Friday, 19 Apr 2024
In de 18e eeuw kopieerde George Washington een lijst met stelregels voor goed gedrag die vandaag de dag nog steeds even relevant zijn. (Publiek domein)

George Washingtons gids om een heer te zijn

Tijdloos advies van de eerste president van de Verenigde Staten

George Washington, zo wordt wel gezegd, was “de eerste in oorlog, de eerste in vrede en de eerste in de harten van zijn landgenoten.” Zulke primeurs droegen ongetwijfeld bij aan zijn andere grote prestaties, waaronder zijn verkiezing tot president van zowel de Constitutionele Conventie als de Verenigde Staten.

Met andere woorden, Washington was geen doorsnee man. Maar dat hij boven het gemiddelde uitsteeg, gebeurde niet van de ene op de andere dag. Op 14-jarige leeftijd schreef hij meer dan 100 stelregels voor goed gedrag over in zijn schoolboek, waarschijnlijk met de bedoeling ze in zijn eigen leven toe te passen. Veel van deze regels zijn vandaag de dag nog steeds van toepassing. Als je ze volgt, kunnen moderne mannen echte heren zijn die met kop en schouders boven de massa uitsteken in zowel karakter als gedrag.

Correcte conversatie cultiveren

In de hedendaagse populaire cultuur is het niet ongewoon om mensen hun mond als wapen te zien gebruiken. Volgens Washington zal een heer “geen verwijtende taal tegen iemand gebruiken,” noch zal hij “vloeken of beschimpen.”

Een heer moet er ook naar streven om zijn conversatie “kort en volledig” te houden, schrijft Washington, en roddels te vermijden, want “kwaadspreken over de afwezige … is onrechtvaardig.”

De kamer lezen

Wanneer je je in het gezelschap van anderen begeeft, laat Washington doorschemeren dat de heer vertrouwt op lichaamstaal en andere signalen om geen aanstoot te geven. Dit houdt onder andere in dat je de persoonlijke ruimte van de mensen om je heen respecteert, “niet te ver weg gaat” en gevoelig bent voor mensen die lijden, waarbij je je onthoudt van “vreugdebetuigingen aan iemand die ziek is of pijn lijdt” om de ellende van de zieke niet te vergroten. Washington spoort ons ook aan om anderen niet te vervelen en moedigt ons aan om “niet langdradig te zijn in gesprekken of in het lezen, tenzij je merkt dat het gezelschap er blij mee is.”

Maaltijden onder de knie krijgen

Er wordt gezegd dat de sleutel tot het hart van een man zijn maag is, maar de manier waarop voedsel zijn weg vindt naar dat orgaan is een indicatie van een echte heer. “Voed je niet met gulzigheid,” vermaant Washington, en “stop geen ander stuk in je mond voordat het eerste is doorgeslikt.” Op dezelfde manier moedigt hij heren aan om niet met volle mond te praten, en “uw vlees niet met uw mes in uw mond te stoppen.”

Goede verzorging maakt de heer

Als het op kleding aankomt, houdt de heer zich netjes, verzorgd en pretentieloos. Washington spoort mannen aan om “niet de pauw uit te hangen” en te proberen op te vallen door hun modekeuzes, maar om “bescheiden te zijn en ernaar te streven de natuur tegemoet te komen,” met “respect voor tijd en plaats.” Met andere woorden, een heer zou kunnen overwegen om trends als afzakkende broeken, tatoeages en opzichtige sieraden te vermijden, omdat deze de neiging hebben om buitensporige aandacht op zichzelf te vestigen, terwijl hij ook moet weten wat een gelegenheid vereist en zich naar wens moet kleden.

Kalm blijven en een open geest houden

“Wees niet halsstarrig in je eigen mening,” adviseert Washington, “en laat in alle hartstochten de rede regeren.” Boosheid en koppigheid zijn nooit aantrekkelijk voor een heer, maar een eerlijke en sympathieke houding wordt altijd gewaardeerd. Het is onvermijdelijk dat er geschillen ontstaan en als die er zijn, raadt Washington een heer aan om de discussie niet te domineren en zijn tegenstander de kans te geven “zijn mening te geven.”

Gepubliceerd door The Epoch Times (7 september 2023): George Washington’s Guide to Being a Gentleman

Hoe u ons kunt helpen om u op de hoogte te blijven houden

Epoch Times is een onafhankelijke nieuwsorganisatie die niet beïnvloed wordt door een regering, bedrijf of politieke partij. Vanaf de oprichting is Epoch Times geconfronteerd met pogingen om de waarheid te onderdrukken – vooral door de Chinese Communistische Partij. Maar we zullen niet buigen. De Nederlandstalige editie van Epoch Times biedt op dit moment geen betalende abonnementen aan en aanvaardt op dit moment geen donaties. U kan echter wel bijdragen aan de verdere groei van onze publicatie door onze artikelen te liken en te her-posten op sociale media en door uw familie, vrienden en collega’s over Epoch Times te vertellen. Deze dingen zijn echt waardevol voor ons.