Sunday, 23 Jun 2024
(Met dank aan Laura Browning Grant)

Geloof is alles: Vrouw helpt ex-marine SEAL echtgenoot door God geleid herstel na auto-ongeluk

"[God] is in staat het onvoorstelbare te doen als we een stap terug doen en Hem toestaan."

Een echtpaar uit North Carolina werd geconfronteerd met de ultieme test van liefde en loyaliteit toen de echtgenoot, een voormalige Navy SEAL, een traumatisch hersenletsel opliep bij een auto-ongeluk. Zijn vrouw werd zijn voornaamste verzorgster en grootste kampioen, en leunde op hun gedeelde geloof voor de kracht om te geloven dat herstel mogelijk was.

Vijf jaar later heeft veteraan Jonathan Neal Grant, 41, meer vooruitgang geboekt dan iemand voor mogelijk hield.

Jon en zijn vrouw, Laura Browning Grant, 38, wonen in Raleigh met hun hond Kiah. Het paar ontmoette elkaar via online dating in 2008, trouwde vier jaar later, en genoot van vijf jaar huwelijksgeluk voordat hun leven in een klap werd omgegooid.

In 2017 was Jon passagier in een zwaar auto-ongeluk op slechts 3 km van hun huis.

Jon en Laura op hun bruiloft. (Met dank aan Laura Browning Grant)

Het ongeluk

“Jon en een jongen met wie hij werkte gingen na het werk uit eten,” vertelde Laura aan The Epoch Times, “en op de terugweg naar huis verloor de bestuurder de controle, de auto raakte met hoge snelheid een greppel, kantelde, ging de lucht in en raakte een boom.”

Jon werd in kritieke toestand overgebracht naar het Level 1 Trauma Center van het WakeMed van Raleigh.

“Toen ik werd gebeld, kreeg ik alleen te horen dat mijn man niet reageerde en dat ik meteen naar het ziekenhuis moest. Het voelde als een eeuwigheid voor ik hem kon zien,” zei Laura.

Toen Laura in het ziekenhuis aankwam, lag Jon in coma. Hij had zichtbare verwondingen: een snee in zijn neus, een snee in zijn linkeroog en bloed in zijn mond. Laura kreeg te horen dat er twee grote bloedingen in Jon’s hersenen waren, en dat er een bout in zijn schedel geplaatst moest worden om de druk te controleren.

Jon reageerde niet en raakte in coma na het fatale auto-ongeluk. (Met dank aan Laura Browning Grant)

“De eerste dag na de ramp fluisterde ik in Jon’s oor dat als het te veel was, en Gods wil, dat hij niet voor mij hoefde te blijven,” zei Laura. “Maar als hij zou blijven, zouden we samen vechten … bij Gods genade, na een paar dagen kijken naar de monitoren terwijl hij in coma lag, werd de bout verwijderd.”

De artsen moesten wachten tot Jon’s hersenzwelling was afgenomen voordat hij plat gelegd kon worden voor een MRI-scan. Na de scan en een gesprek met Jon’s artsen drong de realiteit tot Laura door: er waren duidelijke tekenen van hersenschade en een scheur in Jon’s hersenstam, wat betekende dat er een grote kans was dat hij nooit meer wakker zou worden.

Laura stortte in.

“Ik haastte me uit de vergadering,” zei ze, “mijn moeder liep door de gang. Ik werd gek. Ik snikte en viel in mijn moeders armen. Tot op de dag van vandaag herinner ik me dat moment levendig.”

Laura werd Jon’s fulltime verzorgster, zowel in het ziekenhuis als thuis. (Met dank aan Laura Browning Grant)
(Met dank aan Laura Browning Grant)

Geloof is alles

Met zoveel onzekerheden voelde Laura zich niet meer in controle. Geloof werd alles.

“Het vergt volledige overgave, vertrouwen, gebed en hoop om te weten dat God een groter plan heeft,” zei ze. “Geloof is alles.”

Laura, die pilatesinstructrice is, begeleidde haar man door intensieve fysieke en cognitieve therapieën, zowel in het ziekenhuis als thuis, en hield de veerkracht in haar stap en de glimlach op haar gezicht, zelfs als de vooruitgang traag was. Ze putte inspiratie uit haar pilateswerk om haar eigen stress te beheersen en haar lichaam sterk genoeg te houden om Jon’s gewicht van 100 kg te tillen, terwijl ze Jon ook hielp zijn lichaam en geest in symbiose te laten werken.

Het echtpaar steunde op het geloof tijdens hun reis naar herstel. (Met dank aan Laura Browning Grant)
Laura zegt dat Jon een lange weg heeft afgelegd sinds zijn ongeluk, en voegt eraan toe dat hij een man is met een “sterke geloofsbasis”. (Met dank aan Laura Browning Grant)

Veel families van hersenletselpatiënten wordt verteld dat de genezing zes maanden tot een jaar na het letsel zal plaatsvinden, zei Laura. Pas twee jaar na het letsel boekte Jon vooruitgang, en zelfs toen waren er nog tegenslagen.

Laura zei: “Tot een jaar geleden was Jon heel interactief met anderen en genoot hij van de fysiotherapie met mij. Maar het afgelopen jaar was een strijd. Ook al zijn we bij veel artsen geweest, we hebben nog steeds geen antwoorden … we werken ons voortdurend door onbekende zaken heen en bidden voor antwoorden.”

Vandaag is Jon volledig afhankelijk van Laura, zijn fulltime verzorgster, belangenbehartiger en stem. Het is het vertrouwen en de liefde van het stel voor elkaar, en Laura’s door God geleide intuïtie in Jon’s toestand en zijn behoeften die hen langzaam maar zeker naar herstel leidt.

(Met dank aan Laura Browning Grant)

Jon’s grootste uitdaging op dit moment is expressieve afasie, een gedeeltelijk verlies van het vermogen om te spreken en te schrijven. Maar Laura viert elke kleine overwinning. Twee ontroerende filmpjes van Jon die met zijn vrouw praat, een jaar na elkaar gefilmd en gedeeld op Instagram, bewijzen dat vooruitgang mogelijk is; in het ene filmpje spreekt Jon maar heeft hij weinig zin, terwijl hij in het andere filmpje een gesprek kan voeren.

“Hij is nooit een man van veel woorden geweest, maar als hij wel praatte was het belangrijk om te luisteren,” vertelde Laura aan The Epoch Times. “Door de consistentie van het dagelijks samenzijn en de verbondenheid op zo’n diep zielsniveau hebben Jon en ik een manier van communiceren, een band die moeilijk in woorden is te vatten.”

Laura beschrijft haar man als een “zachte ziel” met “ongelofelijke wilskracht” en net zo sterk, slim en vroom als hij was voor zijn ongeluk. Ze roept anderen in dezelfde positie op om sterk en standvastig te blijven, en benadrukt dat “het beste medicijn liefde is”.

(Met dank aan Laura Browning Grant)
(Met dank aan Laura Browning Grant)

Jon blijft elke dag herstellen. Laura kiest ervoor het goede te zien in hun levensomstandigheden en hoopt dat hun verhaal anderen zal inspireren. Ze is dankbaar dat het moeten denken aan haar echtgenoot vóór haarzelf haar uit het individualistische denken heeft gehaald en haar geloof sterker heeft gemaakt dan ooit tevoren.

Ze zei: “Ik zou zeggen dat God door mij heen heeft gewerkt. Hij heeft me voorbereid op deze reis, en ik ben vastbesloten Jon bij te staan. Deze reis is niets wat ik me ooit had kunnen voorstellen. God heeft ieder van ons op zo’n mooie, unieke manier geschapen, en Hij is in staat om het onvoorstelbare te doen als we een stap terug doen en Hem toestaan.

“Ik heb gemerkt dat ik vaak de situatie onder controle wil houden. Maar op die momenten moet ik me overgeven en bereid en in staat zijn Gods wil te horen en te doen.

“Ik heb niet het gevoel dat God klaar is met Jon.”

Gepubliceerd door The Epoch Times (27 december 2022): ‘Faith Is Everything’: Wife Helps Ex-Navy SEAL Husband Through God-Led Recovery After Car Crash

 

Hoe u ons kunt helpen om u op de hoogte te blijven houden

Epoch Times is een onafhankelijke nieuwsorganisatie die niet beïnvloed wordt door een regering, bedrijf of politieke partij. Vanaf de oprichting is Epoch Times geconfronteerd met pogingen om de waarheid te onderdrukken – vooral door de Chinese Communistische Partij. Maar we zullen niet buigen. De Nederlandstalige editie van Epoch Times biedt op dit moment geen betalende abonnementen aan en aanvaardt op dit moment geen donaties. U kan echter wel bijdragen aan de verdere groei van onze publicatie door onze artikelen te liken en te her-posten op sociale media en door uw familie, vrienden en collega’s over Epoch Times te vertellen. Deze dingen zijn echt waardevol voor ons.