Saturday, 25 May 2024
Mensen verzamelen zich rond de lichamen van Palestijnen die zijn gedood bij een explosie in het Ahli Arab ziekenhuis in centraal Gaza nadat ze zijn vervoerd naar het Al-Shifa ziekenhuis, op 17 oktober 2023. (Dawood Nemer/AFP via Getty Images)

Verkeerd afgevuurde raket door Palestijnse terreurgroep verantwoordelijk voor ontploffing in ziekenhuis waarbij honderden doden vielen

Een ontploffing in een ziekenhuis in Gaza, waarbij naar verluidt honderden mensen omkwamen, werd veroorzaakt door een raket die verkeerd werd afgevuurd door een Palestijnse terreurgroep, aldus het Israëlische leger.

Het Israëlische leger zei dat een enorme ontploffing die naar verluidt honderden doden veroorzaakte in een ziekenhuis in Gaza dinsdag niet werd veroorzaakt door een Israëlische luchtaanval, zoals de terreurgroep Hamas beweerde, maar door een raket die verkeerd werd afgevuurd door een andere terroristische organisatie die gelieerd is aan Hamas.

Het Hamas-gezondheidsministerie van Gaza zei dat minstens 500 mensen omkwamen bij een explosie in het al-Ahli ziekenhuis en gaf een Israëlische luchtaanval de schuld van het bloedbad en noemde het een “afschuwelijk bloedbad.”

Israëlische troepen gaven de schuld aan de Islamitische Jihad, een kleinere en nog radicalere Palestijnse organisatie dan de terreurgroep Hamas, die veel van de doelen en houdingen van Hamas deelt, waaronder een sterk anti-Israël standpunt.

Gewonde Palestijnen zitten in het al-Shifa ziekenhuis in Gaza City, na aankomst uit het al-Ahli ziekenhuis als gevolg van een explosie daar, op 17 oktober 2023. (Abed Khaled/AP Foto)

Wat is er gebeurd?

Rond 19.00 uur plaatselijke tijd werd het al-Ahli ziekenhuis in Gaza City opgeschrikt door een explosie.

Het ziekenhuis ligt in de centrale Gazastrook, waar Israël naar eigen zeggen precisieaanvallen uitvoert op de terreurgroep Hamas, nadat Hamas-agenten Israëlische gemeenschappen waren binnengevallen en honderden burgers hadden gedood.

Gruwelijke beelden van de ontploffing in het ziekenhuis werden op grote schaal uitgezonden, waarbij het gebouw in brand vloog en het ziekenhuisterrein bezaaid lag met lichamen van doden, waaronder kinderen.

Veel nieuwszenders namen het verhaal van Hamas over, namelijk dat Israëlische luchtaanvallen het bloedbad hadden veroorzaakt.

Sommige wetgevers op Capitol Hill gingen er ook op in, met Rep. Rashida Tlaib (D-Mich.), een lid van de linkse “Squad”, die op X postte dat Israël “net het ziekenhuis had gebombardeerd” en “zomaar 500 Palestijnen (dokters, kinderen, patiënten) had gedood.”

Maar toen er meer informatie aan het licht kwam, waaronder beelden vanuit de lucht die waren verzameld door een militaire drone, begon die versie van de gebeurtenissen af te brokkelen.

Media over de hele wereld waren er snel bij om de krantenkoppen van Hamas te publiceren—zonder de feiten te controleren,” zei de Israel Defense Forces (IDF) in een bericht op X.

“We weten nu dat een raket van de Islamitische Jihad die op Israël gericht was, verkeerd afging en het ziekenhuis in Gaza raakte,” voegde het eraan toe.

Het Israëlische Iron Dome luchtverdedigingssysteem vuurt om een raket te onderscheppen die wordt afgevuurd vanuit de Gazastrook, in Ashkelon, Israël, op 17 oktober 2023. (Tsafrir Abayov/AP Foto)

Op ruwe beelden die door de IDF zijn gedeeld, is te zien wat volgens de IDF een raket was die op Israël was gericht en “verkeerd afging en ontplofte om 18:59 uur—op hetzelfde moment dat een ziekenhuis in Gaza werd geraakt”.

De beelden tonen een raket die door de lucht schiet voordat hij in de lucht ontploft en brokstukken vallen, gevolgd door een explosie op de grond—en dan een inferno dat een gebouw overspoelt.

Islamitische Jihad de schuldige: IDF

Vice-admiraal Daniel Hagari, een Israëlische militaire woordvoerder, vertelde verslaggevers tijdens een persbriefing dat het Israëlische leger had vastgesteld dat er op het moment van de explosie geen Israëlische luchtmacht-, grond- of marineaanvallen in het gebied waren.

De heer Hagari zei dat radars uitgaande raketbeschietingen detecteerden op hetzelfde moment dat de ontploffing plaatsvond. Hij voegde eraan toe dat onderschepte communicatie tussen gewapende Palestijnse groepen erop wees dat de Islamitische Jihad de raketten had afgevuurd.

“Ik kan bevestigen dat een analyse van de operationele systemen van de IDF aangeeft dat een spervuur van raketten werd afgevuurd door terroristen in Gaza, die in de nabijheid van het al-Ahli ziekenhuis in Gaza passeerden op het moment dat het werd geraakt,” zei Hagari.

Hij voegde eraan toe dat uit meerdere bronnen blijkt dat de Islamitische Jihad “verantwoordelijk is voor de mislukte raketlancering” die het ziekenhuis trof.

“Ik herhaal, dit is de verantwoordelijkheid van de Islamitische Jihad,” zei Hagari.

De IDF deelde een beeld dat naar eigen zeggen door radar was genomen en waarop de baan te zien is van raketten die vanuit Gaza op Israël zouden zijn afgevuurd, met het al-Ahli ziekenhuis bijna direct in de vuurlinie.

Een grafiek gedeeld door de Israel Defence Forces (IDF) die de trajecten toont van raketaanvallen vanuit Gaza op Israël, met de locatie van het al-Ahli ziekenhuis in Gaza dat werd opgeschrikt door een explosie gezien in de directe vuurlijn, op 17 oktober 2023. (IDF)

De heer Hagari voegde eraan toe dat sinds het begin van de oorlog tussen Israël en Hamas ongeveer 450 raketten die door terroristische organisaties op Israël waren gericht, in het gebied van de Gazastrook zijn neergekomen.

Nu er meer informatie over de ontploffing bekend is geworden, zei de Israëlische premier Benjamin Netanyahu op X dat “barbaarse terroristen in Gaza degenen zijn die het ziekenhuis in Gaza hebben aangevallen, niet de IDF.”

“Degenen die onze kinderen op brute wijze hebben vermoord, vermoorden ook hun eigen kinderen,” voegde hij eraan toe.

De verlaten plek van de weekendaanval op het Supernova woestijnmuziekfestival door Hamas-terroristen bij Kibboets Reim in de Negev-woestijn in het zuiden van Israël op 10 oktober 2023. (Jack Guez/AFP via Getty Images)

Er wordt algemeen beweerd dat leden van de terreurgroep Hamas, die kinderen doodden onder de ongeveer 1400 slachtoffers van hun brutale aanval op Israëlische gemeenschappen op 7 oktober, inwoners van Gaza gebruiken als menselijk schild.

Hamas-terroristen voerden op 7 oktober een verrassingsaanval uit, waarbij vooral burgers het doelwit werden van schokkende tactieken, waaronder verkrachtingen, verminkingen en martelingen, waaronder ook kinderen.

Volgens het Hamas-gezondheidsministerie van Gaza hebben luchtaanvallen door Israëlische troepen minstens 2.778 mensen gedood en 9.700 mensen verwond.

Sinds hun aanval op Israël hebben Hamas-operators elke dag raketten gelanceerd die gericht zijn op steden in heel Israël.

Gepubliceerd door The Epoch Times (17 oktober 2023): Rocket Misfired by Palestinian Terror Group to Blame for Hospital Blast That Killed Hundreds: IDF

Hoe u ons kunt helpen om u op de hoogte te blijven houden

Epoch Times is een onafhankelijke nieuwsorganisatie die niet beïnvloed wordt door een regering, bedrijf of politieke partij. Vanaf de oprichting is Epoch Times geconfronteerd met pogingen om de waarheid te onderdrukken – vooral door de Chinese Communistische Partij. Maar we zullen niet buigen. De Nederlandstalige editie van Epoch Times biedt op dit moment geen betalende abonnementen aan en aanvaardt op dit moment geen donaties. U kan echter wel bijdragen aan de verdere groei van onze publicatie door onze artikelen te liken en te her-posten op sociale media en door uw familie, vrienden en collega’s over Epoch Times te vertellen. Deze dingen zijn echt waardevol voor ons.