Thursday, 18 Apr 2024
Een Chinese man staat alleen voor een rij tanks op de Laan van de Eeuwige Vrede in Peking tijdens het bloedbad op het Plein van de Hemelse Vrede op 5 juni 1989. (Jeff Widener/AP Photo)

Geen resultaten in Bing voor ‘Tank Man’ door menselijke fout, zegt Microsoft

Microsoft legde vrijdag de oorzaak bij een “toevallige menselijke fout” toen zijn zoekmachine Bing gedurende een deel van de dag geen resultaten heeft opgeleverd wanneer gebruikers in de Verenigde Staten en elders de query “tank man” invoerden.

Gebruikers in de Verenigde Staten en andere landen, waaronder het Verenigd Koninkrijk, Duitsland en Singapore, meldden dat Bing het bericht “Er zijn geen resultaten voor tankman” teruggaf toen ze probeerden te zoeken op de term.

Concurrerende zoekmachine Google daarentegen gaf veel resultaten voor de afbeelding wanneer de zoekopdracht “tankman” op vrijdag werd ingevoerd.

Sommige gebruikers van sociale media maakten zich zorgen dat Bing, een van de weinige buitenlandse zoekmachines die in China beschikbaar zijn, de term mogelijk had gecensureerd op de 32e verjaardag van het Tiananmen bloedbad op 4 juni 1989,.

“Dit is te wijten aan een toevallige menselijke fout en we zijn actief bezig om dit op te lossen,” zei Microsoft in een verklaring aan nieuwszenders. Kleinere zoekmachines zoals DuckDuckGo die  een licentie hebben op resultaten van Microsoft, kregen te maken met soortgelijke problemen rond zoekopdrachten naar “tank man” en zeiden dat ze snel een oplossing verwachtten.

Enkele uren nadat het probleem werd gemeld, toonde Bing terug beelden van de iconische “tank man” voor de zoekopdracht vanaf het begin van zaterdag oostelijke tijd.

Kenneth Roth, de uitvoerend directeur van Human Rights Watch, zei op Twitter dat hij de verklaring van Microsoft moeilijk kon geloven.

“Schandalig: op de verjaardag van de moorddadige onderdrukking op het Plein van de Hemelse Vrede geeft Microsofts zoekmachine Bing plotseling geen afbeeldingen meer als je zoekt op ‘tankman’, de iconische foto. Ik heb het net geprobeerd,” schreef hij. “Moeilijk te geloven dat dit een onopzettelijke fout is.”

“Tank man” verwijst naar de iconische niet-geïdentificeerde man die staande voor een rij tanks in de buurt van het Plein van de Hemelse Vrede op 5 juni 1989 werd afgebeeld — een dag nadat de Chinese Communistische Partij (CCP) hun troepen opdracht gaf om tanks in te zetten en het vuur te openen op burgers na weken van protesten gecentreerd op het Plein van de Hemelse Vrede.

De CCP heeft nooit een volledig verslag van het geweld vrijgegeven. Een paar dagen na 4 juni 1989 maakte de CCP een dodental van ongeveer 300 bekend, waarvan de meesten soldaten waren. Rechtenorganisaties en getuigen zeggen echter dat duizenden mensen zijn omgekomen. Anonieme bronnen binnen de CCP zeggen dat er minstens 10.000 mensen zijn gedood, volgens een vrijgegeven Britse diplomatieke kabel en gedeclasseerde documenten van het Witte Huis.

Reuters meldde dat volgens een voormalige werknemer een aanzienlijk percentage van de Microsoft-werknemers die aan Bing werken, in China gevestigd zijn, waaronder sommigen die werken aan beeldherkenningssoftware.

China staat erom bekend zoekmachines die in zijn rechtsgebied opereren te dwingen hun resultaten te censureren, maar die beperkingen worden elders zelden toegepast.

Reuters heeft bijgedragen aan dit verslag.

Origineel gepubliceerd door The Epoch Times (05 juni 2021): ‘Tank Man’ Image Search Showed No Results on Bing Due to Human Error, Microsoft Says

Hoe u ons kunt helpen om u op de hoogte te blijven houden

Epoch Times is een onafhankelijke nieuwsorganisatie die niet beïnvloed wordt door een regering, bedrijf of politieke partij. Vanaf de oprichting is Epoch Times geconfronteerd met pogingen om de waarheid te onderdrukken – vooral door de Chinese Communistische Partij. Maar we zullen niet buigen. De Nederlandstalige editie van Epoch Times biedt op dit moment geen betalende abonnementen aan en aanvaardt op dit moment geen donaties. U kan echter wel bijdragen aan de verdere groei van onze publicatie door onze artikelen te liken en te her-posten op sociale media en door uw familie, vrienden en collega’s over Epoch Times te vertellen. Deze dingen zijn echt waardevol voor ons.