Monday, 04 Mar 2024
Mensen staan in de rij voor het hoofdkantoor van de gesloten Silicon Valley Bank (SVB) in Santa Clara, Californië, op 10 maart 2023. (Justin Sullivan/Getty Images)

FDIC neemt controle over van Silicon Valley Bank na haar ineenstorting

De Federal Deposit Insurance Corporation (FDIC) heeft de controle over Silicon Valley Bank (SVB) overgenomen om depositohouders te beschermen tegen het verlies van al hun geld nadat de bank was gesloten door het Californische ministerie van financiële bescherming en innovatie.

Federal bank regulators namen op 10 maart de 16e grootste bank van het land in bewaring, die een top kredietverstrekker was voor Amerikaanse tech en life sciences bedrijven en start-ups, aldus een persbericht.

De ineenstorting van de Californische bank is het grootste bankfaillissement sinds Washington Mutual in 2008, tijdens de laatste grote bankencrisis.

De FDIC heeft een zogenaamde brugbank opgericht, de Deposit Insurance National Bank of Santa Clara (DINB), en als curator alle verzekerde deposito’s van de SVB daarheen overgebracht, zodat alle verzekerde activa, tot de dekkingslimiet van 250.000 dollar, veilig zijn en vanaf 13 maart toegankelijk voor depositohouders.

Hoewel het hoofdkantoor en alle filialen van de SVB begin volgende week weer opengaan, zal de DINB nu de activiteiten controleren en beheren.

De officiële dekkingslimiet is $250.000 per deposant, per verzekerde bank, voor elke categorie van rekeningbezit, dus sommige depositohouders kunnen potentieel meer dan $250.000 verzekerd hebben.

De FDIC voegde er echter aan toe dat zij “onverzekerde depositohouders in de komende week een voorschot zal betalen” en een certificaat van curatele zal ontvangen voor het resterende bedrag van hun onverzekerde fondsen.

Toekomstige dividendbetalingen kunnen worden gedaan aan onverzekerde depositohouders, terwijl de FDIC de activa van SVB verkoopt.

“Het faillissement van @SVB_Financial kan een belangrijke langetermijnmotor van de economie vernietigen, aangezien VC-gesteunde bedrijven afhankelijk zijn van SVB voor leningen en het aanhouden van hun operationele cash,” waarschuwde Pershing Square CEO Bill Ackman in een tweet vlak voor het bankfaillissement.

Silicon Valley kredietverstrekker zat enige tijd in de problemen

Hoeveel geld er gisteren uit de SVB is gehaald nadat de aankondiging van een aandelenverkoop van 2,25 miljard dollar een run op de bank veroorzaakte, is niet geverifieerd.

De enorme rentestijgingen van het afgelopen jaar hebben de waarde van haar obligaties doen dalen, vooral die met een lange looptijd, en dwongen de bank ertoe de opbrengst van haar verkopen te herinvesteren in activa met een kortere looptijd.

De SVB leed aanzienlijke verliezen op haar portefeuille, die zwaar belegd was in Amerikaanse Treasuries en door hypotheek gedekte effecten, die alle een klap hebben gekregen.

De aandelen van de bank daalden met meer dan 60 procent na de aankondiging van 8 maart, waardoor 9,4 miljard dollar aan marktwaarde verloren ging.

Leidinggevenden verklaarden publiekelijk dat zij 21 miljard dollar aan participaties zouden dumpen met een verlies van 1,75 miljard dollar, terwijl zij 500 miljoen dollar zouden ophalen bij risicokapitaalonderneming General Atlantic om de snel dalende klantende deposito’s en obligatieverliezen te dekken om de onderneming te redden.

General Atlantic heeft nog geen commentaar gegeven, slechts enkele uren na de aankondiging van een overeenkomst om 500 miljoen dollar te investeren in de nu failliete bank.

SVB CEO Greg Becker vertelde zijn klanten eerder deze week om “kalm te blijven”. Dat is mijn vraag. We zijn er al 40 jaar, steunen u, steunen de portefeuillebedrijven, steunen de risicokapitalisten.”

Veel spaarders, samen met veel van hun risicokapitaalverstrekkers, raakten echter in paniek en trokken hun geld toch terug.

Risicokapitaalbedrijven zoals Coatue en Founders Fund moedigden portefeuillebedrijven aan om sterk te overwegen hun geld bij de SVB weg te halen, terwijl Sequoia Capital zijn diversificatiestrategie herhaalde nadat de bezorgdheid over de stabiliteit van de bank was gegroeid.

De Californische geldschieter had eind 2022 ongeveer 209 miljard dollar aan totale activa en 175 miljard dollar aan deposito’s.

De FDIC zei echter dat haar huidige depositototaal op dit moment “onbepaald” is.

Het bedrag van verzekerde en niet-verzekerde deposito’s was op het moment van sluiting onbepaald en zal worden bepaald zodra de FDIC aanvullende informatie van de bank en klanten verkrijgt.

Economen hopen dat Fed renteverhogingen zal vertragen na bankfaillissement.

Het nieuws over het faillissement van de SVB kan ertoe leiden dat banken terughoudender zijn met het verstrekken van leningen, ook concurrerende kredietverstrekkers die overvloedig nieuwe deposito’s aantrekken.

Sommige economen hopen dat het nieuws de Federal Reserve zal ontmoedigen om de rente te verhogen.

Het aantal beleggers dat zegt dat de kans groot is dat de centrale bank een renteverhoging van 50 basispunten doorvoert, daalde vandaag, maar het banenrapport van februari zou een andere factor kunnen zijn.

“Veel gepraat vandaag over de mogelijkheid van algemene Amerikaanse bankenstress door de problemen bij de SVB. Drie samenvattingen hierover: Terwijl het Amerikaanse banksysteem als geheel solide is, en dat is het ook, betekent dat niet dat elke bank dat is,” verklaarde econoom Mohamed A. El-Erian in een tweet.

“Door de volatiliteit van de rendementen na de voorafgaande langdurige periode van hefboombeleid, zijn de banken die kwetsbaar zijn voor zowel rente- als kredietrisico momenteel het meest kwetsbaar. Het besmettingsrisico en de systeemdreiging kunnen gemakkelijk worden ingedamd door zorgvuldig balansbeheer en het vermijden van meer beleidsfouten”, voegde hij eraan toe.

Gepubliceerd door The Epoch Times ( 11 maart 2023): FDIC Takes Control of Silicon Valley Bank After Its Collapse

Hoe u ons kunt helpen om u op de hoogte te blijven houden

Epoch Times is een onafhankelijke nieuwsorganisatie die niet beïnvloed wordt door een regering, bedrijf of politieke partij. Vanaf de oprichting is Epoch Times geconfronteerd met pogingen om de waarheid te onderdrukken – vooral door de Chinese Communistische Partij. Maar we zullen niet buigen. De Nederlandstalige editie van Epoch Times biedt op dit moment geen betalende abonnementen aan en aanvaardt op dit moment geen donaties. U kan echter wel bijdragen aan de verdere groei van onze publicatie door onze artikelen te liken en te her-posten op sociale media en door uw familie, vrienden en collega’s over Epoch Times te vertellen. Deze dingen zijn echt waardevol voor ons.