Thursday, 20 Jun 2024
Een vaccinflesje geplaatst op een Europees paspoort in Parijs, op 3 maart 2021. (Joel Saget/AFP via Getty Images)

G20 pleit voor WHO-gestandaardiseerd globaal vaccinatiepaspoort en ‘digitaal gezondheids’-identificatiestelsel

De leiders van de Groep van 20 (G20) hebben een gezamenlijke verklaring afgelegd ter bevordering van een wereldwijde standaard voor het bewijs van vaccinatie voor internationale reizen en pleiten zelfs voor de oprichting van “wereldwijde digitale gezondheidsnetwerken” die voortbouwen op bestaande regelingen gebaseerd op de digitale COVID-19-vaccinatiecertificaten.

Deze gezamenlijke verklaring volgde op de afsluiting van de G20-top in Bali, Indonesië, waar de leiders de mondiale uitdagingen en de daarop gecoördineerde beleidsstrategie besproken hebben, met inbegrip van toekomstige pandemieën.

“Wij erkennen het belang van gedeelde technische standaarden en verificatiemethoden, in het kader van de IGR (2005), om zonder problemen internationaal reizen en interoperabiliteit te vergemakkelijken en digitale alsook niet-digitale oplossingen, waaronder bewijzen van vaccinaties, te erkennen,” aldus de gezamenlijke verklaring van de G20.

De Internationale Gezondheidsregeling (2005) is een instrument van internationaal recht dat is ontwikkeld onder toezicht van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) en dat een wereldwijd kader biedt om te reageren op de internationale verspreiding van ziekten.

De door de WHO gesteunde standaard, die in 2007 in werking is getreden, verplichtte landen om de capaciteit voor toezichtcontroles bij grensovergangen te versterken en voerde een reeks gezondheidsdocumenten in, waaronder internationale vaccinatiecertificaten.

De G20-leiders erkenden niet alleen het nut van het IGR-kader, maar zeiden ook dat zij ook hun steun gaven voor de lopende “internationale dialoog en samenwerking over de oprichting van betrouwbare wereldwijde digitale gezondheidsnetwerken die beschouwd worden als inspanningen om de preventie en de reactie op toekomstige pandemieën krachtiger te maken “.

Zij voegden eraan toe dat deze wereldwijde digitale gezondheidsnetwerken “moeten voortbouwen op het succes van de bestaande standaarden en digitale COVID-19-certificaten”.

COVID-19-vaccinatiepaspoorten en andere diverse vormen van digitale identiteitssystemen zijn bekritiseerd geweest als een inbreuk op de privacy en als een mogelijkheid voor regeringen en bedrijven om mensen bepaalde handelingen of gedrag op te leggen door bijvoorbeeld de toegang tot infrastructuur of diensten te ontzeggen.

‘Gaan we met zijn allen een digitaal gezondheidscertificaat nemen?’

De gezamenlijke verklaring is er gekomen op basis van aanbevelingen van de Indonesische minister van Volksgezondheid Budi Gunadi Sadikin, die hij meedeelde tijdens een bijeenkomst van de Business 20 (B20) in de aanloop naar de G20-top.

“Laten we een digitaal gezondheidscertificaat invoeren dat door de WHO wordt erkend – als je gevaccineerd of getest bent zoals het moet – pas dan kun je je verplaatsen,” zei hij tijdens een forum op 14 november.

Sadikin voegde eraan toe dat het voordeel van een wereldwijd WHO-gestandaardiseerd vaccinpaspoort het internationale reizen zou kunnen vergemakkelijken.

“Dus voor de volgende pandemie, in plaats van de beweging van de mensen 100 procent te stoppen, wat de economie wereldwijd tot stilstand heeft gebracht, kan er nog steeds gezorgd worden voor enige verplaatsing van de mensen,” voegde hij eraan toe.

Sadikin voegde eraan toe dat de G20-landen hebben ingestemd met een dergelijk wereldwijd digitaal gezondheidscertificaat en dat het idee nu is om het in te voeren als een herziening van het IGR-kader tijdens de volgende Wereldgezondheidsvergadering, die gepland staat in mei 2023 in Genève, Zwitserland.

In een document van 132 pagina’s dat een reeks aanbevelingen voor de G20 bevat, drong de B20 aan op de grootschalige invoering van digitale documentatie van COVID-19-certificaten die deel zouden uitmaken van een “op technologie gebaseerde ‘altijd beschikbare’ wereldwijde gezondheidsinfrastructuur.”

Het World Economic Forum (WEF) zei in een rapport van februari 2022 (pdf) dat vaccinatiepaspoorten dienen als een vorm van digitale identiteit.

In een eerder rapport (pdf) zei het WEF dat “digitale identiteit bepaalt tot welke producten, diensten en informatie we toegang hebben – of omgekeerd, tot welk van deze zaken ons de toegang wordt ontzegd.”

‘Een Digitale Goelag’

Journalist Nick Corbishley, die schrijft over economische en politieke trends in Europa en Latijns-Amerika, heeft gewaarschuwd dat vaccinatiepaspoorten kunnen leiden tot de invoering van een wereldwijd digitaal identiteitsstelsel dat de privacy en de vrijheid in de hele wereld zal bedreigen.

“Het is net als een checkpointmaatschappij. Waar je ook heen wilt, je moet je mobiele telefoon laten zien, je identiteit … zelfs al is het maar om een supermarkt binnen te gaan of een winkel binnen te gaan,” vertelde hij het programma “Crossroads” van EpochTV.

Corbishley beschreef de negatieve aspecten van een wereldwijd digitaal identificatiesysteem als een soort “digitale goelag” waarin mensen “effectief uit de samenleving kunnen worden verbannen”.

“Dat is een angstaanjagende toekomstvisie,” zei hij.

Gepubliceerd door The Epoch Times (17 november 2022): G20 Promotes WHO-Standardized Global Vaccine Passport and ‘Digital Health’ Identity Scheme

Hoe u ons kunt helpen om u op de hoogte te blijven houden

Epoch Times is een onafhankelijke nieuwsorganisatie die niet beïnvloed wordt door een regering, bedrijf of politieke partij. Vanaf de oprichting is Epoch Times geconfronteerd met pogingen om de waarheid te onderdrukken – vooral door de Chinese Communistische Partij. Maar we zullen niet buigen. De Nederlandstalige editie van Epoch Times biedt op dit moment geen betalende abonnementen aan en aanvaardt op dit moment geen donaties. U kan echter wel bijdragen aan de verdere groei van onze publicatie door onze artikelen te liken en te her-posten op sociale media en door uw familie, vrienden en collega’s over Epoch Times te vertellen. Deze dingen zijn echt waardevol voor ons.