Wednesday, 17 Jul 2024
Op 27 februari 2023 gaf de Shen Yun Global Company haar eerste voorstelling in Opera Nova in Bydgoszcz. Dit is Shen Yun's eerste bezoek aan de stad. De voorstelling trok publiek uit heel Polen, en alle kaartjes waren uitverkocht. (Qingyao Zhang/De Epoch Times)

‘Geweldig charisma’: Shen Yun houdt opnieuw halt in Polen

BYDGOSZCZ, Polen – Een volle zaal en een staande ovatie – dat is hoe de Polen de New Yorkse Shen Yun Performing Arts verwelkomden op maandagavond 27 februari in Opera Nova in Bydgoszcz, een stad die het gezelschap voor het eerst bezoekt.

Bogusław Woźniak, universitair docent aan de Universiteit van Warmia en Mazury, en directeur van het Academisch Centrum voor Cultuur en Promotie, was bijna 30 jaar lang danser. De heer Woźniak prees de ” kunstzinnigheid, virtuositeit, vlekkeloze techniek en uitstekende training van de dansers – want om zo te dansen moet je heel lang oefenen. Ik weet hoeveel hart, liefde en een enorm aantal uren werk erin gestoken moeten worden om zo te kunnen dansen.”

Shen Yun is ‘s werelds belangrijkste klassieke Chinese dansgezelschap, met één van de oudste en meest omvangrijke danssystemen ter wereld.

De heer Woźniak, die uit Olsztyn kwam om Shen Yun te zien, benadrukte dat wat het publiek kan bewonderen tijdens de voorstelling “hard werken en nog eens hard werken is, omdat de dans enorme toewijding en enorm charisma vereist. Ik denk dat het de moeite waard was om te komen en om … dansers te zien die zo perfect optreden.”

Op de avond van 27 februari 2023. Bogusław Woźniak, een ervaren danser en directeur van het Academisch Centrum voor Cultuur en Promotie, keek naar de eerste voorstelling van Shen Yun Global Company bij Opera Nova in Bydgoszcz, Polen. (NTD)

“Als je iets hebt gedaan sinds je een kind was of bijna permanent, en nu heb je het grote plezier en de kans om naar zulke grote dansers te kijken, dan is het dubbel leuk en echt heel, heel aangenaam,” zei hij.

Shen Yun put uit China’s vijf millennium oude traditionele cultuur. De klassieke Chinese dans die de artiesten presenteren is een ongelooflijk uitdagende kunstvorm. Het is duizenden jaren met succes bewaard gebleven door middel van oud theater, volkstradities en keizerlijke hofvoorstellingen. Het is een van de meest uitgebreide danssystemen ter wereld, met talloze salto’s en andere acrobatische technieken. De traditionele Chinese dans heeft onder andere moderne dansen en gymnastiek beïnvloed, leggen de ceremoniemeesters uit.

Deze artiesten hebben een grote missie ondernomen om de prachtige, authentieke cultuur uit de tijd van de Chinese dynastieën te doen herleven.

Volgens Bogusław Woźniak is “de boodschap zelf verbazingwekkend” en “zeer toepasselijk”, vooral in een situatie waarin een oorlog woedt over de grens van hun land. En vanuit zijn eigen danservaring weet hij dat regionale of nationale dansen een uitdrukking van vrijheid en democratie kunnen zijn, “omdat wij ook vele malen een geknecht land waren.” Hij legde uit dat door het leren over de geschiedenis we bewuster worden, en Shen Yun beeldt de Chinese geschiedenis en cultuur uit.

‘Belangrijk voor alle mensen’

“De dans en de muziek zijn prachtig, en het is zeker de moeite waard om over deze cultuur te leren. Het is iets dat zowel tijdloos als mooi is,” zei Włodzimierz Olejniczak, die in de elektriciteitsindustrie werkt en met zijn vrouw uit Gdynia kwam om de voorstelling te zien.

Hij merkte op dat de traditionele Chinese cultuur “zeker niet vergeten mag worden.”

In het oude China was het goddelijke element verbonden met alle menselijke activiteit, van kunst tot gewone activiteiten. Het inspireerde kunstenaars en filosofen, en doordrong het dagelijks leven van de mens in alle lagen van de samenleving. Toen de Chinese Communistische Partij in 1949 aan de macht kwam, zag zij dit spirituele en artistieke erfgoed als een bedreiging voor haar atheïstische ideologie.

Shen Yun artiesten keren terug naar de oorsprong, en uit hun optredens straalt de spiritualiteit van China’s goddelijk geïnspireerde cultuur.

“Het is zeker belangrijk voor het Chinese volk, en het is belangrijk voor alle mensen die spiritueel zijn. Ik ben dus zoveel mogelijk [voor] cultuur die dit soort aspecten combineert,” zei de heer Olejniczak.

Hij voegde eraan toe dat hij de show “100 procent” aanbeveelt. Het is de moeite waard om kennis te maken met de buitenlandse cultuur. Het is iets dat zeker anders is dan onze [cultuur], en [het is goed om] het gewoon te waarderen.”

https://www.ganjing.com/video/1e1lnqru8806YudUckuCVpbjv10p1c

Verboden in China

“Het is een zeer interessant concept om op deze manier een reis door 5000 jaar [Chinese cultuur] te presenteren, met een blik op wat er in het [moderne] China gebeurt, en ook met zo’n geweldige manier van voorstellen van wat er zou kunnen zijn, maar niet is. Dus ik ben erg onder de indruk,” zei Marek Pyskło, een psychiater die oorspronkelijk uit Toruń komt, maar nu in Bermuda woont.

Shen Yun werd hem aanbevolen door zijn dochter die in China woont, waar de voorstelling niet gezien kan worden, omdat het verboden is door het communistische regime. Hij woonde de voorstelling samen met zijn vrouw bij.

Op de avond van 27 februari 2023 keek de heer Marek Pyskło naar de première van Shen Yun Global Company in Opera Nova in Bydgoszcz, Polen. (NTD)

“Het is lang geleden dat we, in termen van danskwaliteit, zoiets hebben gezien. Het was echt interessant, goed gedaan, en liet echt een goede indruk achter,” zei hij.

Volgens Mr. Marek kan de missie van Shen Yun van grote waarde zijn voor de moderne mens, “zoals het cultiveren van elke cultuur en elke geschiedenis. Want tegenwoordig vervallen we in een waanzinnige wereld waarin alles vrijwel niet meer van elkaar verschilt.”

“De verwijzing naar de cultuur en hoe alles zich in die vele duizenden jaren heeft ontwikkeld, geeft een prachtig overzicht van hoe wij [de werkelijkheid] waarnemen. En [laat zien] wat … de echte waarden zijn,” zei de heer Marek.

Hij kon zowel de tijdloze waarden zien, zoals die welke van generatie op generatie worden doorgegeven, als die welke “tijdelijk zijn, uitgevonden voor de behoeften van het moment – [gecreëerd] afhankelijk van de periode van ontwikkeling waarin een beschaving zich bevond, of in relatie tot de regio’s waar het gebeurde in de wereld. Ik ben dus echt onder de indruk,” merkte hij op.

Zoals hij uitlegde, is kunst niet alleen in de Chinese traditie verbonden met spiritualiteit. Elke kunst “moet spiritueel zijn en verwijzen naar het goddelijke.”

Hij wees ook op de langdurige coëxistentie van Boeddhisme en Confucianisme, die ongetwijfeld de Chinese cultuur heeft beïnvloed en “iets unieks heeft opgebouwd.”

De heer Pyskło zei dat Shen Yun artiesten door moeten gaan op hun gekozen pad om het verhaal van de Chinese traditionele cultuur te vertellen, omdat het “absoluut verbazingwekkend” is in hun optreden.

https://www.ganjing.com/video/1fhbt8hmok13IhkwgBy71iEUS1td1c

Verslaggeving door Miranda Tsai en Agnieszka Iwaszkiewicz. Vertaald door Mikołaj Jaroszewicz.

De Epoch Times is een trotse sponsor van Shen Yun Performing Arts. We hebben de reacties van het publiek sinds de oprichting van Shen Yun in 2006 verslagen.

Gepubliceerd door The Epoch Times (02 maart 2023): ‘Tremendous Charisma’: Shen Yun Makes New Stop In Poland

Hoe u ons kunt helpen om u op de hoogte te blijven houden

Epoch Times is een onafhankelijke nieuwsorganisatie die niet beïnvloed wordt door een regering, bedrijf of politieke partij. Vanaf de oprichting is Epoch Times geconfronteerd met pogingen om de waarheid te onderdrukken – vooral door de Chinese Communistische Partij. Maar we zullen niet buigen. De Nederlandstalige editie van Epoch Times biedt op dit moment geen betalende abonnementen aan en aanvaardt op dit moment geen donaties. U kan echter wel bijdragen aan de verdere groei van onze publicatie door onze artikelen te liken en te her-posten op sociale media en door uw familie, vrienden en collega’s over Epoch Times te vertellen. Deze dingen zijn echt waardevol voor ons.