Thursday, 18 Jul 2024
Paus Franciscus poseert met de staatshoofden en delegatieleiders van de G7-landen en met Charles Michel, voorzitter van de Europese Raad, en Ursula von der Leyen, voorzitter van de Europese Commissie, voor een familiefoto op dag twee van de 50e G7-top in Borgo Egnazia in Fasano, Italië, op 14 juni 2024. (Christopher Furlong/Getty Images)

G7-top eindigt met vastberaden houding tegenover China, terwijl kwestie rond abortus spanningen oproept

De G7-leiders spraken hun 'diepe bezorgdheid' uit over de steun van Peking aan de militair-industriële basis van Rusland.

De G7-top werd op 15 juni afgesloten in Bari, Italië. De eensgezinde besluiten en acties van de zeven rijke democratieën benadrukten hun vastberaden houding ten opzichte van China en Rusland.

Terwijl ze verschillende mondiale uitdagingen aanpakten, stuitten de leiders op veel wrijving over een controversiële kwestie: hoe abortus te behandelen in hun communiqué, dat geldt als slotverklaring van de top.

De leiders van de G7 kwamen op 13 juni samen in de Zuid-Italiaanse badplaats Borgo Egnazia voor hun 50e topontmoeting.

Het communiqué dat dit jaar werd uitgegeven, betekende een opmerkelijke verschuiving ten opzichte van de verklaringen van voorgaande jaren en weerspiegelde een assertievere houding ten opzichte van China.

De G7-leiders spraken hun “diepe bezorgdheid” uit over de steun van Peking aan de militair-industriële basis van Rusland en drongen er bij China op aan om te stoppen met de overdracht van goederen voor tweeërlei gebruik, zoals wapenonderdelen en uitrusting, die door de Russische industrie worden gebruikt.

G7-leiders beloofden “maatregelen te blijven nemen tegen actoren in China” die de oorlogsmachine van Rusland aanzienlijk helpen, inclusief banken en andere entiteiten.

Het communiqué toonde aan dat de Europese landen eindelijk bereid zijn om zich aan te sluiten bij het al lang bestaande Amerikaanse standpunt over China, ondanks hun grote economische afhankelijkheid van het communistische land. Dit omvat een belofte om de overcapaciteit in de Chinese industrie aan te pakken, die de innovatie in Westerse landen verstikt.

“We zullen doorgaan met het nemen van maatregelen om onze werknemers en bedrijven te beschermen tegen oneerlijke praktijken, zolang dat nodig is,” zeiden de leiders.

Toen hen werd gevraagd naar de reden voor deze verschuiving in het Chinese beleid, vertelde een hoge regeringsfunctionaris aan verslaggevers dat de G7-leiders nu een beter begrip hebben van de ambitie van het Chinese hoofd Xi Jinping om “de dominantie van China te herstellen”, met name in de Indo-Pacifische regio en mogelijk daarbuiten.

Overwinning van Biden

Toen de G7-leiders voor het eerst bijeenkwamen, was hun belangrijkste doel overeenstemming te bereiken over een plan om bevroren Russische tegoeden te gebruiken om leningen te verstrekken aan Oekraïne, een onderwerp dat veel media-aandacht kreeg. Voorafgaand aan de top probeerden Amerikaanse functionarissen de verwachtingen om mogelijke teleurstellingen te voorkomen te temperen.

Op de openingsdag van de top vertelde de nationale veiligheidsadviseur Jake Sullivan aan verslaggevers dat de Verenigde Staten veel energie en moeite in het plan hadden gestoken.

Nadat de leiders verklaarden dat ze eindelijk een akkoord hadden bereikt over de bevroren Russische tegoeden, maakte president Biden van de gelegenheid gebruik om een boodschap te sturen naar de Russische president Vladimir Poetin: “Hij kan ons niet tegenhouden; hij kan ons niet verdelen.”

Zijn opmerkingen werden gemaakt tijdens een gezamenlijke persconferentie op 13 juni met zijn Oekraïense tegenhanger Volodymyr Zelenskyy.

Met deze deal, waarvan de technische details nog worden uitgewerkt, heeft president Biden ook de kans gehad om een boodschap te sturen naar de Amerikaanse belastingbetalers, die huiverig zijn om miljarden dollars naar Oekraïne te sturen. Volgens Amerikaanse functionarissen laat de G7 Rusland betalen voor de oorlog in Oekraïne, in plaats van de [Amerikaanse] belastingbetalers.

President Biden kwam echter met lege handen aan op de top en bood geen positief nieuws over het vredesplan voor Gaza. Hij informeerde de G7-leiders over de lopende onderhandelingen tijdens de top. Ondertussen vernam hij dat Hamas een door Amerika gesteund voorstel had verworpen.

Toen verslaggevers hem op 13 juni vroegen of er snel een vredesakkoord voor Gaza zou komen, zei president Biden: “Nee”, en voegde eraan toe: “Ik heb de hoop niet opgegeven.”

Tijdens de top waren de media getuige van de stemmingswisseling van president Biden toen hij kritiek uitte op een verslaggever die een vraag stelde over Gaza tijdens de persconferentie met de Oekraïense president.

“Ik zou willen dat jullie je een beetje aan de regels houden. Ik ben hier om te praten over een kritieke situatie in Oekraïne,” zei hij tegen de verslaggevers en vroeg hen om hun vragen over Gaza voor later te bewaren.

In de slotverklaring van de top spraken de leiders hun eensgezinde steun uit voor een onmiddellijk staakt-het-vuren in Gaza, de vrijlating van alle gijzelaars en een weg naar een tweestatenoplossing.

Controverse over abortus

Ondanks het feit dat de top blijk gaf van eensgezindheid bij het aanpakken van talrijke mondiale crisissituaties, heeft één kwestie die eensgezindheid gebroken: abortus.

Diplomatieke bronnen lekten naar de media dat de Italiaanse premier Giorgia Meloni, de gastheer van de top, had geprobeerd om elke vermelding van abortus uit de slotverklaring van de top te verwijderen.

President Biden maakte naar verluidt bezwaar tegen de pogingen van mevrouw Meloni en eiste een duidelijke verwijzing naar “reproductieve rechten”, op zijn minst in overeenstemming met het communiqué van vorig jaar.

De spanning kwam aan het licht tijdens een persconferentie op 13 juni, toen de Franse president Emmanuel Macron, die een zware nederlaag had geleden in de recente EU-verkiezingen, de Italiaanse regering bekritiseerde voor het niet beschermen van het recht van vrouwen op abortus.

In reactie hierop beschuldigde mevrouw Meloni de Franse president ervan het G7-forum te gebruiken als verkiezingscampagne om politieke punten te scoren zonder zijn naam te noemen.

De gespannen relatie tussen de Franse en Italiaanse leiders werd duidelijk tijdens hun handdrukken op de top, waarbij een video van een confrontatie al snel viraal ging.

De leider van Italië slaagde erin om de vermelding van “toegang tot veilige en legale abortus” uit de slotverklaring te schrappen, wat haar sterke invloed als gastheer aantoont.

Op de vraag of president Biden tevreden was met de taal die in de slotverklaring stond, zei de ambtenaar dat de president volledig achter de taal staat.

Gepubliceerd door The Epoch Times (15 juni 2024): G7 Summit Ends With Firm Stance on China, While Abortion Issue Sparks Tension

Hoe u ons kunt helpen om u op de hoogte te blijven houden

Epoch Times is een onafhankelijke nieuwsorganisatie die niet beïnvloed wordt door een regering, bedrijf of politieke partij. Vanaf de oprichting is Epoch Times geconfronteerd met pogingen om de waarheid te onderdrukken – vooral door de Chinese Communistische Partij. Maar we zullen niet buigen. De Nederlandstalige editie van Epoch Times biedt op dit moment geen betalende abonnementen aan en aanvaardt op dit moment geen donaties. U kan echter wel bijdragen aan de verdere groei van onze publicatie door onze artikelen te liken en te her-posten op sociale media en door uw familie, vrienden en collega’s over Epoch Times te vertellen. Deze dingen zijn echt waardevol voor ons.