Saturday, 25 May 2024
Aaron Huynh nam deel aan de 9e NTD Internationale klassieke Chinese danscompetitie in de staat New York op 4 sept. 2021. (Larry Dye)

Geloof motiveert danser om de wereld de waarheid over China te laten zien

China is meer dan wat we vandaag zien, zei Aaron Huynh, een klassiek Chinese danser die uitgroeide van een nauwelijks begrip van de cultuur tot een lid van de wereldberoemde Shen Yun Performing Arts.

Op 4 september stond hij alleen op het podium tijdens de NTD Internationale klassieke Chinese danscompetitie en verzekerde zich van een plaats in de finale.

“Ik ben vanaf nul begonnen”, zei Huynh, die in Australië opgroeide en thuis Engels sprak. “Ik had geen invloed op of blootstelling aan de Chinese cultuur.”

“Het is een leerproces geweest – leren dat mijn eigen cultuur de moeite waard is, ook al heb ik die niet mee gekregen”, zei hij. “Het was het waard.”

“Klassieke Chinese dans is beroemd om zijn expressie, omdat een kernbeginsel van de kunst is dat de innerlijke gevoelens het lichaam in beweging brengen. “In dans kun je niet alleen op je lichaam vertrouwen, vooral niet in klassieke Chinese dans”, zei hij. “Veel dansen portretteren mensen en tijden uit het verleden en je moet weten hoe zij hun leven in die periode doorbrachten.”

Huynh begreep het niet altijd zo goed; hij dacht dat als hij de bewegingen goed kon maken en de algemene emotie onder de knie had, hij kon dansen. “Maar langzamerhand realiseerde ik me dat het veel moeite kost om die diepte te laten zien. Om die karakters te kunnen vertolken, om ze te kunnen acteren, moet je ze diepgaand begrijpen”, zei hij. “Anders, als je woede toont zal het gewoon woede zijn, het zal geen woede en verdriet zijn doordat je begrijpt dat er in het verleden iets gebeurd is met die persoon, dus zal het eendimensionaal zijn en niet multidimensionaal.”

Door de fysiek veeleisende routine van een danser en de nieuw ontdekte culturele barrière dacht Huynh er vaak over zijn studie van klassieke Chinese dans op te geven.

“De mensen om me heen hebben me geholpen, vooral mijn leraar en mijn vrienden”, zei hij. “Het vergde moed en hard werken.” En nederigheid, voegde hij eraan toe. De doorbraak kwam toen hij zich realiseerde dat het niet alleen om hem ging – dat zijn kunst deel uitmaakte van iets groters. “Het gaat erom hoe je de wereld beter kunt laten zien wat Chinese cultuur is.”

“Het is de moeite waard om al die inspanningen te doen, om hen te laten zien dat China meer is dan wat wij vandaag de dag zien“, zei hij. “China heeft in feite 5.000 jaar beschaving en zijn volk geloofde dat het goddelijk geïnspireerd was. En de klassieke Chinese dans geeft iemand het vermogen om duidelijk te spreken en een boodschap over te brengen, zelfs zonder een woord te zeggen.”

“Wat we doen bij Shen Yun gaat niet alleen over je individuele ik, het gaat over mensen in de wereld laten zien dat China niet alleen bestaat uit politiek en goedkope producten, maar dat er zoveel meer is dan wat we nu van China kennen”, zei hij.

Aaron Huynh nam deel aan de 9e NTD Internationale klassieke Chinese danscompetitie in de staat New York op 4 sept. 2021. (NTDTV)

Huynh legde uit dat zijn geloof, een oude Chinese cultivatiewijze die waarachtigheid, mededogen en verdraagzaamheid onderwijst, hem overtuiging gaf.

“Door het bestuderen van Falun Dafa, de cultivatiewijze waarin ik geloof, leerde ik dat het niet alleen om jou gaat. We leven in een wereld met iedereen om ons heen en om iets groots te doen moeten we het samen doen”, zei hij. “Eén persoon zal niet in staat zijn om dat te doen. En ik voel dat Shen Yun en Falun Dafa me niet alleen dans hebben geleerd, maar me ook hebben laten zien hoe ik een beter mens kan zijn. Het leven zelf is niet belangrijk zonder betekenis. Het is het diepgaande geloof dat je iets beters kunt doen dan wat je voor jezelf kunt doen – je kunt iets doen in het belang van anderen.”

Huynh hoopt ooit in China op te treden. “Het is hun cultuur en ik hoop dat ze het op een dag zullen kunnen ervaren”, zei hij.

Klassieke Chinese dans nieuw leven inblazen

In haar inspanningen om klassieke Chinese dans in zijn authentieke vorm te herstellen en te doen herleven, heeft Shen Yun ook pionierswerk verricht in het gebruik van de zeer oude methode “shen dai shou,” een manier van bewegen waarbij het lichaam de armen in beweging brengt. De expressieve dansvorm heeft veel doorlopende armbewegingen en het gebruik van deze methode verandert het podiumeffect van de dans, maar heeft ook veel andere voordelen voor de danser, legde Huynh uit.

“Het heeft me heel erg geholpen, niet alleen omdat het mijn armen en benen langer maakt, maar ook omdat het daardoor niet zo moeilijk is om bewegingen te maken. Het is makkelijker, vloeiender. Als je je lichaam gebruikt, blijf je niet op rare plekken hangen of gebruik je niet de verkeerde spieren”, zei hij. “De connectiviteit voelt heel anders.”

Aaron Huynh nam deel aan de 9e NTD Internationale klassieke Chinese danscompetitie in de staat New York op 4 sept. 2021. (Larry Dye)

Huynh heeft opgetreden in de NTD finale op 5 september.

Origineel gepubliceerd op The Epoch Times (11 september 2021): Faith Drives Dancer to Show World the Truth About China

   

Hoe u ons kunt helpen om u op de hoogte te blijven houden

Epoch Times is een onafhankelijke nieuwsorganisatie die niet beïnvloed wordt door een regering, bedrijf of politieke partij. Vanaf de oprichting is Epoch Times geconfronteerd met pogingen om de waarheid te onderdrukken – vooral door de Chinese Communistische Partij. Maar we zullen niet buigen. De Nederlandstalige editie van Epoch Times biedt op dit moment geen betalende abonnementen aan en aanvaardt op dit moment geen donaties. U kan echter wel bijdragen aan de verdere groei van onze publicatie door onze artikelen te liken en te her-posten op sociale media en door uw familie, vrienden en collega’s over Epoch Times te vertellen. Deze dingen zijn echt waardevol voor ons.