Sunday, 23 Jun 2024
Een menigte langs Main Street USA voor het kasteel van Assepoester in het Magic Kingdom in Walt Disney World in Lake Buena Vista, Fla., op 12 maart 2020. (Joe Burbank/Orlando Sentinel via AP)

Florida Huis keurt wet goed die Disney’s speciale zelfbestuur-status intrekt

Het Huis van Afgevaardigden van Florida heeft op 21 april een door de Senaat goedgekeurde maatregel gestemd die Walt Disney Co. zou beroven van zijn district met zelfbestuur-status, waarmee een meer dan 50 jaar oude bepaling in Florida wordt teruggedraaid. De stemming vindt plaats te midden van kritiek op het besluit van het bedrijf vorige maand om zich te verzetten tegen een wet inzake ouderlijke rechten.

Het besluit zou kunnen betekenen dat Disney, dat een stuk land van 25.000 hectare rond Orlando controleert, aanzienlijk meer staatsbelasting gaat betalen. Tegelijkertijd wijst het op een verzuring in de betrekkingen tussen Disney – een belangrijke politieke donor en speler in Florida – en de Republikeinse regering.

Gouverneur Ron DeSantis, die Disney – één van ‘s werelds grootste mediaconglomeraten – de afgelopen dagen heeft bekritiseerd omdat het een “woke” ideologisch standpunt innam, zal nu de optie hebben om het wetsvoorstel te ondertekenen. Een dag eerder keurde de Senaat het voorstel goed, voornamelijk langs partijlijnen, waarbij de Democraten tegen waren.

“Ik ben geen voorstander van speciale privileges in de wet, alleen omdat een bedrijf machtig is en veel macht heeft kunnen uitoefenen”, zei DeSantis vorige maand tijdens een persconferentie. “Ik denk dat wat er gebeurd is, is dat er veel van deze speciale privileges zijn die niet te rechtvaardigen zijn, maar omdat Disney zoveel macht had, waren ze in staat om veel van de speciale behandeling die ze hebbben genoten door de jaren heen te handhaven.”

De Republikeinse gouverneur zei eerder in april ook dat linkse “wokeness” uiteindelijk “dit land zal vernietigen als we het onverminderd zijn gang laten gaan,” in reactie op de kritiek van Disney.

De confrontatie ontstond nadat DeSantis wetgeving ondertekende die ouders meer rechten zou geven en tegelijkertijd klassikale instructie over “genderidentiteit” en seksuele geaardheid aan kleine kinderen zou verbieden. In reactie daarop gebruikte Disney de door Democraten en activisten geliefde term “Don’t Say Gay” om het wetsvoorstel te bekritiseren, hoewel die woorden niet in de tekst voorkomen.

“Florida’s HB 1557, ook bekend als de ‘Don’t Say Gay’ wet, had nooit aangenomen mogen worden en had nooit ondertekend mogen worden in de wet,” zei Disney, die themaparken exploiteert over de hele wereld – onder andere in China – in een verklaring enkele weken geleden.

“Ons doel als bedrijf is dat deze wet wordt ingetrokken door de wetgevende macht of wordt vernietigd in de rechtbank.”

Disney’s speciale status, bekend als het Reedy Creek Improvement District, werd in mei 1967 door toenmalig gouverneur Claude Kirk in de wet opgenomen na lobbywerk van Disney. In die tijd hadden Orange en Osceola counties niet de middelen om het 25.000 hectare grote landgoed te ontwikkelen, dus stonden ze Disney speciale privileges voor zelfbestuur toe voor het gebied, dat ook dienst doet als een speciaal belastingdistrict.

Orange County ambtenaren hebben eerder gezegd dat het ontbinden van de wet een klap zou betekenen voor de begroting van de county.

“Als we de eerste respons en openbare veiligheidscomponenten voor Reedy Creek zouden moeten overnemen zonder nieuwe inkomsten, zou dat catastrofaal zijn voor onze begroting in Orange County. Het zou een onbehoorlijke last leggen op de rest van de belastingbetalers in Orange County, om dat gat te vullen,” zei burgemeester Jerry Demings van Orange County.

Maar DeSantis zei dat Disney al tientallen jaren een speciale behandeling geniet in de staat.

“Ze hebben in wezen dit ene bedrijf op een voetstuk geplaatst en anders behandeld, niet alleen dan andere bedrijven … maar zelfs dan andere themaparken,” zei DeSantis weken geleden.

Gepubliceerd door The Epoch Times (21 april 2022): Florida House Approves Bill Revoking Disney’s Special Self-Governing Status

Hoe u ons kunt helpen om u op de hoogte te blijven houden

Epoch Times is een onafhankelijke nieuwsorganisatie die niet beïnvloed wordt door een regering, bedrijf of politieke partij. Vanaf de oprichting is Epoch Times geconfronteerd met pogingen om de waarheid te onderdrukken – vooral door de Chinese Communistische Partij. Maar we zullen niet buigen. De Nederlandstalige editie van Epoch Times biedt op dit moment geen betalende abonnementen aan en aanvaardt op dit moment geen donaties. U kan echter wel bijdragen aan de verdere groei van onze publicatie door onze artikelen te liken en te her-posten op sociale media en door uw familie, vrienden en collega’s over Epoch Times te vertellen. Deze dingen zijn echt waardevol voor ons.