Wednesday, 12 Jun 2024
Een uitzicht op de White Oak-campus van de Food and Drug Administration in Silver Spring, Maryland., op 17 dec. 2020. (Brendan Smialowski/AFP via Getty Images)

FDA was opgewonden door reactie op ‘gedurfde’ Ivermectine Twitter-post, blijkt uit documenten

Topambtenaren van de Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA) waren enthousiast over de reacties op de controversiële Twitter-post van het agentschap over ivermectine, zo blijkt uit interne e-mails.

De post van 21 augustus 2021 staat nu centraal in een rechtszaak.

In de post stond: “Je bent geen paard. Je bent geen koe. Serieus, allemaal. Stop ermee.” Het linkte naar een FDA pagina die zegt dat mensen geen ivermectine moeten gebruiken om COVID-19 te voorkomen of te behandelen.

De post werd gemaakt door Brad Kimberly, een FDA ambtenaar, nadat ambtenaren van Mississippi een toename van het aantal telefoontjes meldden (pdf) van mensen die ivermectine hadden gebruikt om COVID-19 te voorkomen of te behandelen, waaronder sommigen die de versies van ivermectine hadden gebruikt die voor dieren waren ontwikkeld.

Ivermectine is een antiparasiticum dat zowel bij mensen als dieren wordt gebruikt.

Volgens de e-mails waren Kimberly en een heleboel andere ambtenaren opgewonden toen het bericht viraal ging.

De post “is de meest populaire post die we ooit op Twitter hebben gehad,” schreef Erica Jefferson, een geassocieerd commissaris voor externe zaken, in een bericht, eraan toevoegend dat “we blij zijn met de reactie en de resultaten.”

Jefferson schreef aan Dr. Janet Woodcock, een FDA ambtenaar die op dat moment waarnemend commissaris was.

“Dat was geweldig! Zelfs ik zag het!” zei Woodcock. Ze zei dat ze het eens was met de nieuwe strategie om “creatief en toegankelijk” te zijn en noemde de brief een “uitstekend begin.”

Dr. Janet Woodcock, toenmalig waarnemend commissaris van de Food and Drug Administration, in Washington op 20 juli 2021. (Stefani Reynolds/Pool/AFP via Getty Images)

‘Grijp de kans’

Jefferson zei dat zij en een ander team wilden inspelen op de waarschuwing uit Mississippi en dat zij in staat waren het bericht te maken en het slechts één dag later te versturen, ook al was het een zaterdag.

“Ik weet zeker dat jullie vrijdag het nieuws uit Mississippi hebben gezien over het gebruik van ivermectine om Covid-19 te behandelen/voorkomen en de toename van ongewenste voorvallen (vergiftigingen) die de staat signaleerde als gevolg van het gebruik ervan. Ik zei vrijdagavond laat tegen het team dat we van de gelegenheid gebruik moesten maken om het publiek te herinneren aan onze eigen waarschuwingen voor ivermectine en zaterdagochtend vroeg had het social media team de … tweet geplaatst,” zei Jefferson.

“Onnodig te zeggen dat de directe, duidelijke en slimme (humoristische) communicatie, in combinatie met een vervolg tweet die aanvullende antwoorden gaf op veelgestelde vragen over ivermectine, ervoor zorgde dat de tweet snel viraal ging en werd gedeeld via meerdere sociale media platforms (waar het werd versterkt door andere influencers) en resulteerde in aanvullende berichtgeving,” voegde ze eraan toe.

Jefferson zei dat ze erop gericht was manieren te vinden waarop de FDA “de ‘gewone’ Amerikaan kan bereiken” en “inhoud te ontwikkelen waarmee het agentschap zich zowel toegankelijk als informatief kan voelen in een tijd van ongelooflijke desinformatie”.

Verschillende FDA-functionarissen, waaronder Jefferson, zeiden dat ze lachten toen ze de post zagen, die lof oogstte van een half dozijn functionarissen.

“Team—dit is UITSTEKEND werk. Zo creatief en, nog belangrijker, het brengt de volksgezondheidsboodschap van de FDA naar buiten. Ik kan niet wachten om te zien wat jullie allemaal nog meer in petto hebben!” zei Julia Tierney, een andere ambtenaar.

“Ik zag de Tweet en was super onder de indruk. Blij dat we nu gegevens hebben om de directe aanpak te ondersteunen,” schreef Anna Staton, nog een andere ambtenaar.

Jefferson en Sandy Walsh, een andere FDA ambtenaar, hebben Kimberly aangesproken om het bericht te maken. Walsh zei dat de “gedurfde Tweet een hit was”.

‘Leuk weekend’

Het bericht trok volgens intern gedeelde analyses miljoenen bezoekers, waaronder 23,7 miljoen impressies op Twitter alleen. Ambtenaren deelden dezelfde post ook op Facebook, LinkedIn en Instagram.

Kimberly werd door anderen geïdentificeerd als de schrijver die de taal gebruikte, en hij vertelde verschillende collega’s dat hij het had geschreven.

“Het was een leuk weekend om mensen de woorden te zien zeggen die ik schreef op TV en TikTok en dergelijke,” zei Kimberly in een e-mail.

Kimberly werd gevraagd om de gegevens te presenteren tijdens een vergadering. Details van de vergadering werden niet opgenomen, maar Kimberly stuurde wat hij beschreef als een “blurb” naar collega’s.

“Als reactie op een actueel item dat in het nieuws was verschenen, maakten we een post die in lijn was met de nieuwe engagement strategie waar ons team aan werkte. Het resultaat was dat de post door meer dan 24 miljoen mensen op Twitter werd gezien… het werd de populairste post in de geschiedenis van ons account,” aldus Kimberly.

Woodcock vertelde The Epoch Times in een e-mail: “Zoals u wellicht weet, is ivermectine in grote gerandomiseerde onderzoeken niet effectief gebleken tegen COVID. Bovendien kan het innemen van medicijnen in doses die bedoeld zijn voor grote dieren leiden tot ernstige ziekten. Ik geloof dat professionaliteit essentieel is voor het personeel van elk regelgevend agentschap. Dat gezegd hebbende, soms kan humor helpen om een belangrijke boodschap over te brengen.”

Jefferson, Kimberly, Tierney, Staton en Walsh reageerden niet op verzoeken om commentaar.

Vice News berichtte voor het eerst over de e-mails, maar bevatte slechts screenshots en citaten uit een deel ervan. De volledige set werd verkregen door The Epoch Times via een Freedom of Information Act verzoek.

Uit een tweede reeks interne e-mails bleek dat Woodcock zei dat ivermectine “zeker een zeer veilig geneesmiddel is”, maar zich herhaaldelijk afvroeg of het zou werken tegen COVID-19, ondanks het feit dat andere landen zoals Peru en India succes hadden met het geneesmiddel tegen de ziekte.

De bewijzen over ivermectine zijn gemengd. Sommige studies tonen weinig tot geen voordeel aan, terwijl andere een sterk voordeel suggereren.

Ivermectinetabletten verpakt voor menselijk gebruik. (Natasha Holt/The Epoch Times)

Rechtszaak

Tijdens een recente rechtszitting verdedigde de regering de Twitter-post en een andere die in 2022 werd geplaatst. Advocaten zeiden dat de verklaringen “geen richtlijnen waren” maar “aanbevelingen”.

De hoorzitting ging over een motie om een rechtszaak te verwerpen die was aangespannen door drie artsen, die zeiden dat de verklaringen van de FDA over ivermectine hun werk onrechtmatig verstoorden.

De uitspraken werden gedaan “met de kennis en bedoeling dat deze acties de uitoefening van de geneeskunde zouden belemmeren”, in strijd met de Federal Food, Drug, and Cosmetic Act (FDCA) en de Administrative Procedure Act, aldus de aanklacht.

De FDA is niet bevoegd om te oordelen over het gebruik van goedgekeurde geneesmiddelen buiten het boekje, of voor een ander gebruik dan waarvoor ze zijn goedgekeurd, aldus de artsen. De FDCA, zo merkten ze op, zegt dat niets daarin “mag worden uitgelegd als een beperking of belemmering van de bevoegdheid van een arts om een legaal op de markt gebracht apparaat voor te schrijven of toe te dienen voor een aandoening of ziekte binnen een legitieme arts-patiëntrelatie”.

U.S. District Judge Jeffrey Brown, een door Trump aangestelde persoon die toezicht houdt op de zaak, zei dat de uitspraken in de sociale media zorgwekkend waren omdat er geen kwalificaties waren. Op de FDA webpagina’s staan kwalificaties over mensen die ivermectine kunnen nemen als hun arts het voorschrijft.

Brown heeft nog geen uitspraak gedaan over de motie tot verwerping.

Gepubliceerd door The Epoch Times (25 november 2022): FDA Was Excited by Response to ‘Edgy’ Ivermectin Twitter Post, Documents Show

Hoe u ons kunt helpen om u op de hoogte te blijven houden

Epoch Times is een onafhankelijke nieuwsorganisatie die niet beïnvloed wordt door een regering, bedrijf of politieke partij. Vanaf de oprichting is Epoch Times geconfronteerd met pogingen om de waarheid te onderdrukken – vooral door de Chinese Communistische Partij. Maar we zullen niet buigen. De Nederlandstalige editie van Epoch Times biedt op dit moment geen betalende abonnementen aan en aanvaardt op dit moment geen donaties. U kan echter wel bijdragen aan de verdere groei van onze publicatie door onze artikelen te liken en te her-posten op sociale media en door uw familie, vrienden en collega’s over Epoch Times te vertellen. Deze dingen zijn echt waardevol voor ons.