Wednesday, 12 Jun 2024
De Franse president Emmanuel Macron (L) en de Chinese leider Xi Jinping nemen deel aan een bijeenkomst van de Frans-Chinese ondernemers in Peking op 6 april 2023. (Foto door Ludovic Marin/Pool/AFP via Getty Images)

Geen ‘middenweg’ mogelijk voor EU, waarschuwen deskundigen, tijdens ontmoeting tussen Macron en Xi in Peking

De Franse president Emmanuel Macron brengt een bezoek aan Peking in een poging om de economische samenwerking met het Chinese communistische regime te verbeteren – en om China’s hulp te vragen bij het deëscaleren van de oorlog tussen Rusland en Oekraïne.

Waarnemers hebben erop gewezen dat Macrons streven naar samenwerking met de regerende Chinese Communistische Partij (CCP) enigszins idealistisch is. Macron heeft consequent geprobeerd de “middenweg” te bewandelen – die doorgaans afwijkt van de koers van de Verenigde Staten. Maar de haalbaarheid hiervan wordt steeds meer in vraag gesteld, gezien de steeds grimmiger wordende relatie tussen de VS en China.

Het persbericht van het Xinhua News Agency – de officiële spreekbuis van de CCP – over de ontmoeting tussen Macron en CCP-leider Xi Jinping was met iets meer dan 300 woorden relatief kort. Het citeerde Xi die zei dat “de internationale situatie gecompliceerd is”, dat China en Frankrijk een “hoogwaardige strategische communicatie” hebben en dat beide landen voorstander zijn van “de democratisering van de internationale betrekkingen”.

De Franse president Emmanuel Macron houdt een toespraak op 5 april 2023, tijdens een meeting met leden van de Franse gemeenschap in Peking. (Thibault Camus/AP Photo)

Volgens internationale media zei Macron tegen Xi tijdens hun ontmoeting: “Ik weet dat ik op u kan rekenen om Rusland weer bij zinnen te brengen en iedereen weer aan de onderhandelingstafel te krijgen.”

Rusland sloot echter onmiddellijk uit dat de CCP zou bemiddelen om de oorlog in Oekraïne te stoppen. Gevraagd naar de opmerkingen van Macron, zei de Russische presidentiële perschef Dmitry Peskov: “Natuurlijk heeft China een zeer doeltreffend en indrukwekkend potentieel voor bemiddeling. Maar in het geval van Oekraïne is de situatie nog steeds complex, en er zijn nog geen vooruitzichten op een vreedzame regeling.”

Sun Guoxiang, universitair hoofddocent aan de afdeling Internationale Zaken en Ondernemerschap van de Nanhua Universiteit in Taiwan, zei op 6 april tegen The Epoch Times dat “sommige politici in de landen van de Europese Unie inderdaad idealistisch zijn en hopen dat de CCP een verantwoordelijke speler kan worden, die een zogenaamde bemiddelende rol speelt.”

Feng Chongyi, een professor aan de University of Technology Sydney en een deskundige op vlak van China, zei op 6 april tegen The Epoch Times dat Xi Jinping en Poetin niet naar Macron zullen luisteren, maar dat “ze zullen handelen volgens de politieke logica van de dictators die ze zijn.”

EU-president Ursula von der Leyen is samen met Macron naar Peking gevlogen. Na de ontmoeting tussen Xi en Macron nam von der Leyen deel aan de gesprekken, die gericht waren op de de-escalatie van de Russisch-Oekraïense oorlog.

Voorzitter van de Europese Commissie Ursula von der Leyen tijdens een nieuwsconferentie na een virtuele top met de Chinese leider Xi Jinping in Brussel, België, op 14 september 2020. (Yves Herman/Pool/AFP via Getty Images)

In een toespraak vorige week waarschuwde von der Leyen Peking voor directe steun aan Rusland in de oorlog in Oekraïne, terwijl ze tegelijkertijd de mogelijkheid van een “ontkoppeling” van de EU en China uitsloot.

Geen “middenweg”

Sun Guoxiang vertelde The Epoch Times dat de poging van de EU en Macron om een “middenweg” te creëren ongelooflijk moeilijk zal zijn, “omdat de geopolitieke concurrentie tussen de Verenigde Staten en China met de dag toeneemt, en het voor Europa steeds moeilijker wordt om de rol van onafhankelijke speler te spelen.”

Feng zei dat Frankrijk de leidende rol speelt voor de NAVO in Europa, en daarom altijd heeft geprobeerd tegenwicht te bieden aan de invloed van de Verenigde Staten. In 2018 suggereerde Macron zelfs dat de Europese NAVO-strijdkrachten voor hun veiligheid niet op de Verenigde Staten konden vertrouwen. “Macron heeft altijd een zekere afstand met de Verenigde Staten willen bewaren en de status van Frankrijk willen benadrukken. Hij gaat dus naar Peking om op dezelfde voet verder te gaan,” zei Feng.

Sun meent dat de huidige situatie anders is dan de periode van de Koude Oorlog, waarin de wereldmarkten bijna volledig van elkaar gescheiden konden worden. Hij zei dat Macrons reis ook bedoeld is om diepere economische uitwisselingen met China aan te gaan. “De CCP gebruikt echter ook de economie en de handel om Europa te scheiden van de Verenigde Staten, en om de relatie tussen de oude EU-lidstaten en de nieuwe EU-lidstaten in Europa te verdelen, door middel van economische verleiding, zoals het aanleggen van infrastructuur, enz.

“De strategie van de CCP is dus heel duidelijk, en zij zal andere internationale instellingen blijven verdelen,” zei hij.

“Vanwege China’s verdeel-en-heersstrategie zal de EU nog meer moeten laten zien dat zij met één stem kan spreken tegen China’s acties.”

Ning Haizhong en Luo Ya hebben bijgedragen aan dit verslag.

Gepubliceerd door The Epoch Times (7 april 2023): No ‘Third Way’ for EU, Experts Warn, as Macron Meets Xi in Beijing

Hoe u ons kunt helpen om u op de hoogte te blijven houden

Epoch Times is een onafhankelijke nieuwsorganisatie die niet beïnvloed wordt door een regering, bedrijf of politieke partij. Vanaf de oprichting is Epoch Times geconfronteerd met pogingen om de waarheid te onderdrukken – vooral door de Chinese Communistische Partij. Maar we zullen niet buigen. De Nederlandstalige editie van Epoch Times biedt op dit moment geen betalende abonnementen aan en aanvaardt op dit moment geen donaties. U kan echter wel bijdragen aan de verdere groei van onze publicatie door onze artikelen te liken en te her-posten op sociale media en door uw familie, vrienden en collega’s over Epoch Times te vertellen. Deze dingen zijn echt waardevol voor ons.