Sunday, 23 Jun 2024
Voormalig voorzitter van het parlement Newt Gingrich (R-Ga.) praat met verslaggevers in het Amerikaanse Capitool in Washington, op 22 september 2022. (Kevin Dietsch/Getty Images)

Gingrich: GOP kreeg bijna 6 miljoen meer stemmen maar verloor veel campagnes, “Wat is er aan de hand?”

Voormalig House Speaker Newt Gingrich zit al tientallen jaren in de politiek, en nog nooit heeft een verkiezing hem zo verbijsterd als de midterms van 2022.

“Ik heb me nog nooit zo vergist als dit jaar,” zei Gingrich, een medewerker van Epoch Times, op 10 november.

“Het doet me elk model waarvan ik me bewust ben in vraag stellen en beseffen dat ik echt moet stoppen en flink wat tijd moet besteden aan nadenken en proberen het allemaal op een rij te zetten.”

Mensen aan beide zijden van het spectrum voorspelden aanzienlijke verliezen voor de Democratische Partij door de toenemende ontevredenheid over inflatie, economie en misdaad. Maar die verwachte rode golf bleef uit.

De Senaat is momenteel een tweestrijd. En met 211 gewonnen zetels in het parlement tegen 192 van de Democraten, is de GOP nog steeds klaar om de leiding te nemen in de Tweede Kamer wanneer het Congres in het nieuwe jaar bijeenkomt, maar met minder invloed dan aanvankelijk gehoopt.

Gingrich, die er eerder op vertrouwde dat zijn partij in beide kamers veel winst zou boeken, is, net als vele anderen, niet in staat om uit te leggen wat er mis is gegaan.

Hij wees op een peiling van het Cook Political Report, een tweepartijdige nieuwsbrief die verkiezingen analyseert, waaruit een opkomst van ongeveer 50,7 miljoen Republikeinen voor het Parlement blijkt – bijna 6 miljoen meer dan Democratische stemmen.

Gingrich merkte op dat dit verschil zou kunnen slinken tot 5 miljoen wanneer de stembiljetten in het diepblauwe Californië volledig zijn verwerkt. “Maar het zijn nog steeds 5 miljoen stemmen meer,” zei hij.

“En als je niet veel zetels wint, vraag je je echt af wat er aan de hand is,” voegde hij eraan toe. “Ik wil weten, waar kwamen die stemmen vandaan?”

Het is een puzzel die de voormalige voorzitter niet heeft kunnen oplossen.

Vragen en Tegenstrijdigheden

Een deel van het verschil in deze verkiezing was hoe het de zittende wetgevers verging. Bij de parlementsverkiezingen van 2020 en 1994 verloor geen enkel Republikeins parlementslid zijn zetel aan zijn Democratische uitdager, terwijl respectievelijk 13 en 34 Democratische parlementsleden werden afgezet. Als hetzelfde scenario zich deze keer had afgespeeld, “zouden we zes of zeven zetels sterker staan dan nu,” zei hij.

Tot dusver hebben de Republikeinen 16 zetels omgegooid en de Democraten zes, namelijk het derde district van Michigan, het tweede district van New Mexico, het eerste district van Ohio, het 13e district van North Carolina, het 34e district van Texas en het 13e district van Illinois, waarvan drie zittende GOP-leden hun zetel verloren.

In opiniepeilingen van de National Election Pool beoordeelde ongeveer driekwart van de kiezers de economie als zwak, en ongeveer evenveel mensen waren niet tevreden met de gang van zaken in het land.

Op de verkiezingsdag zei Facebook’s moederbedrijf Meta dat het 11.000 banen zal schrappen, waardoor het personeelsbestand met 13 procent afneemt, wat Gingrich opmerkte als een verder teken van economische ongerustheid.

“Maar hun stem weerspiegelde dat niet,” zei Gingrich.

De voormalige spreker zei dat hij moeite had met meerdere van dergelijke inconsistenties die hij in deze verkiezingen waarnam, met name in de twee races die beslisten over de gouverneur van New York en de senator van Philadelphia, die werden gewonnen door de Democraten Kathy Hochul en John Fetterman.

Democratische Senaatskandidaat John Fetterman spreekt tot supporters tijdens een verkiezingsavondfeest in Stage in Pittsburgh, Pennsylvania, op 9 november 2022. Fetterman versloeg de Republikeinse Senaatskandidaat Dr. Mehmet Oz. (Jeff Swensen/Getty Images)

“Hoe kan het dat 70 procent van de mensen in Philadelphia zegt dat misdaad hun grootste probleem is, maar dat ze op Fetterman stemden, ook al had hij ervoor gestemd om moordenaars vrij te laten en weer op straat te zetten?” zei hij.

“Van de kiezers in New York City stemde ongeveer 70 procent voor de gouverneur, ook al had zij niets gedaan om de misdaad in New York te stoppen,” voegde hij eraan toe. Hochul won de race met 5,8 procent voorsprong op Rep. Lee Zeldin (R-N.Y.), met 96 procent van de stemmen geteld op 11 november.

Gerelateerde reportage

New York Republicans Win 5 Competitive House Seats

“Het doet me afvragen, weet je, wat is er aan de hand? Hoe denken de mensen?” zei hij en vroeg zich af waarom de houding van de mensen niet overeenkwam met het stemgedrag.

“Ik begrijp niet helemaal hoe het Amerikaanse volk deze verschillende tegenstrijdige dingen in hun hoofd rationaliseert, en ik denk dat we goed moeten nadenken over wat we nu moeten doen.”

Senaat hangt aan een zijden draadje.

De controle over de Senaat hangt af van drie belangrijke staten: Arizona, Nevada en Georgia, waar op 6 december een verkiezing plaatsvindt. De Republikeinen moeten ten minste twee van deze races winnen om een meerderheid te krijgen. Zowel in Arizona als in Nevada moet nog een groot deel van de stemmen worden geteld.

In Arizona heeft zittend senator Mark Kelly een voorsprong van 5,6 procent op zijn Republikeinse uitdager Blake Masters, met 82 procent van de stemmen geteld op 11 november. In de senaatsrace van Nevada stond de Republikein Adam Laxalt donderdagochtend 1 punt voor op de zittende Catherine Cortex Masto, met 90 procent van de stemmen binnen.

Nevada, Republikeinse senaatskandidaat Adam Laxalt spreekt terwijl zijn vrouw Jaime Laxalt (R) toekijkt op een Republikeins midterm verkiezingsavondfeest in Red Rock Casino op 08 november 2022 in Las Vegas, Nevada. (Mario Tama/Getty Images)

Gingrich is er zeker van dat Laxalt zijn rivaal kan verslaan, maar bepaalde vragen over de telling van de stemmen houden hem op scherp.

“Ik maak me zorgen over hoe de telling in Nevada verloopt, omdat zij de neiging hebben de stemmen te stelen als ze dat kunnen, dus dat baart me zorgen,” zei hij.

“De plaatsen waar Laxalt het echt goed doet, hebben meestal al gestemd, en de plaatsen waar zij [Mastro] het vrij goed heeft gedaan, hebben meestal nog een groot aantal stemmen uitstaan. Dus je vraagt je af wat er precies aan de hand is.”

Twee van Nevada’s dichtstbevolkte counties, Clark en Washoe, hadden respectievelijk meer dan 50.000 en 41.000 stembiljetten te tellen op 10 november.

Stembiljetten uit Nevada die voor 8 november zijn afgestempeld, maar voor 12 november bij de verkiezingsfunctionarissen zijn afgeleverd, worden nog steeds geteld. In gevallen waarin de handtekening op de stembiljetten niet overeenkomt met de handtekening in het bestand, hebben verkiezingsfunctionarissen tot 14 november de tijd om het stembiljet te “genezen” door de identiteit van de kiezer te verifiëren.

Een meerderheid is nog steeds een meerderheid

Een ander gegeven dat voor Gingrich niet logisch is, is hoe de kiezers besloten om het presidentschap van Donald Trump af te straffen tijdens de midterms van 2018, maar blijkbaar besloten om president Joe Biden deze keer vrijuit te laten gaan.

Volgens opiniepeilingen stemde 49 procent van degenen die het presidentschap van Biden “enigszins afkeurden”, nog steeds Democraat, terwijl 45 procent Republikein stemde, een scherp contrast met 2018 toen kiezers die Donald Trump “enigszins afkeurden” overweldigend Democraat stemden, met 63 procent.

President Joe Biden in Sharm el-Sheikh, Egypte op 11 november 2022. (Saul Loeb/AFP via Getty Images)

“Ik weet niet in hoeverre het komt omdat Biden zo oud en zo zwak lijkt, dat mensen hem niet persoonlijk verantwoordelijk houden,” zei hij. “Het is bijna alsof hij je oom is. Hij is echt een aardige vent. En ondanks dat hij zich dingen niet lijkt te herinneren en het feit dat dingen niet lijken te werken, kun je niet boos op hem worden en hem de schuld geven.”

Het waren geen verkiezingen zoals Gingrich had verwacht, maar hij merkte op dat de verwachte controle van de GOP over het parlement toch een lichtpuntje was.

“Democraten moeten zich heel goed voelen dat ze erin geslaagd zijn alles totaal te verknoeien en ermee weg zijn gekomen,” zei hij.

“De grootste verandering in Washington zal zijn dat Pelosi de voorzittershamer aan McCarthy geeft,” zei hij, verwijzend naar de Parlementsvoorzitter Nancy Pelosi (D-Calif.) en de minderheidsvoorzitter van het Parlement Kevin McCarthy (R-Calif.). “Want je gaat van een zeer liberale Democraat naar een conservatieve Republikein.”

“Het is binair,” voegde hij eraan toe. “Zoals mijn vrouw, die vroeger de hoofdgriffier van de Landbouwcommissie was, tegen me zei: ‘De meerderheid is een meerderheid, hoe klein die ook is,’ en veranderen wie de voorzittershamer vasthoudt is een zeer grote verandering, omdat het elke commissie verandert.”

Gepubliceerd door The Epoch Times (11 november 2022): Gingrich: GOP Got Nearly 6 Million More Votes but Lost Many Races, ‘What’s Going On?’

Hoe u ons kunt helpen om u op de hoogte te blijven houden

Epoch Times is een onafhankelijke nieuwsorganisatie die niet beïnvloed wordt door een regering, bedrijf of politieke partij. Vanaf de oprichting is Epoch Times geconfronteerd met pogingen om de waarheid te onderdrukken – vooral door de Chinese Communistische Partij. Maar we zullen niet buigen. De Nederlandstalige editie van Epoch Times biedt op dit moment geen betalende abonnementen aan en aanvaardt op dit moment geen donaties. U kan echter wel bijdragen aan de verdere groei van onze publicatie door onze artikelen te liken en te her-posten op sociale media en door uw familie, vrienden en collega’s over Epoch Times te vertellen. Deze dingen zijn echt waardevol voor ons.