Wednesday, 12 Jun 2024
(L tot R) De Amerikaanse president Joe Biden, de Duitse bondskanselier Olaf Scholz, de Britse premier Rishi Sunak, de Japanse premier Fumio Kishida, de voorzitter van de Europese Commissie Ursula von der Leyen, de voorzitter van de Europese Raad Charles Michel, de Franse president Emmanuel Macron, de Italiaanse premier Giorgia Meloni en de Canadese premier Justin Trudeau nemen deel aan een werklunchsessie als onderdeel van de G7-leiders-top in Hiroshima op 19 mei 2023. (Ludovic Marin/AFP via Getty Images)

G7-top dringt aan op een ‘ont-Chinaïsering’ van de globale toeleveringsketen

De financiële leiders van de Groep van Zeven (G7) hebben onlangs toegezegd de diversificatie van de mondiale toeleveringsketen te vergroten. Een deskundige omschreef de stap als “ont-Chinaïsering”.

De bijeenkomst van de ministers van Financiën van de G7 in Niigata, Japan, eindigde op 13 mei en legde de basis voor de top van G7-leiders in Hiroshima van 19 tot 21 mei.

Volgens een bericht van Reuters zullen de G7-leiders hun bezorgdheid over het gebruik door China van “economische dwang” bij hun buitenlandse transacties bespreken als onderdeel van hun gezamenlijke verklaring op de komende G7-top, waarbij zij zich beroepen op een niet nader genoemde Amerikaanse ambtenaar.

De verklaring zal naar verluidt “een specifiek deel over China” bevatten waarin een reeks punten van zorg worden opgesomd.

Als centraal onderdeel van het algemene communiqué van de top zal de verklaring naar verwachting ook vergezeld gaan van een breder schriftelijk voorstel over hoe de zeven geavanceerde economieën zullen samenwerken om “economische dwang” van welk land dan ook tegen te gaan, aldus het verslag.

De G7 bestaat uit de Verenigde Staten, Japan, Duitsland, het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, Italië en Canada. Daarnaast is de Europese Unie een niet in de lijst opgenomen lid.

De Britse premier Rishi Sunak ontmoet de Japanse premier Fumio Kishida tijdens hun bilaterale ontmoeting in Hiroshima voorafgaand aan de G7 top op 18 mei 2023, in Hiroshima, Japan. (Stefan Rousseau/WPA Pool/Getty Images)

De G7-landen, die goed zijn voor een derde van de economische activiteit in de wereld, hebben nauwe economische en handelsbetrekkingen met China.

China is ‘s werelds grootste exporteur en een belangrijke markt voor veel bedrijven uit de G7-landen.

RISE—Resilient and Inclusive Supply-chain Enhancement

Tijdens de bijeenkomst van de ministers van Financiën van de G7 zijn de landen overeengekomen om uiterlijk eind 2023 een nieuwe regeling in te voeren om de mondiale toeleveringsketens te diversifiëren.

De regeling, RISE genaamd—Resilient and Inclusive Supply-chain Enhancement—zou steun bieden aan landen met een laag en gemiddeld inkomen, zodat zij een belangrijkere rol kunnen spelen in de toeleveringsketen van energiegerelateerde producten.

Het doel is de landen op veel strategische gebieden minder afhankelijk te maken van China, bijvoorbeeld door hen in staat te stellen mineralen te raffineren en te verwerken en onderdelen lokaal te vervaardigen.

“Diversificatie van de toeleveringsketens kan bijdragen tot het waarborgen van de energiezekerheid en kan ons helpen de macro-economische stabiliteit te handhaven”, aldus een door Reuters ingezien definitief ontwerp van hun communiqué.

Er werd benadrukt dat de G7 ervoor zal zorgen dat buitenlandse investeringen in kritieke infrastructuur de economische soevereiniteit van de gastlanden niet ondermijnen, aldus het verslag.

Als roulerend voorzitter van de G7 dit jaar heeft Japan ook niet-G7-landen, waaronder Zuid-Korea, India en Brazilië, uitgenodigd om de uitgebreide bijeenkomst over de toeleveringsketen bij te wonen.

De Amerikaanse minister van Financiën Janet Yellen (2e R) en de Japanse minister van Financiën Shunichi Suzuki (2e L) houden hun vergadering tijdens de bijeenkomst van de ministers van Financiën en de presidenten van de centrale banken van de G7 in de Toki Messe in Niigata op 13 mei 2023. (Kazuhiro Nogi/AFP via Getty Images)

Shi Shan, een Chinadeskundige en commentator voor actuele zaken, sprak met The Epoch Times over wat deze toenemende nadruk op diversificatie van de toeleveringsketen tot gevolg zal hebben.

“Deze bijeenkomst van de G7 is een belangrijke verandering in de structuur van de wereldeconomie,” zei Shi op 14 mei. “Deze verandering bepaalt nieuwe regels voor de richting van de wereldeconomie voor ten minste de komende 30 jaar, en de impact ervan zal aanzienlijk zijn,” zei hij.

“Deze verandering in de wereldwijde toeleveringsketen is natuurlijk de ont-Chinaïsering.”

Volgens Shi omvat de discussie rond de herstructurering van de wereldwijde toeleveringsketens ditmaal zowel ontwikkelde landen als ontwikkelingslanden en opkomende economieën.

“Dit gaat een grote impact hebben op de komende decennia, en China moet erbuiten blijven,” zei hij.

“Het kernthema van de G7-bijeenkomst is niet om China uit te sluiten, maar om te bereiken dat belangrijke technologieën en grondstoffen voor belangrijke producten uit China worden gehaald.”

Volgens Shi omvat deze herstructurering van de toeleveringsketen twee belangrijke elementen : de monopolisering van China op het gebied van kritieke grondstoffen verminderen; voorkomen dat hoogtechnologische en precisiefabricage, met inbegrip van mechanische en chemische precisiefabricage, in China wordt ondergebracht.

“Met andere woorden, China kan blijven deelnemen aan de wereldwijde toeleveringsketen, maar [onder de nieuwe G7-regeling] kan het alleen de middelste en onderste regionen van producten produceren, zoals low-tech en gewone consumptiegoederen,” zei Shi.

“De nieuwste technologieën, zoals hoogwaardige halfgeleiders, zullen binnenkort buiten het bereik van China liggen.”

Middeninkomensval

Shi zei dat de nieuwe G7-regeling China verhindert zijn economie om te vormen en zijn industrieën in de toekomst te verbeteren, waardoor een “middeninkomensval” voor de natie ontstaat.

“In dit stadium hebben [China’s] arbeidskrachten, hulpbronnen, land en de markt voor goedkope grondstoffen hun hoogtepunt bereikt. Als zijn economie wil blijven groeien, moet het zijn industrieën upgraden, wat high-tech en precisie-industrie betekent. Het besluit van de G7 om de industriële keten te herstructureren heeft deze weg in wezen geblokkeerd.”

Shi voegde eraan toe dat Beijing de afgelopen jaren heeft geleerd dat het niet langer technologie van de Verenigde Staten kan krijgen, dus wendde het zich tot landen als Duitsland, Frankrijk en Japan. Maar nu heeft Japan zich volledig achter de VS geschaard en blijven alleen Frankrijk en Duitsland over.

“Maar als de Europese Unie instemt met dit algemene plan, zal de CCP (Chinese Communistische Partij) nu voor een groot probleem komen te staan.”

Sean Tseng heeft bijgedragen aan dit verslag

Gepubliceerd door The Epoch Times (19 mei 2023): G-7 Summit to Push for Global Supply Chain ‘De-Chinaization,’ Expert Says

Hoe u ons kunt helpen om u op de hoogte te blijven houden

Epoch Times is een onafhankelijke nieuwsorganisatie die niet beïnvloed wordt door een regering, bedrijf of politieke partij. Vanaf de oprichting is Epoch Times geconfronteerd met pogingen om de waarheid te onderdrukken – vooral door de Chinese Communistische Partij. Maar we zullen niet buigen. De Nederlandstalige editie van Epoch Times biedt op dit moment geen betalende abonnementen aan en aanvaardt op dit moment geen donaties. U kan echter wel bijdragen aan de verdere groei van onze publicatie door onze artikelen te liken en te her-posten op sociale media en door uw familie, vrienden en collega’s over Epoch Times te vertellen. Deze dingen zijn echt waardevol voor ons.