregen,” vertelde Offit aan CNN. “Beslissingen die worden genomen voor het publiek moeten worden genomen op basis van alle beschikbare informatie – niet alleen sommige informatie, maar alle informatie.”

Het vaccinpanel van de FDA komt op 26 januari bijeen om toekomstige vaccinatieschema’s voor COVID-19 te bepalen.

The Epoch Times heeft Moderna en Pfizer om commentaar gevraagd.

Gepubliceerd door The Epoch Times (12 januari 2023): FDA Adviser Says Young and Healthy People Shouldn’t Get Latest COVID Boosters

 

Hoe u ons kunt helpen om u op de hoogte te blijven houden

Epoch Times is een onafhankelijke nieuwsorganisatie die niet beïnvloed wordt door een regering, bedrijf of politieke partij. Vanaf de oprichting is Epoch Times geconfronteerd met pogingen om de waarheid te onderdrukken – vooral door de Chinese Communistische Partij. Maar we zullen niet buigen. De Nederlandstalige editie van Epoch Times biedt op dit moment geen betalende abonnementen aan en aanvaardt op dit moment geen donaties. U kan echter wel bijdragen aan de verdere groei van onze publicatie door onze artikelen te liken en te her-posten op sociale media en door uw familie, vrienden en collega’s over Epoch Times te vertellen. Deze dingen zijn echt waardevol voor ons.