Sunday, 19 May 2024
(Met dank aan Chris Hayward)

FOTO’S: Een man reist door Groot-Brittannië om sprookjesachtige huisjes te catalogiseren bij de magische uren van dageraad en schemering.

Een Britse hobbyfotograaf met een voorliefde voor pittoreske plattelandshuisjes toert in zijn vrije tijd door het Verenigd Koninkrijk om een verbazingwekkende catalogus samen te stellen. Zijn foto’s tonen enkele van Engelands meest idyllische huizen in al hun glorie, badend in het romantische licht van dageraad en schemering, wanneer de straten helder zijn en de magie wordt vergroot.

Chris Hayward, 40 jaar, woont in Hampshire, Engeland, en is al 15 jaar geïnteresseerd in fotografie. In mei 2021 bezocht hij met zijn gezin Cornwall en kocht een goedkope tweedehands camera om de reis vast te leggen. Ontzagwekkende plattelandshuisjes werden al snel zijn favoriete onderwerp, en de Cotswolds zijn favoriete locatie.

“Ik was verslaafd,” vertelde Chris aan The Epoch Times. “Iedereen leest als kind boeken en ziet die sprookjesachtige huisjes met rieten daken … voor mij is het gewoon zo charmant en pittoresk. Het brengt je twee, driehonderd jaar terug in de tijd toen er nog paarden en karren over de wegen reden, geen auto’s, minder mensen en minder problemen in de wereld.”

Chris deelt zijn werk op Instagram en is begonnen met de verkoop van prints via zijn website. Te midden van de chaos van wereldwijde gebeurtenissen en zware nieuwskoppen, hoopt hij dat zijn foto’s mensen de kans geven om “een wereld te interpreteren waarin alles vredig en aardig is, zelfs voor vijf minuten; dat geeft ze tenminste een gevoel dat niet alles slecht is in de wereld.”

Canterbury, Kent, V.K., foto genomen in april 2022. (Met dank aan Chris Hayward)
Sherrington Village, Wiltshire, V.K. (Met dank aan Chris Hayward)
Chris Hayward, 40. (Met dank aan Chris Hayward)

Chris doet zo veel mogelijk onderzoek naar de bestemming van zijn keuze voordat hij op pad gaat. Hij heeft zijn favoriete fotoplekken al meer dan eens bezocht, maar keert graag terug om uitzichten en hoeken vast te leggen die hem ontgaan zijn, voordat die locatie van de kaart wordt geschrapt en een andere wordt gekozen.

De herfst is zijn favoriete seizoen en Chris gaat er het liefst met zijn camera op uit bij zonsopgang voordat er toeristen komen. “Het is lekker rustig. Ik kan de scène, het eigendom en het uitzicht vastleggen zoals het hoort, gewoon natuurlijk,” legt hij uit.

Soms ontmoet Chris de eigenaars van de huizen die hij fotografeert. Velen tonen interesse in zijn werk. Sommige huizen zijn eigendom van de National Trust, een bestuursorgaan van beschermde sites, dus Chris heeft een lidmaatschap; sommige sites zoeken zelfs zijn werk om het op hun eigen websites te delen.

“Ze zijn zeer geïnteresseerd. Ze vragen me wat ik doe en waarom ik het doe,” zegt hij.

Bibury, Cotswolds, Gloucestershire, V.K., foto genomen in oktober 2021. (Met dank aan Chris Hayward)
Highgate, Londen, in oktober 2022. (Met dank aan Chris Hayward)

Het favoriete huisje van Chris tot nu toe, een particulier huis in Longleat Safari Park, was een beetje moeilijk te vinden.

“Ik zag het op Pinterest. Helaas gaven ze de locatie niet,” legde hij uit. “Gelukkig, na veel werk en veel zoeken, slaagde ik erin het te vinden … het kostte me drie maanden, maar dat huisje is waarschijnlijk mijn favoriet.

“Het staat gewoon op zichzelf, midden in het bos. Het is zo vredig. Gelukkig ving ik het met wat rook die eruit kwam. Dat droeg bij aan het effect.”

Longleat forest, Wiltshire, V.K., in oktober 2021. (Met dank aan Chris Hayward)
Gold Hill, Shaftesbury, Dorset, V.K., in March 2022. (Courtesy of Chris Hayward)

Tegenwoordig heeft Chris zijn tweedehands camera opgewaardeerd tot een Sony Alpha 7 III camera, 24 tot 105mm lens, een drone voor luchtopnames en een Gimbal voor het maken van video’s op zijn telefoon. Hij maakt zowel video’s als foto’s om zijn kijkers het gevoel te geven dat ze aan zijn zijde staan.

“Ik wil dat mensen met me mee kunnen kijken en het gevoel hebben dat ze erbij zijn,” legt hij uit.

Chris gebruikt de handmatige instellingen van zijn camera om de lichtinval tijdens de veranderlijke uren van dageraad en schemering te beheren. Het kan “best lastig” zijn om het gevoel van een dorp over te brengen, zegt hij, want het moet warm, kleurrij, en gezellig zijn.

“Zodra het licht verandert, moet je je aanpassen, maar ik vind dat je met handmatige instellingen een duidelijker beeld krijgt. Dat helpt echt met de diepte en het karakter van de uitzichten,” zegt hij. “Ik gebruik Lightroom voor mijn bewerking, maar ik probeer niet te veel te gebruiken, omdat [mensen] authenticiteit in de foto’s willen zien.

“Veel van de opmerkingen die ik uit de hele wereld krijg zijn: ‘Kun je ons alsjeblieft het huis van binnen laten zien?’ Maar helaas is het niet van mij. Het ziet er misschien een beetje raar uit als ik begin te kloppen en vraag of ik binnen mag komen!”

Chris is overdag planner voor een fabrikant van medische apparatuur, maar hij droomt ervan om van fotografie zijn fulltime beroep te maken.

“Ik zou graag de hele wereld rondreizen en foto’s maken voor bedrijven die hun bestemmingen, hun dorpen, hun steden willen laten zien. Dat is wat ik graag zou doen,” zei hij.

Bekijk hieronder nog meer van zijn werk:

Honington, Cotswolds, Warwickshire, V.K., foto genomen in april 2022. (Met dank aan Chris Hayward)
Mill Dale Village, Derbyshire, V.K., in mei 2022. (Met dank aan Chris Hayward)
Vicars Close, Wells, V.K., in januari 2022. (Met dank aan Chris Hayward)
Castleton, Derbyshire, in juni 2022. (Met dank aan Chris Hayward)
Hook Norton, Cotswolds, Oxfordshire, V.K., in juni 2022. (Met dank aan Chris Hayward)
Rye, East Sussex, V.K., in mei 2021. (Met dank aan Chris Hayward)
Snowshill, Cotswolds, Gloucestershire, V.K., foto genomen in oktober 2022.

Gepubliceerd door The Epoch Times (7 november 2022): PHOTOS: Man Travels UK Cataloging Fairytale Cottages at the Magical Hours of Dawn and Dusk

 

Hoe u ons kunt helpen om u op de hoogte te blijven houden

Epoch Times is een onafhankelijke nieuwsorganisatie die niet beïnvloed wordt door een regering, bedrijf of politieke partij. Vanaf de oprichting is Epoch Times geconfronteerd met pogingen om de waarheid te onderdrukken – vooral door de Chinese Communistische Partij. Maar we zullen niet buigen. De Nederlandstalige editie van Epoch Times biedt op dit moment geen betalende abonnementen aan en aanvaardt op dit moment geen donaties. U kan echter wel bijdragen aan de verdere groei van onze publicatie door onze artikelen te liken en te her-posten op sociale media en door uw familie, vrienden en collega’s over Epoch Times te vertellen. Deze dingen zijn echt waardevol voor ons.