Friday, 19 Apr 2024
De Nationale Schuldklok is te zien bij een bushalte in Washington op 31 juli 2023. (Madalina Vasiliu/De Epoch Times)

Fitch verlaagt kredietwaardigheid VS wegens afnemend vertrouwen in fiscaal beheer

Het Witte Huis hekelt de beslissing van de kredietbeoordelaar

De Verenigde Staten hebben een flinke klap gekregen nu Fitch Ratings de Long-Term Foreign-Currency Issuer Default Rating voor het land heeft verlaagd van AAA naar AA+.

“De Amerikaanse kredietwaardigheid is verlaagd vanwege de verwachte budgettaire verslechtering in de komende drie jaar, een hoge en groeiende schuldenlast van de overheid en de uitholling van het bestuur in de afgelopen twee decennia,” aldus de kredietbeoordelaar.

“De herhaalde politieke meningsverschillen over de schuldlimiet en de last-minute oplossingen hebben het vertrouwen in het begrotingsbeheer aangetast,” aldus Fitch.

“Bovendien heeft de regering geen begrotingskader voor de middellange termijn, in tegenstelling tot de meeste andere landen, en een ingewikkeld begrotingsproces.”

De maatregel houdt in dat Amerikaanse staatsobligaties een riskantere investering zijn dan voorheen en daardoor de kosten van overheidsleningen stijgen.

Fitch voorspelt dat het overheidstekort zal oplopen tot 6,3% van het bbp in 2023, tegen 3,7% in 2022, als gevolg van cyclisch lagere federale inkomsten, nieuwe uitgaveninitiatieven en een hogere rentelast.

In mei plaatste het agentschap de beoordeling van het land op negatief, vanwege het debat over het schuldenplafond in Washington. Volgens het laatste rapport werd de negatieve beoordeling opgeheven en kreeg het land een stabiel vooruitzicht.

Aangezien dit de eerste keer in meer dan tien jaar is dat een grote kredietbeoordelaar de kredietwaardigheid van de Verenigde Staten verlaagt, heeft dit veel stof doen opwaaien.

“We zijn het zeer oneens met deze beslissing,” zei Karine Jean-Pierre, perssecretaris van het Witte Huis, in een verklaring.

“Het door Fitch gebruikte kredietbeoordelingsmodel daalde onder president Trump en verbeterde vervolgens onder president Biden, en het tart de realiteit om de kredietbeoordeling van de Verenigde Staten te verlagen op een moment dat president Biden voor het sterkste herstel van alle grote economieën ter wereld heeft gezorgd. Het is duidelijk dat het extremisme van Republikeinse functionarissen – van het aanmoedigen van wanbetaling tot het ondermijnen van bestuur en democratie en het streven naar het verlengen van belastingvoordelen voor de rijken en bedrijven – een voortdurende bedreiging vormt voor onze economie.”

Bizar en onbekwaam

Larry Summers, de minister van Financiën onder president Bill Clinton, reageerde op Twitter op de beslissing van Fitch.

“De Verenigde Staten staan voor ernstige budgettaire uitdagingen op de lange termijn. Maar de beslissing van een kredietbeoordelaar vandaag, nu de economie er sterker uitziet dan verwacht, om de kredietwaardigheid van de Verenigde Staten te verlagen is bizar en onbekwaam”, schreef hij op Twitter.

“Ik ben erg verbaasd over veel aspecten van deze aankondiging, evenals over de timing,” verklaarde econoom Mohamed A. El-Erian ook op Twitter.

“Ik vermoed dat ik niet de enige zal zijn. De overgrote meerderheid van economen en marktanalisten die hiernaar kijken, zullen waarschijnlijk net zo verbijsterd zijn over de genoemde redenen en timing. Over het geheel genomen is het waarschijnlijker dat deze aankondiging wordt afgewezen dan dat ze een blijvend verstorend effect zal hebben op de Amerikaanse economie en markten.”

Amerikaanse aandelenfutures daalden na de aankondiging van de verlaging.

“De downgrade van vandaag zou ons wakker moeten schudden – we moeten het fiscale en politieke huis van ons land op orde krijgen,” schreef Maya MacGuineas, voorzitter van het Committee for a Responsible Federal Budget, in een verklaring. “De economie van de Verenigde Staten blijft sterk, maar we bevinden ons op een onhoudbaar traject.”

Minister van Financiën Janet Yellen gaf ook een verklaring uit waarin ze de beslissing van Fitch “achterhaald” noemde.

“De vandaag aangekondigde wijziging door Fitch Ratings is willekeurig en gebaseerd op verouderde gegevens. Het kwantitatieve ratingmodel van Fitch is tussen 2018 en 2020 duidelijk verslechterd – en toch kondigt Fitch zijn verandering nu aan, ondanks de vooruitgang die we zien in veel van de indicatoren waarop Fitch zich baseert voor zijn beslissing,” zei mevr. Yellen in de verklaring.

“De beslissing van Fitch verandert niets aan wat Amerikanen, investeerders en mensen over de hele wereld al weten: dat schatkistpapier het veiligste en meest liquide activum ter wereld blijft en dat de Amerikaanse economie fundamenteel sterk is.”

Origineel gepubliceerd op The Epoch Times (1 augustus 2023): Fitch Downgrades US Credit Rating, Citing Erosion of Confidence in Fiscal Management

Hoe u ons kunt helpen om u op de hoogte te blijven houden

Epoch Times is een onafhankelijke nieuwsorganisatie die niet beïnvloed wordt door een regering, bedrijf of politieke partij. Vanaf de oprichting is Epoch Times geconfronteerd met pogingen om de waarheid te onderdrukken – vooral door de Chinese Communistische Partij. Maar we zullen niet buigen. De Nederlandstalige editie van Epoch Times biedt op dit moment geen betalende abonnementen aan en aanvaardt op dit moment geen donaties. U kan echter wel bijdragen aan de verdere groei van onze publicatie door onze artikelen te liken en te her-posten op sociale media en door uw familie, vrienden en collega’s over Epoch Times te vertellen. Deze dingen zijn echt waardevol voor ons.