Thursday, 18 Jul 2024
Een scène uit de Shen Yun opera "The Stratagem." (Shen Yun Zuo Pin)

Geschiedenis komt tot leven met Shen Yun Zuo Pin’s originele opera ‘The Stratagem’

China heeft een lange en ononderbroken geschiedenis van 5000 jaar. Zoals het opkomen en ondergaan van eb en vloed, kwamen en gingen zijn dynastieën. Het spannende verhaal van één zo’n dynastie – de late Oostelijke Han dynastie – is nu een vierdelige opera “The Stratagem” en kan bekeken worden op Shen Yun Creations.

Deze productie van wereldklasse is werkelijk uniek. In minder dan 40 minuten presenteert het een dramatisch verhaal dat de toekomst van China zal bepalen.

Het behoud van de dynastie

De opera vertelt het verhaal van de tiran Dong Zhuo, die machtiger is dan de piepjonge marionettenkeizer. Dong’s trouwe beschermer en handlanger, Lü Bu, is een machtige generaal. Samen maken ze het leven aan het hof ongelooflijk moeilijk voor de ministers. Als iemand zich tegen Dong durft uit te spreken, krijgt hij te maken met het zwaard van Lü Bu.

Een scène uit de Shen Yun opera “The Stratagem.” (Shen Yun Zuo Pin)

Er moet iets gedaan worden om de tiran te stoppen met het verwoesten van de dynastie. Wang Yun, een trouwe onderdaan, bedenkt een plan om Dong Zhuo en Lü Bu, die zo hecht zijn als vader en zoon, te scheiden.

Wang Yun heeft een geadopteerde dochter genaamd Diao Chan. In de Chinese geschiedenis staat zij bekend als een van de vier grote schoonheden. Wang Yun wil Diao Chan’s schoonheid gebruiken om Dong en Lü tegen elkaar op te zetten.

Hij kent de gevaren die een dergelijk plan met zich meebrengt, maar hij is vastbesloten het tot een goed einde te brengen. In het eerste bedrijf zegt Wang: “Zelfs als we gezamenlijk ten onder gaan, zal ik mijn grijze hoofd op het spel zetten. Ik zal mijn hoofd neerleggen voor dit land.”

En zo begint de strategie. Lü Bu wordt uitgenodigd bij Wang Yun thuis en bij het zien van Diao Chan is Lü Bu onmiddellijk betoverd door haar schoonheid. Diao geeft de generaal een paar complimenten en al snel is hij nog meer onder de indruk van haar. Hij beschrijft haar als “betoverend als een fee. Ze is te mooi om waar te zijn.”

Een scène uit de Shen Yun opera “The Stratagem.” (Shen Yun Zuo Pin)

Wang Yun belooft Lü Bu de hand van Diao Chan.

Wetende dat zowel Dong Zhuo als Lü Bu wellustige mannen zijn, nodigt Wang vervolgens Dong Zhuo uit bij hem thuis voor een banket. Zodra Dong Zhuo Diao Chan ziet, belooft hij haar een keizerlijke concubine te maken als hij de troon heeft overgenomen. Hij zegt: “Drieduizend dames in de harem, maar jij floreert boven hen allen.”

Nu Dong Zhuo en Lü Bu om dezelfde vrouw strijden, zijn er nog maar een paar stappen in het plan nodig voordat ze elkaar de zwaarden toespitsen.

Achter de schermen

Onder leiding van Artistiek Directeur D.F. is de opera een origineel werk met het libretto geschreven door Tianliang Zhang en de muziek gecomponeerd door Qin Yuan. Het in New York gevestigde Shen Yun Performing Arts Orchestra begeleidt de cast, die bestaat uit bekroonde vocalisten van Shen Yun.

Een scène uit de Shen Yun opera “The Stratagem.” (Shen Yun Zuo Pin)

Hoewel in het Chinees gezongen, lijkt deze productie in geen enkel opzicht op Peking opera. De zangers van Shen Yun zijn geschoold in de traditionele bel canto zangtechniek – de meest natuurlijke manier van zingen en een methode die door de geschiedenis heen grotendeels verloren is gegaan.

De missie van Shen Yun is het doen herleven van China’s 5000 jaar beschaving en om China te tonen in al zijn glorie voordat het communisme de eeuwenlang gekoesterde waarden van het land vernietigde. Deze opera presenteert dus niet alleen een verhaal uit de Chinese geschiedenis, maar portretteert ook de vele ondeugden die de mensheid kunnen verwoesten: wreedheid, lust en machtsmisbruik.

Een scène uit de Shen Yun opera “The Stratagem.” (Shen Yun Zuo Pin)

Het hanteren van de macht is een grote verantwoordelijkheid, en als iemand misbruik maakt van de macht die hem is gegeven, zullen de hemelen niet toestaan dat de macht lang behouden blijft.

The Epoch Times is een trotse sponsor van Shen Yun Performing Arts sinds de oprichting van Shen Yun in 2006.

Gepubliceerd door The Epoch Times (19 oktober 2022): History Comes Alive With Shen Yun’s Original Opera ‘The Stratagem’

Hoe u ons kunt helpen om u op de hoogte te blijven houden

Epoch Times is een onafhankelijke nieuwsorganisatie die niet beïnvloed wordt door een regering, bedrijf of politieke partij. Vanaf de oprichting is Epoch Times geconfronteerd met pogingen om de waarheid te onderdrukken – vooral door de Chinese Communistische Partij. Maar we zullen niet buigen. De Nederlandstalige editie van Epoch Times biedt op dit moment geen betalende abonnementen aan en aanvaardt op dit moment geen donaties. U kan echter wel bijdragen aan de verdere groei van onze publicatie door onze artikelen te liken en te her-posten op sociale media en door uw familie, vrienden en collega’s over Epoch Times te vertellen. Deze dingen zijn echt waardevol voor ons.