Sunday, 23 Jun 2024
President Joe Biden spreekt tijdens een kabinetsvergadering in het Witte Huis in Washington op 5 januari 2023. (Drew Angerer/Getty Images)

Geclassificeerde documenten gevonden in het Penn Biden Centrum: Advocaat van de president

In een instelling waar president Joe Biden voor zijn ambtsaanvaarding werkte, zijn volgens een advocaat van de president documenten met geheime markeringen gevonden.

De geheime documenten werden ontdekt in een afgesloten kast in het Penn Biden Center, vertelde Richard Sauber, de advocaat, in een verklaring aan persbureaus.

De documenten werden volgens Sauber ontdekt op 2 november 2022, dagen voor de tussentijdse verkiezingen. Sauber maakte de vondst pas op 9 januari 2023 bekend.

Advocaten van het Witte Huis waarschuwden de National Archives and Records Administration (NARA) op de dag van de ontdekking en NARA nam de volgende ochtend bezit van het materiaal, aldus Sauber.

Het Penn Biden Center is een verzameling kantoren in Washington. Het maakt deel uit van de Universiteit van Pennsylvania. Biden werkte in het centrum na het aantreden van de Trump-administratie totdat Biden campagne ging voeren voor de verkiezingen van 2020.

De FBI en NARA gaven geen commentaar. Het Penn Biden Center en het Witte Huis reageerden niet op verzoeken om commentaar. Een geautomatiseerd bericht van het nummer dat het ministerie van Justitie vermeldt voor vragen aan de media leidde verslaggevers om e-mails in te dienen, en een e-mail werd niet teruggestuurd.

Biden negeerde een verslaggever die naar de documenten vroeg toen hij maandag in Mexico City was.

Sauber zei dat de geheime documenten werden ontdekt door advocaten voor Biden en niet het onderwerp waren van een verzoek of onderzoek door het NARA.

“Sinds die ontdekking hebben de persoonlijke advocaten van de president samengewerkt met de archieven en het ministerie van Justitie in een proces om ervoor te zorgen dat alle documenten van de Obama-Biden administratie op passende wijze in het bezit zijn van de archieven,” zei hij.

In het huis van voormalig president Donald Trump in Mar-a-Lago werd materiaal met geclassificeerde markeringen gevonden, waardoor FBI-agenten in de herfst van 2022 een huiszoekingsbevel uitvoerden.

Amerikaanse advocaten hebben gezegd dat zij geloven dat Trump meerdere wetten heeft overtreden, waaronder één die de omgang met defensiemateriaal regelt.

Trump heeft gezegd dat hij het materiaal heeft gedeclassificeerd voordat hij zijn ambt verliet.

Trump is nog niet aangeklaagd.

Advocaat-generaal Merrick Garland, een Biden-benoemde, heeft Jack Smith een speciale raadsman aangesteld om het onderzoek over te nemen. Smith houdt ook toezicht op het onderzoek naar onwettige inmenging in de machtsoverdracht na de verkiezingen van 2020 of de certificering van de Electoral College stemming, die plaatsvond nadat deze werd onderbroken toen relschoppers het Amerikaanse Capitool binnendrongen.

Biden heeft Trump bekritiseerd voor het bewaren van dossiers met geclassificeerde markeringen.

“Hoe kan dat gebeuren? Hoe kan iemand zo onverantwoordelijk zijn … totaal onverantwoordelijk,” zei Biden in een “60 Minutes” interview kort na de inval van de FBI.

Rep. James Comer (R-Ky.) spreekt tijdens een hoorzitting van de House Committee on Oversight and Reform over vuurwapengeweld in Washington op 8 juni 2022. (Andrew Harnik-Pool/Getty Images)

‘Verwacht dezelfde behandeling’

Rep. James Comer (R-Ky.), voorzitter van de House Oversight Committee, wees op de opmerkingen.

“Onder de regering Biden hebben het Ministerie van Justitie en de Nationale Archieven van de naleving van de Presidential Records Act een topprioriteit gemaakt,” zei Comer in een verklaring. “We verwachten dezelfde behandeling voor president Biden.”

“Biden heeft geclassificeerde documenten gestolen en opgeslagen in zijn denktank toen hij VP was. De VP heeft niet de bevoegdheid om geheime documenten te declassificeren,” voegde Rep. Andy Biggs (R-Ariz.) toe.

De Republikeinen hebben een meerderheid in het Huis na succesvolle tussentijdse verkiezingen. Dat betekent dat de partij de mogelijkheid heeft om te dagvaarden en andere bevoegdheden heeft die alleen de meerderheid heeft.

Comers en andere top Republikeinen hebben al gezworen Biden en zijn familieleden, waaronder zijn zoon Hunter Biden, te onderzoeken op zaken als zakelijke deals die werden gesloten toen Biden vicepresident was.

Rep. Jamie Raskin (D-Md.), de hoogste Democraat in de House Oversight Committee, zei in een verklaring dat de advocaten van Biden “onmiddellijke en juiste actie lijken te hebben ondernomen om de National Archives op de hoogte te stellen van hun ontdekking van een klein handvol geheime documenten, zodat deze konden worden teruggegeven aan de federale overheid. ”

“Ik heb er vertrouwen in dat de procureur-generaal de juiste stappen heeft genomen om de omstandigheden rond het bezit en de ontdekking van deze documenten zorgvuldig te bekijken en een onpartijdige beslissing te nemen over eventuele verdere actie,” voegde hij eraan toe.

Trump deelde een nieuwsbericht over de ontdekking van de documenten op zijn Truth Social platform.

“Wanneer gaat de FBI een inval doen in de vele woningen van Joe Biden, misschien zelfs in het Witte Huis? Deze documenten waren zeker niet gedeclassificeerd,” schreef Trump.

Biden werd in 2017 hoogleraar aan de Universiteit van Pennsylvania en “leidde” het Penn Biden Center, volgens een webpagina van de universiteit. Biden had ook een kantoor op de campus van de universiteit in Philadelphia.

Biden kreeg van 2017 tot 2019 meer dan 900.000 dollar betaald door de universiteit, waaronder 405.368 dollar in 2018, volgens financiële onthullingen die de president heeft vrijgegeven. Biden is momenteel op onbetaald verlof, dat hij begon toen hij aankondigde dat hij zich kandidaat stelde voor het presidentschap in april 2019.

Biden ontving eerder een eredoctoraat van de school, en drie familieleden, waaronder zijn dochter Ashley Biden, zijn afgestudeerd aan de universiteit. Biden heeft een huis in Delaware en bezoekt de school regelmatig.

Biden vertelde verslaggevers in augustus 2022 dat hij geheime documenten veilig bewaart.

“Ik heb in mijn huis een afgesloten ruimte die volledig beveiligd is. Ik neem de [presidentiële briefing] van vandaag mee naar huis. Het is afgesloten. Ik heb een militair bij me. Ik lees het, sluit het weer af en geef het aan de militairen,” zei hij.

Op de vraag of een president geheime documenten mee naar huis moet nemen, zei Biden: “Het hangt af van het document, en het hangt af van hoe veilig de kamer is.”

Gepubliceerd door The Epoch Times (9 januari 2023): Classified Documents Found at Penn Biden Center: President’s Lawyer

Hoe u ons kunt helpen om u op de hoogte te blijven houden

Epoch Times is een onafhankelijke nieuwsorganisatie die niet beïnvloed wordt door een regering, bedrijf of politieke partij. Vanaf de oprichting is Epoch Times geconfronteerd met pogingen om de waarheid te onderdrukken – vooral door de Chinese Communistische Partij. Maar we zullen niet buigen. De Nederlandstalige editie van Epoch Times biedt op dit moment geen betalende abonnementen aan en aanvaardt op dit moment geen donaties. U kan echter wel bijdragen aan de verdere groei van onze publicatie door onze artikelen te liken en te her-posten op sociale media en door uw familie, vrienden en collega’s over Epoch Times te vertellen. Deze dingen zijn echt waardevol voor ons.